Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că „a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin faptul că a bombardat portul Odesa, afirmând că Moscova trebuie să-şi asume „întreaga responsabilitate” a eşecului acordului privind exporturile de cereale semnat cu o zi înainte la Istanbul.

Silozurile sunt pline cu cereale în portul OdesaFoto: DreamsTime

”A fost nevoie de mai puţin de 24 de ore pentru ca Federaţia Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile şi promisiunile făcute ONU şi Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”, se arată într-un comunicat al ambasadei ucrainene la Ankara.

Lansând rachete în portul Odesa, preşedintele rus „scuipă în faţa secretarului general al ONU Antonio Guterres şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au depus eforturi enorme pentru a încheia acest acord pentru care Ucraina este recunoscătoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe Oleg Nikolenko citat de The Guardian.

Anterior, Reuters transmitea că Ucraina face apel la ONU și Turcia, ca părți ale acordului semnat vineri la Istanbul pentru reluarea exportului de cereale la Marea Neagră, să ia măsuri pentru a se asigura că Rusia își îndeplinește obligațiile pentru funcționarea în siguranță a coridorului destinat transporturilor de grâne.

Apelul ministerului ucrainean de externe venea la scurt timp după ce Rusia a atacat portul Odesa.

Ucraina și Rusia, separat, au semnat vineri un acord de reluare a exporturilor de cereale, ONU și Turcia fiind cele care au mediat negocierile fiind parți ale acordului.

Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura portului Odesa de la Marea Neagră, a anunțat armata ucraineană, Moscova dând astfel o lovitură acordului semnat vineri pentru a debloca exporturile de cereale din porturile Mării Negre, transmite Reuters.

”Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului”, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

(Surse: AFP, The Guardian, Reuters)