Mai multe rachete ar fi fost lansate de Rusia spre portul Odesa. Două rachete au lovit ținta, în timp ce două ar fi fost interceptate de sistemele antiaeriene ucrainene.

Rachete de croaziera lansata asupra portului OdesaFoto: Colaj foto

UPDATE: Cele două rachete rusești care au lovit sâmbătă portul Odesa nu au provocat pagube semnificative.

  • „A fost lovită o stație de pompare, iar cealaltă rachetă a provocat un mic incendiu care a afectat casele din jurul portului, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, potrivit Reuters. Zona de depozitare a cerealelor nu a fost lovită, a adăugat ea. Nu au fost raportate victime.

---

Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa, a anunțat armata ucraineană, potrivit Reuters.

  • „Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr; 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană; 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Pe rețelele de socializare circulă imagini ce surprind rachete de croazieră în zbor, altele în timp ce rachetele erau interceptate deasupra mării, iar în alte cadre se vede cum se ridică fum din portul Odesa, semn că unele rachete au ajuns la țintă.

Odesa, singurul mare port pe care Ucraina îl mai are la Marea Neagră

Atacul Rusiei vine la doar o zi după ce Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră.

În momentul de față Odesa a rămas practic singurul mare port al Ucrainei la Marea Neagră, singurul prin care poate trece o cantitate însemnată de mărfuri. Acordul semnat vineri deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie - Odesa, Cernomorsk și Yuzhny, însă dintre acestea Odesa este de departe cel mai mare și prin care erau așteptate să treacă cele mai multe mărfuri.

VEZI ȘI: