Războiul din Ucraina s-ar putea îndrepta către cea mai sângeroasă fază de până acum, potrivit unor înalți oficiali ucraineni și analiști occidentali, care spun că o contraofensivă, despre care s-a vorbit îndelung, a forțelor de la Kiev va avea ca rezultat o „bătălie uriașă”, în timp ce rușii și-au construit forțărețe și au săpat tranșee pentru a-și apăra pozițiile, relatează The Guardian.

Herson, ocupat de rusiFoto: Nexta

Rușii și-au fortificat pozițiile în zonele ocupate din sud

Oamenii intervievați de The Guardian, inclusiv cei care au evadat recent din Herson, spun că forțele ruse din sud au construit adăposturi pentru tancuri, au săpat tranșee și au adus cu camionul prefabricate din beton pentru a ridica fortărețe.

O creștere a atacurilor în ultimele zile împotriva principalelor depozite de arme rusești și a logisticii din jurul Hersonului - care a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul lunii martie - pare să întărească ideea că unele forțe ucrainene s-ar putea apropia de ofensiva mult promisă, chiar dacă oficialii ruși spun că plănuiesc să anexeze teritoriu suplimentar.

Într-o zonă de antrenament din sudul țării, ascunsă de tufiș dens, „Makita” – un instructor al unui batalion ucrainean de infanterie care a vrut să-și dea doar numele de război – a explicat provocările pentru o ofensivă din sud.

„Ne menținem pozițiile acum la est de Nikolaev. Dar intenția este de a elibera zonele deținute de forțele ruse. Cea mai mare provocare este să faci asta cu pierderi minime de partea ucraineană.

Forțele ruse întăresc ceea ce sunt deja poziții bune”, a adăugat el. „Au avut o lună în care să îmbunătățească apărarea. De asemenea, par să aducă rezerve și mai multe arme, inclusiv tunuri autopropulsate 2S7 Pion sau Malka.

„Prima sarcină va fi să-i împingem pe ruși spre Herson și peste fluviul Nipru. Știm că va fi greu.”

Cu extremitatea vestică a frontului sudic întinsă pe 200 de kilometri marcat de orașul Nikolaev, orice ofensivă ucraineană va fi văzută ca un test cheie pentru a stabili dacă trupele Kievului pot împinge trupele ruse în forță, în contrast cu contraofensivele limitate și locale care au avut loc până acum.

Declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, de săptămâna aceasta conform căreia Rusia își extinde obiectivele de război din Donbas, inclusiv către regiunile Herson și Zaporojie din sud, a crescut presiunea asupra Kievului pentru a-și îndeplini promisiunea de a alunga forțele ruse din zonele ocupate

Oficialii ucraineni, la rândul lor, au spus explicit că următoarea fază a războiului ar putea escalada într-o violență și mai mare, pe fondul riscului unei escaladări ulterioare a Rusiei ca răspuns la orice răspuns ucrainean în sud. La începutul acestei luni, Irina Vereșciuk, viceprim-ministrul și ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, le-a cerut ucrainenilor din teritoriile ocupate să plece prin toate mijloacele posibile. „Va avea loc o bătălie uriașă. Nu vreau să sperii pe nimeni; oricum toată lumea înțelege totul”, a spus ea.

Provocările unui contraatac al ucrainenilor în sud

Primarul Nikolaevului, Alexander Senkevici, al cărui oraș a suferit luni de atacuri aproape zilnice, a spus: „Teoria militară spune că ai nevoie de un avantaj de trei la unu dacă ataci. Dar ei [rușii] construiesc fortificații, inclusiv pentru a proteja blindajele tancurilor. Vor încerca să prelungească orice luptă până în iarnă, când vor fi sub acoperire în timp ce trupele noastre vor fi în câmp.

„Dar cât timp orașul nostru este vizat aproape în fiecare zi de atacuri și ucrainenii fiind uciși în fiecare zi, avem nevoie de o contraofensivă”.

Ceea ce este clar este că, dacă va avea loc o contraofensivă în următoarele săptămâni și luni, Herson va fi în centrul ei. Comandanții ruși ar fi mutat trupele din poziții mai vulnerabile pentru a se concentra asupra zonelor urbane precum Herson, a cărui recucerire este considerată a fi unul dintre obiectivele principale ale Kievului, precum și săparea sistemelor de tranșee în jurul podului cheie Antonivski peste râul Nipru, care a fost avariat de obuzele ucrainene.

Podul a fost descris ca o „vulnerabilitate cheie pentru forțele ruse” într-o evaluare a Ministerului Apărării din Regatul Unit, iar loviturile ucrainene din această săptămână au făcut găuri în el.

Este una dintre cele două rute principale către oraș, împreună cu un drum peste barajul de la Nova Kakhovka, la est de Herson, un oraș care a fost, de asemenea, ținta unor lovituri repetate ale ucrainenilor asupra magaziilor de muniție. Amenințarea la adresa Podului Antonivski este văzută ca fiind deosebit de periculoasă pentru forțele ruse de acolo.

Rușii își întăresc prezența în Herson și mută depozitele de muniție în afara razei de acțiune a sistemului HIMARS

Eugenia Virlich și Vladislav Gladkij, doi jurnaliști ucraineni care au fugit din Herson la începutul lunii iulie, după ce s-au ascuns luni în oraș, au descris situația de acolo.

Virlych a spus despre ruși: „Ei își întăresc prezența acolo.

„Ei sunt conștienți că armata ucraineană se apropie dintr-o parte”. Virlych a sugerat că într-un loc s-ar putea afla la 9 kilometri de oraș.

„Rușii au devenit, de asemenea, mult mai opresivi. Ei caută activiști, caută semne că cineva ar putea fi pro-ucrainean, iar acum își mută punctele de control în jurul orașului.”

„Ei minează câmpurile din apropierea Nikolaevului. Ei minează totul, iar soldații lor sapă tranșee.”, a adăugat Virlych.

Alți martori care au călătorit în regiune raportează că unele dintre puncte de control rusești de pe drumurile din zonele rurale au dispărut sau sunt slab ocupate, deoarece trupele au fost retrase spre Herson.

De asemenea, forțele ruse par să mute depozite de muniție, care au fost lovite în mod repetat de sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA în ultimele săptămâni, în afara razei rachetelor.

Care ar fi punctele slabe ale rușilor în zonele ocupate din sud

Într-o lungă analiză de la începutul acestei săptămâni despre cum ar putea arăta o ofensivă din sud, corespondentul pentru apărare al Kyiv Independent, Illia Ponomarenko, a sugerat că, în ciuda întăririlor recente, trupele rusești sunt puțin răspândite pe frontul lung, în comparație cu Donbas, și ar putea fi slab antrenat.

„Terenul deschide oportunități pentru Ucraina”, a scris Ponomarenko. „Din cauza lipsei de drumuri în regiune și a puținelor poduri peste râul Nipro, logistica rusă este mai lentă în Herson.

„Și blocajele de transport obligă forțele ruse să-și păstreze proviziile concentrate în câteva locații din apropierea gărilor. Aceste zone saturate sunt ținte suculente pentru HIMARS.”

Puțini, însă, au îndoieli cu privire la traiectoria viitoare a războiului.

„Este doar o chestiune de timp înainte de următoarea fază mai sângeroasă”, a declarat șeful Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei, Oleksiy Danilov, pentru The Guardian.

„Se va întâmpla, din păcate, pentru că Federația Rusă nu se va opri. Obiectivul lor este să cucerească cât mai mult pământ, iar prima sarcină este să ne distrugă.

„Înțelegem asta și este o problemă dificilă cum să pregătim populația civilă. Dar cu atacurile aeriene care au loc în toată țara, cetățenii noștri înțeleg că suntem într-o stare de război.

„Nu ne putem relaxa și toată lumea trebuie să fie pregătită pentru escaladare și din orice direcție.

„Pregătim oamenii din sud. Guvernul avertizează oamenii să plece. Tot ce se află între teritoriul Mării Negre și Marea Azov se află în zona de pericol.”