Armata ucraineană a atacat pozițiile ocupanților ruși aflați în apropierea centralei nucleare din Zaporojie folosind o dronă kamikaze, așa numită loitering munition, într-un atac numit „strălucit” de către Serviciul ucrainean de informații.

drona kamikaze loveste o pozitie ruseasca la ZaporojieFoto: Captura video

„Armata ucraineană a lucrat strălucit împotriva pozițiilor ocupanților ruși de la NPP Zaporojie”, a scris serviciul de informații militare ucrainean pe Twitter alături de imaginile cu momentul în care drona kamikaze a lovit o poziție rusă.

Potrivit sursei citate, cu o dronă kamikaze, 3 ruși au murit, iar 12 au fost răniți.

În imaginile distribuite se pot vedea soldații ruși fugind imediat cum drona a atins ținta.

Dronele kamikaze pot zbura mult timp, pot găsi o țintă și apoi o atacă detonându-se direct.

Ele au început să fie din ce în ce mai folosite în războiul din Ucraina, iar dronele Switchblade donate de americani Ucrainei au fost capul de afiș.

Și Rusia dispune de drone similare însă din multe dovezi adunate până acum acestea nu au fost chiar așa de eficiente.

Ce sunt dronele Switchblade și ce drone similare folosește și Rusia

Dronele Switchbalde sunt cunoscute drept drone „kamikaze". Sunt drone de mici dimensiuni, portabile, care au focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit AeroVironment, compania care le produce.

Dronele kamikaze folosite de Rusia se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupaţia armatei ruse, reprezintă cel mai periculos loc din Europa, a declarat, săptămâna trecută, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksym Shevchuk, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică trebuie să pună presiune pe Rusia să părăsească perimetrul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa, pe motiv că securitatea acesteia se află în pericol.