Autoritățile ruse au deschis vineri o anchetă împotriva unui politician siberian de opoziție, Helga Pirogova, acuzat de "răspândirea de informații false" după ce a criticat organizarea de funeralii fastuoase pentru soldații uciși în Ucraina, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o declarație, Comitetul de Investigații din Rusia, care se ocupă de cazurile penale majore, a precizat că aceasta este urmărită penal pentru "diseminarea publică de informații false despre utilizarea forțelor armate".

Potrivit articolului din codul penal, ea riscă trei ani de închisoare. Pirogova a fost reținută pentru scurt timp și interogată joi la secția centrală de poliție din Novosibirsk.

Pe 15 iulie, opozanta a reacționat pe Twitter la un articol al presei independente Mediazona despre funeraliile fastuoase organizate pentru voluntarii ruși uciși în timpul conflictului din Ucraina.

"Aceste înmormântări de lux sunt organizate degeaba", a scris ea, adăugând că vrea să-i "resusciteze" pe acești voluntari uciși, "să-i pălmuiască și să-i trimită înapoi în morminte".

Confruntată cu scandalul provocat de aceste declarații, preluate de presa pro-Kremlin care a cerut pedepsirea ei, Khelga Pirogova a șters între timp tweet-ul.

Într-o postare pe Facebook, ea a recunoscut că reacția ei a fost "prea emoțională". Ea s-a declarat șocată de faptul că autoritățile încearcă să compenseze durerea rudelor soldaților uciși, care trăiesc "în sărăcie", prin funeralii mari.

Helga Pirogova, în vârstă de 33 de ani, este deputat municipal în Novosibirsk, capitala Siberiei.

Ea a făcut campanie în 2020 cu echipa locală a principalului opozant al Rusiei, Alexei Navalni, care ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare.

În martie anul trecut, ea a apărut la ședința consiliului municipal din Novosibirsk purtând o cămașă albastră și o coroană de flori galbene, culorile Ucrainei.

De la ofensiva Kremlinului de la sfârșitul lunii februarie, cea mai mică critică la adresa operațiunii poate duce la amenzi mari sau la proceduri judiciare grave. La 8 iulie, un consilier municipal din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a denunțat atacul rusesc asupra Ucrainei.

-------------