Ucraina continuă eforturile pentru a relua exporturile de cereale în cadrul acordului menit să reducă penuria de alimente la nivel mondial, dar a avertizat că livrările vor avea de suferit dacă atacul cu rachete rusești asupra Odesei a fost un semn că vor urma și altele. Președintele Zelenski a declarat că atacurile asupra orașului-port au fost o „barbarie" flagrantă care a arătat că nu se poate avea încredere în Moscova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente de luni, ziua 152 a războiului, LIVETEXT:

07:18Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, îl găsiți aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

01:10 Putin s-ar simţi „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească faţă în faţă cu Zelenski, spune Boris Bondarev, fost diplomat rus de rang înalt, care în luna mai a demisionat din funcţia sa de la Geneva, atacând dur războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

00:36Turcia va cumpăra cereale ucrainene mai ieftin ca urmare a rolului său de garant al exporturilor

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

23:15 Un ministru german îl acuză pe Putin că face un joc duplicitar legat de reducerea livrărilor de gaz

„Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a spus ministrul german al economiei Robert Habeck.

22:52Zelenski cere Europei să "riposteze" la "războiul gazelor" prin consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Europei să "riposteze" la "războiul gazelor" al Rusiei prin consolidarea sancțiunilor europene împotriva Moscovei, potrivit AFP.

21:50Zelenski a mai demis un responsabil ucrainean, care ar fi sprijinit un acord cu Rusia ce a contribuit la pierderea Crimeei

21:20 Oficial ucrainean: Călătoria lui Lavrov în Africa este „chintesența sadismului”

Guvernul ucrainean a criticat călătoria ministrului rus de externe Serghei Lavrov în mai multe țări africane, un oficial de rang înalt calificând-o drept „chintesența sadismului”, potrivit Al Jazeera.

„Aranjați o foamete artificială și apoi veniți să înveseliți oamenii”, a scris luni pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean. „Cu o mână semnați inițiativa de la Istanbul, iar cu cealaltă atacați portul maritim Odesa”, a apus acesta.

20:46Primele nave ce vor transporta cereale ucrainene din porturile țării la Marea Neagră ar putea să se pună în mișcare în câteva zile, în urma acordului agreat vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite, a declarat luni un purtător de cuvânt al ONU.

Un centru comun de coordonare va ține legătura cu industria de transport maritim și va publica în curând proceduri detaliate pentru navele de transport, a precizat acest purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

Lupte fără evoluţii majore în Donbas şi Herson

20:00 Reportaj AFP: Povestea soldaților ruși blocați în Ucraina și visul lor de a se întoarce acasă

Prăbușit în patul său dintr-un centru de detenție din Kiev, sergentul rus Nikolai Matveiev își amintește de ambuscada care a făcut din el unul dintre primii prizonieri de război în timpul invaziei rusești în Ucraina, povestește AFP.

19:20Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse, potrivit ultimului raport transmis luni de Comandamentul Sud al armatei ucrainene.

O purtătoare de cuvânt ucraineană a susţinut că trupele Kievului au distrus în Herson un post de comandă rus de unde trupele ruse ar fi încercat la rândul lor să lanseze una dintre operaţiunile lor contraofensive pentru a recupera teritorii pe care le ocupaseră anterior la începutul invaziei şi pe care le-au pierdut între timp.

Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk.

„Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră (Lugansk). Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc”, susţine guvernatorul Serghei Gaidai.

Amintim de asemenea că, potrivit evaluării serviciilor de informaţii britanice, citate de Reuters, nu sunt evoluţii majore în luptele în desfăşurare în Donbas şi Herson.

19:00Gazprom dă o nouă lovitură. Gigantul rus va reduce și mai mult gazele către Germania prin Nord Stream

18:57 Grupul de mercenari Wagner a început să facă recrutări în Kârgâzstan pentru războiul din Ucraina

18:28 Doi foști miniștri ucraineni sunt suspectați de înaltă trădare

18:21Un camion militar rus a provocat luni un accident în regiunea ocupată Zaporojie, transmite Ukrinform.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus pe canalul său de Telegram, că pe drumul dintre Melitopol și Berdiansk, un camion militar rus Kamaz a intrat într- o mașină, omorând trei civili, doi adulți și un copil.

18:10Rusia a pus sub acuzare 92 de militari ucraineni, pentru „crime împotriva umanităţii”, potrivit lui Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei

17:54Garry Kasparov îi ia la țintă pe jurnaliștii americani ce repetă ideile Kremlinului: „Mereu amuzant de văzut”

17:10 Serghei Lavrov spune că nu există obstacole în exportul de cereale din Ucraina și apără loviturile cu rachete asupra Odesei: „Rusia nu a semnat nimic care să o împiedice să atace infrastructura militară”

16:30 Europenii cu maşini pe motorină se îndreaptă spre noi majorări de preţuri din cauza Rusiei

16:16Ocupanții ruși au restabilit alimentarea cu energie electrică în portul Mariupol pentru a-l putea folosi la exportul de cereale furate de la fermierii ucraineni, a declarat luni Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram, transmite Ukcrainska Pravda.

Potrivit lui Andriușcenko, pregătirile pentru transbordarea cerealelor sunt în curs de desfășurare. El a precizat că primele camioane cu cereale care se deplasează spre port au intrat în oraș din direcția Donețk, a precizat Andriușcenko.

15:38 FSB-ul susține că a dejucat o tentativă ucraineană de a deturna avioane militare ale Rusiei

15:35 Poliția rusă l-a reținut pe politicianul de opoziție Leonid Gozman după ce a fost deschis un dosar penal pentru că acesta nu ar fi informat suficient de rapid autoritățile cu privire la cetățenia sa israeliană.

15:26 Gazprom a anunțat luni că a primit documentația de la Siemens privind turbina pentru Nord Stream 1, relatează Reuters.

Gigantul rus a precizat că problemele legate de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Uniunea Europeană au rămas în continuare pentru gigantul rus în ceea ce privește livrarea turbinei în Rusia și întreținerea a altor motoare pentru stația de comprimare Portovaya a Nord Stream 1.

Gazprom a mai spus că a cerut încă o dată sprijinul Siemens pentru furnizarea tuturor documentelor necesare și clarificarea problemelor legate de sancțiuni.

15:00 Ucraina a transmis luni că speră ca acordul privind reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră, să înceapă să fie pus în aplicare săptămâna aceasta.

Oficiali guvernamentali de rang înalt au spus într-o conferință de presă că speră ca primul transport de cereale să fie efectuat din portul Chornomorsk în această săptămână și că în termen de două săptămâni ar putea fi efectuate transporturi din toate porturile incluse în acord.

Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că nu există limite privind cantitatea de cereale care ar putea fi exportată în cadrul acordului încheiat vineri, care permite, de asemenea, exportul și importul de îngrășăminte.

Kissinger și-a schimbat poziția: Ucraina nu trebuie să cedeze niciun teritoriu

14:56Războiul din Ucraina schimbă oficial obiceiul Eurovision și nu va fi găzduit în țara câștigătoare. Ce țară va organiza ediția din 2023

14:37 Germania a început să trimită Ucrainei tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, a anunțat ministrul apărării de la Kiev.

Trei Gepard-uri germane au ajuns în Ucraina, a declarat Oleksii Reznikov, citat de ziarul Pravda Europeană. Ucraina se așteaptă să primească în această perioadă 15 Gepard, a adăugat el.

14:23Henry Kissinger, întoarcere de 180 de grade privind războiul din Ucraina: Kievul nu trebuie să cedeze niciun teritoriu

14:08Rusia susține că nu vrea să închidă robinetul de gaze către Europa. „Moscova este un furnizor responsabil”

13:59 VIDEO Rusia a publicat imagini cu momentul lansării rachetelor Kalibr asupra Odesei din Marea Neagră

13:37 Zelenski a semnat luni un decret de demitere a lui Ruslan Demchenko, prim adjunct al secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare. Demchenko a ocupat acest post din iunie 2020.

Potrivit unei investigații din 2021 a Radio Free Europe, Demchenko a făcut lobby pentru semnarea înțelegerii de la Harkov în 2010, un acord Ucraina-Rusia care a permis Rusiei să prelungească contractul de închiriere a bazei sale navale din Crimeea, ceea ce a contribuit ulteriorla ocuparea peninsulei în 2014. (Kyiv Independent)

Ucrainenii spun că au distrus 50 de depozite rusești de artilerie

13:30 Prețul grâului a crescut brusc luni, deoarece atacul cu rachete asupra portului Odesa din weekend a ridicat îndoieli cu privire la posibilitatea de a pune în aplicare acordul de săptămâna trecută de deschidere a unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene.

Rusia, Ucraina, ONU și Turcia au semnat vineri acordul de redeschidere a trei porturi ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale. Acordul este valabil pentru 120 de zile și vizează exporturi lunare de 5 milioane de tone.

Contractele futures pentru grâu la bursa de mărfuri de la Chicago au crescut luni cu aproape 4%, până la 7,86 dolari pe bușel, recuperând o mare parte din terenul pierdut vineri, când prețurile au scăzut cu aproape 6% după anunțarea pactului. (Reuters)

13:22 Forțele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniții rusești cu ajutorul sistemelor de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat luni ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

„Acest lucru le retează lanțurile logistice și le reduce capacitatea de a duce lupte active și de a acoperi forțele noastre armate cu bombardamente grele", a declarat el la televiziune.

12:31 În informarea sa operațională zilnică, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a respins două nave de debarcare ucrainene care încercau să traverseze râul Nipru în partea de sud a regiunii Herson.

Acesta a afirmat că ambarcațiunile și „sabotorii de la bord" au fost distruși. De asemenea, ministerul susține că a doborât șase drone fără pilot și că a distrus un depozit pentru muniția HIMARS furnizată de SUA. (The Guardian)

Lavrov se contrazice singur

12:24 Polonia a trimis Ucrainei tancuri PT-91 Twardy, potrivit unui oficial citat de Kyiv Independent.

Șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andriy Yermak, a declarat luni că tancurile poloneze au ajuns deja în Ucraina, dar nu a precizat numărul acestora.

12:13 Serghei Lavrov se contrazice și confirmă că Rusia vrea să dea jos guvernul de la Kiev: „Ucrainenii merită ceva mai bun”

12:11 Kremlinul a afirmat luni că lovitura cu rachete de croazieră rusești împotriva portului Odesa din sudul Ucrainei nu va afecta exportul de cereale.

Într-o teleconferință cu reporterii, Dmitri Peskov a susținut că Rusia a vizat infrastructura militară în atacul cu rachete de sâmbătă, desfășurat la doar câteva ore după ce Kievul și Moscova au semnat un acord istoric pentru reluarea exporturilor de cereale din Ucraina. (Reuters)

12:02 Pe un submarin rusesc dotat cu arme nucleare a fost pus celebrul „Z”, marca forțelor de invazie din Ucraina, anunță analistul naval H. I. Sutton.

Ultimele informații despre submarinul Knyaz Vladimir din clasa Borei-A sunt că a patrulat în zona arctică, cel mai probabil înarmat cu rachete balistice RSM-56 Bulava, vârful de gamă a armamentului naval nuclear rusesc.

Circa 5.000 de ucrainence luptă în prima linie contra trupelor rusești

11:36 În armata Ucrainei sunt la acest moment aproape 40.000 de femei, dintre care 5.000 sunt în prima linie a luptei cu rușii.

11:13 Miniștrii germani de interne și pentru afaceri sociale s-au deplasat în Ucraina pentru discuții despre reconstrucția postbelică și investigarea crimelor de război.

Nancy Faeser și Hubertus Heil urmează să viziteze suburbia Irpin din Kiev, unde locuiau 50.000 de persoane înainte de război, dar care acum este aproape complet distrusă. Aceasta este prima vizită a acestor miniștri în Ucraina de la începutul războiului.

11:03 Unul dintre oficialii impuși de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă va avea loc cel mai probabil în septembrie, alături de un referendum similar în regiunea ocupată Herson.

Vladimir Rogov, a declarat că „totul se îndreaptă spre faptul că referendumul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Nu voi numi încă data exactă. Comisiile electorale sunt în curs de formare".

În articolul RIA se spune și că „principala activitate a comisiilor electorale în curs de creare va fi clarificarea listelor de alegători, având în vedere că unele persoane au părăsit regiunea".

10:34Poliția Română de Frontieră anunță că duminică au intrat în România 10.854 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 13,4% faţă de ziua precedentă.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-război), au intrat în România 1.682.701 de cetăţeni ucraineni.

Rusia vrea și ea un tribunal internațional

10:13Forțele ruse au lansat un atac, duminică noapte, asupra casei de cultură din orașul Ciuguev, unde erau adăpostiți oameni la subsol, afirmă guvernatorul regiunii Herson, Oleh Synyehubov, citat de The Guardian. El spune că imobilul a fost distrus și că au fost scoși de sub dărămâturi trei oameni, dar că operațiunile de salvare continuă, pentru că încă sunt prinși oameni la subsolul clădirii.

În plus, au fost avariate clădiri de locuințe și o instituție de învățământ, a mai spus guvernatorul din Herson.

09:58 Partea ucraineană afirmă că, în ultima zi, trupele de invazie au pierdut 180 de soldați, 8 tancuri, 8 blindate de transport, 7 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, un avion, 5 drone, 1 echipament special și 9 vehicule, iar 4 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă țintele:

09:53 „Monstrul marin” - cel mai lung submarin cunoscut din lume, Belgorod, ar putea pregăti terenul pentru "un nou Război Rece" în oceane - experți

09:28Rusia vrea și ea un tribunal internațional pentru crimele împotriva umanității din Ucraina, sprijinit de țări precum Iran, Siria și Bolivia.

09:12 Germania a revenit spre niveluri decente de injectare de gaze în depozite, iar sarcina este acum de a atinge obiectivul de 75% din nivelurile de stocare până la 1 septembrie, a declarat luni pe șeful autorității de reglementare a rețelelor din această țară.

Klaus Mueller, directorul autorității de reglementare Bundesnetzagentur, a adăugat că și importatorul de energie Uniper a pus capăt scoaterii de gaze din depozite. (Reuters)

Dilema comandanților militari ruși: Donbas sau Herson

08:47 O sumă de 4,7 milioane de euro a fost strânsă de către 200.000 de cetățeni polonezi pentru a dona Ucrainei o dronă de luptă turcească Bayraktar, a anunțat duminică inițiatorul acestui proiect.

„22.500.000 de zloți! Made in Poland", a declarat jurnalistul Slawomir Sierakowski pe site-ul revistei poloneze de stânga Krytyka Polityczna.

Această strângere de fonduri în Polonia vine după un proiect similar desfășurat în luna mai, tot cu succes, în Lituania, țară vecină. (AFP)

08:36Comandamentul rus are acum o dilemă, afirmă ministerul britanic al apărării, subliniind că trpele Moscovei trebuie să aleagă între alocarea de forțe pentru ofensiva în Donbas sau pentru defensiva din Herson.

08:18 Aproape o jumătate de milion de copii ucraineni merg la școală în Uniunea Europeană, potrivit Departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene.

În total, 492 647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale din UE, a precizat departamentul. (The Guardian)

08:02 Ce se știe până acum despre contraofensiva ucraineană din Herson / Panică pe canalele rusești de Telegram din cauza loviturilor cu HIMARS - Evaluare ISW

Recapitularea de dimineață a evenimentelor recente:

  • ONU, UE, SUA, Marea Britanie și alte țări au condamnat loviturile. Rusia a susținut că forțele sale au lovit o navă de război ucraineană și un depozit de arme din Odesa cu rachete de înaltă precizie.
  • În timpul unei vizite la Cairo, ministrul rus de externe Lavrov a oferit asigurări cu privire la livrările de cereale rusești către Egipt.
  • Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt sau nouă luni dacă porturile sale nu ar fi blocate, a spus un consilier economic al președintelui ucrainean.
  • Papa Francisc a declarat că dorește cu ardoare să viziteze Ucraina, în eforturile sale de a încerca să pună capăt războiului care durează de cinci luni.
  • În timp ce Ucraina se pregătește pentru ziua sa națională, pe 28 iulie, Zelenski a spus: „Vom sărbători în ciuda tuturor obstacolelor, pentru că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți". „Chiar și ocupanții recunosc că vom câștiga”, a adăugat el.
  • Ministerul ucrainean al Sănătății a afirmat că cel puțin 18 membri ai personalului medical au fost uciși și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse de invazia Rusiei.
  • Armata ucraineană a raportat bombardamente rusești în nord, sud și est și a făcut din nou referire la operațiunile rusești care pregătesc terenul pentru un asalt asupra Bahmutului din Donbas.
  • Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a afirmat că forțele sale au doborât trei rachete de croazieră rusești Kalibr care vizau regiunea Khmelnytskiy din vestul țării.
  • Armata ucraineană a transmis că forțele sale s-au deplasat în apropierea unor ținte din regiunea Herson de la Marea Neagră, unde Kievul organizează o contraofensivă. Un oficial ucrainean a susținut că Herson va fi eliberată până în septembrie.

---------------