Un fost diplomat rus, care a devenit transfugul cu cel mai mare rang după ce a demisionat din funcţia sa de la Geneva după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat că Vladimir Putin ar fi „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Euronews, preluat de Rador.

Vladimir Putin și Volodimir ZelenskiFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Boris Bondarev a fost diplomat de rang înalt la misiunea Rusiei din Geneva, în Elveţia, dar în luna mai a trimis un e-mail colegilor săi diplomaţi spunându-le că demisionează din funcţie pentru că niciodată nu s-a simţit atât de „ruşinat” de ţara sa cum s-a simţit după izbucnirea războiului.

Boris Bondarev a declarat pentru Euronews că îi este „foarte clar” că Rusia „a depăşit graniţele raţiunii şi s-a scufundat într-un abis” şi asta a determinat decizia sa de a demisiona.

Acum, la mai bine de 150 de zile de la începutul războiului, Boris Bondarev susţine că Vladimir Putin a comis „o gafă strategică” prin lansarea invaziei şi va fi nevoit să trimită „din ce în ce mai multă carne de tun” în Ucraina.

„Este adevărat că fiecare război se termină cu negocieri, dar eu astăzi nu văd că negocierile sunt ceea ce doresc cele două părţi. El [Vladimir Putin] vrea să zdrobească Ucraina pentru că este o ţară care, în opinia sa, nu are dreptul de a exista. Şi totuşi ucrainenii nu numai că există, dar ei se şi apără şi ripostează”, a declarat Boris Bondarev.

„Putin nu se va întâlni niciodată cu Zelenski dacă nu este forţat să o facă”

Ar putea, deci, să existe o posibilă întâlnire faţă în faţă între preşedintele rus şi omologul său ucrainean, ca parte a negocierii încetării războiului? Boris Bondarev susţine că, după părerea sa, acest lucru este puţin probabil să se întâmple.

„Putin nu se va întâlni niciodată cu Zelenski dacă nu este forţat să o facă. Ar fi umilit de acest lucru. Poate vă amintiţi că Putin l-a numit în mod public pe Zelenski „un drogat” şi a făcut apel la generalii şi ofiţerii ucraineni să scape de el şi de drogaţii lui de la Kiev. Imaginaţi-vă, deci, cum s-ar simţi dacă ar trebui să dea mâna cu preşedintele ucrainean”, a declarat Boris Bondarev.

Fostul diplomat rus a mai spus că, deşi trupele ruse avansează în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ofensiva „pare că pierde din suflu” şi că Rusia nu-şi poate permite să continue războiul pentru multă vreme, pentru că nu are resursele să facă asta.

Citește și:

___