Aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, au estimat agenţiile de informaţii din SUA şi Marea Britanie, relatează AFP citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Richard Moore, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii (MI6), a declarat joi că un bilanţ de 15.000 de morţi în rândul ruşilor este "probabil o estimare prudentă" şi o "adevărată lovitură dură" pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care a sperat într-o victorie rapidă împotriva Ucrainei fără pierderi atât de mari.

"Este aproximativ acelaşi bilanţ ca acela din cei zece ani petrecuţi în Afganistan în anii 1980", a adăugat el la Forumul privind securitatea din Aspen, în Munţii Stâncoşi.

"Şi nu vorbim aici despre tineri din clasa de mijloc din Sankt Petersburg sau Moscova", a apreciat el. "Aceştia sunt copii săraci din Rusia rurală, provin din oraşe muncitoare din Siberia şi sunt în mare parte din minorităţi etnice. Sunt carnea lui de tun", a spus el.

Cu o zi înainte, directorul CIA a făut o estimare similară. Pierderile ruseşti sunt "de aproximativ 15.000 de morţi şi poate de trei ori mai mulţi răniţi", a spus Bill Burns. "Acestea sunt pierderi semnificative. Ucrainenii au suferit de asemenea pierderi, probabil mai puţine, dar pierderi semnificative", a adăugat şeful agenţiei americane de informaţii.