​Ucraina, Rusia, Turcia și reprezentantul ONU ar urma să semneze vineri un acord privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră. Acordul va fi redactat de către părțile implicate în negocieri și semnat la Palatul Dolmabahce, de la Istanbul. Ucraina a cerut joi un tribunal internațional pentru a-l aduce pe Vladimir Putin în fața justiției cât mai repede posibil, în veme ce președintele Volodimir Zelenski a spus că senatorii americani au pregătit un proiect de rezoluție cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid.

Casă distrusă în urma bombardamentelorFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante evenimente de vineri, ziua 149 a războiului, LIVETEXT:​

23:41 Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că forțele ruse au atacat orașul Slaviansk cu bombe cu dispersie, producând pagube asupra a șase blocuri cu cinci etaje și mai multor case. Cel puțin trei persoane au fost rănite, a spus el.

23:20Prim-ministrul britanic demisionar Boris Johnson l-a asigurat vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina nu va slăbi indiferent care ar fi succesorul său, relatează afp, potrivit Agerpres.

Cei doi candidaţi care se luptă pentru a-i succeda, ministrul de externe Liz Truss şi fostul ministru de finanţe Rishi Sunak au asigurat că vor continua această politică a prim-ministrului demisionar.

22:09SUA trimit Ucrainei alte 4 sisteme HIMARS și sute de drone Phoenix Ghost / Ucraina va avea în total 20 de sisteme HIMARS

21:45 FOTOGALERIE: Muzeul Întocmirii Națiunii Ucrainene: Un om de afaceri ucrainean cu origini românești a cheltuit 3,5 milioane de euro pentru a construi un muzeu de istorie al Ucrainei

21:29Statul Major al Apărării ucrainene spune că trupele ruse eșuează în a avansa în mai multe direcții în regiunea Donețk, relatează Kyiv Independent.

Trupele ucrainene au respins o ofensivă rusă în apropierea satului Pokrovske, precum și avansurile rusești în apropierea satelor Verkhnyokamyanske și Ivano-Daryivka.

20:48 Analiză: Coșmarul unei noi recesiuni economice: stagnarea seculară a Europei și pașii urgenți de făcut

Europa riscă să intre din nou în recesiune pentru a patra oară în mai puțin de cincisprezece ani. După criza din 2007-2008, lunga perioadă de instabilitate care a urmat crizei datoriilor suverane din 2010-2011, atenuată doar prin lansarea relaxării cantitative în 2015, și recesiunea pandemică din 2020, combinația dintre criza Covid, criza energetică și războiul din Ucraina duce din nou Europa pe un teritoriu neexplorat în acest 2022 complex, potrivit Inside Over.

20:30Șoigu dă asigurări că Rusia nu va profita de deminarea porturilor ucrainene

20:09Armata ucraineană a atacat pozițiile ocupanților ruși aflați în apropierea centralei nucleare din Zaporojie folosind o dronă kamikaze, așa numită loitering munition, într-un atac numit „strălucit” de către Serviciul ucrainean de informații.

19:21Compania Brothers Brick a creat o nouă serie de figurine lego inspirate de soldații care au apărat uzina Azovstal, dar și de jurnalitul ucrainean Illia Ponomarenko

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri de pe frontul ucrainean:

18:55Este așteptată cea mai sângeroasă fază a războiului din Ucraina. O „bătălie uriașă” este pe cale să aibă loc în sudul ocupat de ruși - oficiali și analiști

18:50Germania va pompa miliarde de euro în Uniper, unul din giganții săi energetici / Populația va suporta și ea facturi crescute

Guvernul lui Olaf Scholz va injecta miliarde de euro pentru a salva unul dintre giganții energetici germani, Uniper, sufocat de reducerile de gaze rusești, și promite ajutor pentru gospodăriile afectate de criza energetică, potrivit AFP.

18:43 Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, va călători săptămâna viitoare la Paris și Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii și a discuta despre modalitățile de intensificare a sancțiunilor impuse Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, relatează Reuters.

Adeyemo va discuta, de asemenea, despre asistența economică suplimentară pentru Ucraina, despre minimizarea efectelor economice ale războiului din Ucraina și despre implementarea unui plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, a precizat Trezoreria SUA.

La Paris, Adeyemo se va întâlni, de asemenea, cu directori din domeniul serviciilor financiare și cu un grup de cercetători și economiști.

18:15Ministrul maghiar de finanțe a atacat UE la Băile Tușnad în aceeași zi în care Ungaria a cerut mai mult gaz de la Putin

Uniunea Europeană, în esenţă, este slăbită de propriile sancţiuni. Întrebarea este dacă poate supravieţui acestor măsuri de sancţionare aplicate Rusiei, a declarat, joi, la Băile Tuşnad, Mihály Varga, ministrul ungar al finanţelor, potrivit MTI și Digi 24.

17:52 Kievul infirmă informația ministerului rus al apărării potrivit căreia forţele ruse au distrus patru sisteme americane HIMARS în Ucraina, relatează Reuters.

17:45Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale. Ceremonia a fost marcată de tensiuni

17:25De profesie scenaristă, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a fost reticentă să iasă din culise și să urce pe scena politicii, dar de când Rusia a invadat Ucraina, ea a început să devină un avocat pentru poporul său, relatează AFP. Olena Zelenska, drumul Primei Doamne a Ucrainei, din umbră și până la a fi prima soție a unui lider străin care ține un discurs în Congresul american

17:00Stephen King a căzut în plasa a doi comedianţi ruşi plătiți de Gazprom. „Mi-e jenă”

Oficial rus, urmărit penal pentru o postare pe Twitter despre armata lui Putin

16:45 Rusia: Un oficial ales, urmărit penal pentru că a scris pe Twitter despre soldații uciși în Ucraina

Pe 15 iulie, opozanta a reacționat pe Twitter la un articol al presei independente Mediazona despre funeraliile fastuoase organizate pentru voluntarii ruși uciși în timpul conflictului din Ucraina. "Aceste înmormântări de lux sunt organizate degeaba", a scris ea, adăugând că vrea să-i "resusciteze" pe acești voluntari uciși, "să-i pălmuiască și să-i trimită înapoi în morminte".

16:13Rusia a trimis combine din Crimeea în două regiuni ocupate de Rusia din Ucraina pentru a acoperi lipsa de echipamente necesare pentru a recolta grâul, a declarat un reprezentant al unei administrații locale instalate de Rusia.

Ucraina a acuzat Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, că a furat cereale din teritoriile pe care armata rusă le-a confiscat de când Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Moscova neagă acest lucru.

16:06Forțele Aeriene ale Armatei Ucrainene au publicat un clip video care arată un atac asupra unei divizii rusești. În atac au fost distruse opt obuziere Msta-B, vehicule și muniții și au fost lichidați mai mulți militari ruși.

15:18 Ucraina NU semnează un acord direct cu Rusia

Oficialii ucraineni fac precizări înaintea evenimentului de la Istanbul. Kievul subliniază că Ucraina semnează un acord privind reluarea exporturilor de cereale cu Turcia și ONU, dar nu direct cu Rusia. Precizarea a fost făcută de un purtător de cuvânt al guvernului citat de BBC. "Ucraina Nu semnează niciun document cu Rusia. Vom semna un acord cu Turcia și ONU”, a scris pe twitter oficialul, insistând că Rusia va semna, separat, un document identic.

15:07 Statele Unite ale Americii susțin că armata rusă pierde sute de soldați pe zi în războiul din Ucraina, dar și mii de locotenenți și căpitani în total, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că SUA cred, de asemenea, că Ucraina a distrus peste 100 de obiective rusești "de mare valoare" în interiorul Ucrainei, inclusiv posturi de comandă, depozite de muniție și poziții de apărare aeriană.

14:56Trei civili au fost uciși și alți 23 răniți în bombardamentele de joi de la Harkiv, potrivit guvernatorului regiunii Oleg Siniehubov. Cinci dintre cei răniți se află la terapie intensivă.

14:50Care este cea mai veche armă pe care pariază Putin

14:20Șeful Băncii Naționale a Ucrainei Kirilo Șevcenko a susținut că Ucraina a primit 12,7 miliarde de dolari ca ajutor financiar din partea Occidentul, adică mai puțin de jumătate din suma anunțată.

În total, ajutorul anunțat de statele occidentale se ridică însă la 27 de miliarde.

14:10Planul Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze cu 15% se lovește de opoziția unor state membre (Reuters)

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu va semna acordul pentru exportul de cereale

14:00 Belarus l-a numit pe Dmitri Krutoi în funcţia de ambasador în Rusia, au relatat, vineri, agenţiile de presă belaruse, în timp ce Moscova şi Minsk continuă să creeze legături mai strânse pe fondul izolării lor de Occident, relatează Reuters.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, vineri, Lukaşenko a declarat că cei doi lideri au convenit să îl numească pe Dmitri Krutoi drept noul trimis al Minskului la Moscova, a anunţat biroul de presă al lui Lukaşenko, potrivit agenţiei de presă belaruse Belta.

Krutoi a fost şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale din Belarus şi a fost implicat în trecut în proiecte de integrare cu Rusia - o listă largă de domenii de politică în care cele două ţări au convenit colaboreze.

Krutoi îl înlocuieşte pe Vladimir Semaşko, un diplomat veteran din Belarus, care a fost ambasador în Rusia din 2018.

13:45Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu se va afla la Istanbul și va semna, din partea Rusiei, acordul privind reluarea exporturilor de cereale, potrivit Reuters. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

13:39Human Rights Watch acuză Rusia de tortură și răpirea civilor din sudul Ucrainei: Zonele ocupate, un abis de frică și anarhie

13:28Kremlinul a respins vineri informația potrivit căreia turbina gazoductului Nord Stream 1 ar fi rămas blocată în tranzit, transmite Reuters.

Reuters a relatat joi că Rusia nu a dat încă undă verde pentru a transporta turbina înapoi în Rusia, citând două persoane familiarizate cu această problemă.

„Acuzațiile sunt nefondate. Sursele sunt greșite", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a redus fluxul prin Nord Stream 1 la 40% din capacitatea sa în iunie, invocând întârzierea returnării turbinei care a fost reparată în Canada.

Sancțiunile occidentale au interzis înapoierea turbinei, care funcționează de obicei la stația de comprimare rusească Portovaya, Canada fiind nevoită să emită o derogare specială pentru a permite livrarea acesteia în Germania.

Google va fi interzis în Donețk

13:08Președintele Klaus Iohannis, alături de premierii Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Poloniei, a trimis liderilor UE o scrisoare prin care cere integrarea în programele naționale educaționale a promovării istoriei europene în toate statele membre.

În timp ce Europa a condamnat crimele nazismului, iar fenomenul este studiat în școli, nu același lucru se poate spune despre crimele comise de regimul sovietic, acestea așteptând încă să își găsească locul în conștiința europenilor, se arată în declarație. Or, mare parte din ceea ce se întâmplă acum în războiul declanșat de Rusia în Ucraina își are originea în ideologia predecesorilor actualului regim de la Kremlin: URSS și Imperiul rus, se mai argumentează în documentul publicat de Iohannis pe twitter.

Finanțarea unui Memorial al Victimelor Totalitarismului la Bruxelles, care să includă victimele crimelor sovietice, este un alt punct inclus în scrisoare.

12:48Google, interzis în Doneţk. „Propaganda inumană a Ucrainei şi a Occidentului a depăşit de mult toate graniţele”

12:36Ce ar urma să prevadă acordul privind exportul de cereale:

  • Navele ucrainene vor escorta navele care transportă cereale prin apele portuare minate
  • Rusia este de acord cu un armistițiu pe timpul deplasării navelor care transportă cereale
  • Turcia va inspecta navele pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme
  • Facilitarea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte prin Marea Neagră

12:28Vestea semnării unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale la Marea Neagră a dus la scăderea prețurilor la grâu cu 2 %, potrivit BBC. Amintim că, înaintea declanșării războiului de către Vladimir Putin, Ucraina era pe locul 5 în clasamentul celor mai mari exportatori de grâu. Războiul a afectat masiv exporturile și a adus lumea, în special țările mai sărace, în pragul unei crize alimentare.

Rep. Moldova, Liban, Qatar, Tunisia, Libia, Pakistan, Indonezia și Egiptul sunt printre statele cele mai afectate de blocarea porturilor ucrainene și, implicit, a exporturilor de cereale.

Corespondentul BBC mai notează că semnarea acrodului ar fi o ”rară victorie” a diplomației într-un război brutal.

Transnistria intenționează să se alăture Federației Ruse

12:06 Peste 5.000 de copii au fost duşi forţat din Ucraina în Rusia, de la începutul războiului, susține consilierul prezidenţial ucrainean pentru drepturile copilului, Daria Herasimciuk, precizând că doar 46 dintre copii au s-au întors în Ucraina.

"Autorităţile ruse anunţă un număr de 350.000 de copii 'evacuaţi' în Rusia. Cu toate acestea, nimeni nu intenţionează să îi returneze pe aceşti copii, aşa că vorbim despre strămutare forţată. Din păcate, nu putem spune cu exactitate câţi copii au fost deportaţi în Rusia. În momentul de faţă, conform cererilor adresate Biroului Naţional de Informaţii, ştim ofical despre un număr de 5.100 de copii. Am reuşit să aducem înapoi în Ucraina 46 de copii" - a detaliat Herasimciuk, citată de agenţia Ukrainski Naţionalni Novini.

Aceasta a adăugat că până în dimineaţa de 20 iulie, 1.032 de copii au fost afectaţi de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie. Din acest număr de copii, 353 au murit şi 679 au fost răniţi.

Aceasta a adăugat că, pe 1 august 2022 va apărea o platformă de informare denumită "Copiii războiului", care va colecta şi actualiza toate informaţiile şi statisticile despre copiii ucraineni care au suferit în timpul ostilităţilor.

11:47Ministrul rus al apărării a susținut vineri că armata a distrus 4 sisteme de rachete HIMARS, în perioada 5-20 iulie, transmite Reuters.

11:45Transnistria intenționează să se alăture Federației Ruse. "Independența țării este o prioritate absolută"

11:40Guvernul rus a transmis vineri că a extins lista ”statelor neprietenoase”, care comit acțiuni ostile împotriva misiunilor diplomatice și consulare ale Rusiei în străinătate. Grecia, Croația, Slovenia, Slovacia și Danemarca au fost introduse pe listă.

Astfel, în prezent, lista include 48 de țări, inclusiv Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, toate statele membre UE și SUA, scrie The Guardian.

11:06Dictatorii iubesc aniversările: Kasparov anunță data la care Putin va declara victoria în Ucraina

Fluxurile de gaze rusești prin Nord Stream 1 către Germania au rămas stabile

10:43VIDEO Ultimele imagini cu giganticul avion Antonov AN-225 Mriya întreg, filmate de soldații ruși care tocmai ocupaseră aeroportul Hostomel

10:36Fluxurile de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 către Germania au rămas stabile vineri, în timp ce fluxurile de gaze spre est prin conducta Yamal-Europe către Polonia din Germania au scăzut, potrivit datelor operatorilor, citate de Reuters.

În timp ce fluxurile au rămas la nivelul de 40% din capacitate de dinaintea lucrărilor de întreținere, îngrijorarea cu privire la oprirea completă a fluxurilor rusești prin gazoduct se menține din cauza incertitudinii politice.

10:29 Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că cinci civili au fost uciși joi în regiune și că alte zece persoane au fost rănite. Trei dintre decese au avut loc în Siversk, a precizat Kirilenko pe canalul său de Telegram, potrivit The Guardian.

"De la începutul invaziei rusești în Ucraina, 637 de civili au fost uciși și alți 1.641 au fost răniți în urma bombardamentelor și bombardamentelor din regiunea Donețk. Numărul victimelor din Mariupol și Volnovakha este în prezent necunoscut", a mai adăugat Kirilenko.

Niciuna dintre aceste afirmații nu a putut fi verificată în mod independent.

10:1911.511 cetăţeni ucraineni au intrat joi în România, în scădere cu 4,5% faţă de ziua precedentă, a anunțat Poliția de Frontieră, potrivit news.ro.

09:46De ce a ajuns Rusia să folosească rachete S-300 și S-400 în atacurile la sol?

Potrivit ultimului raport al ministerului britanic al apărării, Rusia se confruntă cu o mare criză a rachetelor destinate atacului la sol.

În Donbas, forțele ucrainene continuă să respingă încercările ruse de a ataca centrala Vuhlehirsk. Artileria rusă rămâne concentrată pe zonele din jurul orașelor Kramatorsk și Siversk. Rusia și-a sporit utilizarea rachetelor de apărare aeriană în atacul la sol din cauza lipsei de rachete speciale pentru atacul la sol.

Cel mai probabil, Rusia a desfășurat sisteme strategice de apărare aeriană S-300 și S-400, concepute pentru a doborî avioane și rachete la distanțe mari, în apropierea Ucrainei.

Aceste arme au focoase relativ mici, concepute pentru a distruge avioanele. Ele ar putea reprezenta o amenințare semnificativă împotriva trupelor și clădirilor, dar este puțin probabil să pătrundă în structuri solide. Există un mare risc ca aceste arme să rateze țintele vizate și să provoace victime civile, deoarece rachetele nu sunt optimizate pentru acest rol.

09:13Potrivit ultimului raport al Statului Major al Armatei Ucrainei, Rusia a pierdut 39.000 de soldați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie.

Rusia a mai pierdut: 1.704 tancuri, 3.920 blindate, 221 avioane, 188 elicoptere, 167 rachete de croazieră, 15 ambarcațiuni.

09:05Ucraina are potențialul de a provoca pierderi majore Rusiei și de a obține câștiguri pe câmpul de luptă, spune președintele Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

Într-un mesaj video transmis joi noapte, după întâlnirea cu oficialii militari de rang înalt, președintele ucrainean a spus că au discutat despre furnizarea de arme moderne, adăugând că atacurile asupra rușilor trebuie intensificate.

"Am discutat despre situația actuală din prima linie. Am definit sarcini în unele domenii tactice pentru a ne consolida pozițiile. Și, de asemenea, am discutat temeinic despre problema furnizării de arme moderne. Intensitatea atacurilor asupra inamicului trebuie crescută. Participanții la ședință au fost de acord că avem un potențial semnificativ pentru înaintarea forțelor noastre pe front și pentru a provoca noi pierderi semnificative ocupanților”, a afirmat Zelenski.

Bombardamente puternice ale rușilor la Nikopol

08:54În cursul nopții, trupele rusești au bombardat intens orașul Nikopol, potrivit primelor rapoarte o persoană fiind ucisă și o alta rănită. De asemenea, a fost avariată infrastructura și clădirile din zonele rezidențiale.

08:30Rusia construiește o nouă cale ferată care va străbate vechile situri arheologice din Crimeea. Descoperirile arheologice vor fi trimise la muzeele rusești, realtează Kyiv Independent citând reprezentantul președinției Ucrainei în Crimeea.

08:17Ultimul mesaj al lui Serghei Lavrov: Rusia va sprijini ”decolonizarea completă” a Africii.

Într-o declarație de presă transmisă de ministerul rus de externe, Lavrov spune că Moscova a susținut mereu națiunile africane ”în lupta lor pentru eliberarea de sub opresiunea colonială”.

07:52O adevărată lovitură pentru Putin: În jur de 15.000 de soldați ruși, uciși în Ucraina ( serviciile secrete britanice și americane)

"Şi nu vorbim aici despre tineri din clasa de mijloc din Sankt Petersburg sau Moscova. (...) Aceştia sunt copii săraci din Rusia rurală, provin din oraşe muncitoare din Siberia şi sunt în mare parte din minorităţi etnice. Sunt carnea lui de tun", a spus Richard Moore, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii (MI6).

07:40Institutul pentru Studiul Războiului susține că, așa cum se desfășoară ostilitățile pe front în acest moment, forțele rusești nu vor reuși să avanseze prea mult în săptămânile următoare. Think tankul american precizează că Rusia a efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Herson, la est de Siversk și la sud de Bakhmut. De asemenea, rușii au efectuat un atac nereușit, la sol, la nord de Harkov. ISW sugerează că ritmul operațional actual al Rusiei nu diferă semnificativ de operațiunile sale dinaintea declarării unei pauze oficiale în campania militară și că, cel mai probabil, forțele ruse nu vor reuși să facă prea mari progrese în perioada următoare.

Ucraina și Rusia ar urma să semneze un acord pentru reluarea exporturilor de cereale

07:13Ankara susține că vineri ar urma să fie semnat de către Ucraina, Rusia, Turcia și reprezentantul ONU un acord privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră. Acordul va fi redactat de către părțile implicate în negocieri și semnat la Palatul Dolmabahce, în jurul orei 1.30 pm, ora locală, potrivit The Guardian care citează președinția turcă.

05:34 Zelenski: Primul rezultat real al vizitei primei doamne în SUA – un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid

Rezoluţia menţionează că acţiunile Rusiei în Ucraina, care includ deportarea forţată în Rusia şi uciderea ţintită a civililor ucraineni în timpul atrocităţilor în masă sunt genocid împotriva poporului Ucrainei. Senatorii au prezentat rezoluţia la scurt timp după ce Olena a rostit un discurs în Congresul SUA.

01:00 Bulgaria nu știe ce se va întâmpla cu cei aproximativ 26.000 de ucraineni cazați după 31 august.

00:37Reacţia Rusiei la ultimele sancţiuni UE: "Vor avea consecinţe devastatoare pentru economia globală". Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat joi că cea mai recentă rundă de sancțiuni pe care o impune UE este nelegitimă și va avea "consecințe devastatoare" pentru securitate și pentru unele părți ale economiei globale, transmite Reuters.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei: