O echipă formată din personal turc, ucrainean și al ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe nave în porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk și Pivdennîi. Șeful comisiei pentru agricultură a parlamentului turc, Yunus Kilic, a confirmat că țara sa va putea cumpăra cereale ucrainene la un preț mai ieftin datorită rolului său de mediator și garant în acordul semnat vineri la Istanbul, prin care Ucraina îşi va putea relua reia exporturile de cereale în ciuda invaziei rusești, scrie Rador citând postul de radio spaniol COPE.

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

„Miniștrii Rusiei și Ucrainei au promis verbal că Turcia va primi avantaje în ceea ce privește prețul cerealelor și achiziționarea acestora”, a declarat Kilic pentru ziarul Sabah despre rezultatele acordului de la Istanbul, în care Rusia a primit garanții şi pentru a-și facilita exporturile de îngrășăminte în ciuda sancţiunilor în vigoare împotriva Moscovei.

Totuși, deputatul turc a amintit că „Kievul va determina țările furnizoare, volumele și prețurile acestora la cereale”, a explicat el, în timp ce Turcia se va limita la asumarea unei funcții administrative pentru a facilita comerțul internațional cu cereale ucrainene.

„Este o inițiativă de care vor beneficia ambele țări”, a declarat deputatul turc. Conform acordului, o echipă formată din personal turc, ucrainean și al ONU va supraveghea încărcarea cerealelor pe nave în porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk și Pivdennîi, înainte de a naviga pe o rută pre-planificată prin Marea Neagră.

Navele vor traversa Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor a Turciei, unde va fi înființat un centru comun de coordonare la Istanbul, cu reprezentanți ai ONU, Ucrainei, Rusiei și Turciei. La fel, acest centru se va ocupa de examinarea navelor care intră în Ucraina pentru a garanta că nu transportă arme sau material de luptă.

Citește și:

___