Președintele rus Vladimir Putin mizează pe o armă străveche, mai puternică decât oricare dintre rachetele furnizate acum Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi europeni: timpul, potrivit unei analize Reuters. Acesta va arăta dacă cel mai periculos pariu al celor 22 de ani de guvernare ai lui Putin va da roade.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP - The Associated Press / Profimedia

La aproape cinci luni de când Putin a ordonat invazia din 24 februarie, care a devastat zone din Ucraina, Rusia speră că hotărârea Occidentului va fi slăbită de îngrijorările privind creșterea prețurilor globale la energie și alimente, la care a contribuit războiul în tot acest timp.

Oficialii ruși și televiziunea de stat jubilează după căderea premierilor britanic și italian Boris Johnson și Mario Draghi, descriind demisiile acestora ca fiind rezultatul sancțiunilor „autodistructive" pe care Occidentul le-a impus Rusiei.

Cine este următorul lider occidental care va cădea?

Vladimir Putin, care împlinește 70 de ani pe 7 octombrie, a declarat în luna iulie că abia a început în Ucraina și a provocat Statele Unite ale Americii, care se bucură de superioritate economică și militară convențională față de Rusia, să încerce să învingă Moscova. Ar eșua, a spus liderul de la Kremlin.

„Pariul lui Putin este că poate reuși într-un război de uzură", a declarat săptămâna aceasta directorul CIA, William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova, la Forumul de securitate Aspen.

Fostul spion KGB pariază că poate "sugruma economia ucraineană, poate epuiza publicul și liderii europeni și poate epuiza SUA, deoarece, în opinia lui Putin, americanii suferă întotdeauna de deficit de atenție și vor fi distrași de altceva", a spus Burns.

Burns, care a fost trimis de președintele american Joe Biden la Moscova în noiembrie anul trecut pentru a-l avertiza pe Putin cu privire la consecințele invadării Ucrainei, crede că liderului rus va pierde pariul.

Dar Kremlinul nu dă semne că ar da înapoi, afirmând că Rusia își va atinge toate obiectivele în Ucraina.

Serghei Lavrov, care este ministrul de externe al lui Putin de 18 ani, a declarat miercuri că ambițiile Rusiei în Ucraina depășesc acum cu mult regiunea Donbas, în estul țării, pentru a include o întindere de teritoriu în sud și „o serie de alte teritorii".

Rusia plănuiește să anexeze tot Donbasul

Consiliul Național de Securitate al SUA a declarat marți că deține informații potrivit cărora Rusia se pregătește să anexeze tot Donbasul, precum și terenuri de-a lungul coastei sudice a Ucrainei, inclusiv Herson și Zaporojie.

Acest lucru ar oficializa controlul rusesc asupra a peste 18% din teritoriul ucrainean, pe lângă cei aproximativ 4,5% pe care Moscova i-a preluat în 2014 prin anexarea Crimeei.

Dacă Occidentul furnizează Ucrainei mai multe arme cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), a declarat Lavrov, apetitul teritorial al Rusiei va crește și mai mult.

„Mesajul retoric pe care Lavrov pare să îl transmită Occidentului este: cu cât durează mai mult războiul, cu atât mai mult revendicăm", a declarat Vladislav Zubok, profesor de istorie internațională la London School of Economics.

„Ar putea fi o pură cacealmaua, dar nu aș fi surprins dacă Rusia ar vrea să păstreze teritoriile din sud", a mai spus Vladislav Zubok.

Statele Unite ale Americii, care au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 8 miliarde de dolari, vor trimite încă patru HIMARS în Ucraina, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Cum se termină totul în Ucraina?

"Părerea mea este că se va încheia cu un impas aproape de actualele linii de luptă, poate un armistițiu urât", a declarat Barry R. Posen, profesor internațional Ford de științe politice la Massachusetts Institute of Technology.

"Se îndreaptă spre o perioadă urâtă de experimentare politico-militară urmată de o soluționare incomodă și nelegitimă într-un conflict înghețat", a adăugat Barry R. Posen.

Servieta nucleară a lui Putin și planurile imperialiste

De când Putin a primit servieta nucleară de la Boris Elțîn în ultima zi a anului 1999, prioritatea sa principală a fost să restabilească cel puțin o parte din statutul de mare putere pe care Moscova l-a pierdut când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.

Putin a criticat în mod repetat SUA pentru că au condus expansiunea NATO spre est, în special pentru curtarea fostelor republici sovietice, precum Ucraina și Georgia, pe care Rusia le consideră ca făcând parte din propria sferă de influență.

Putin a sugerat că astfel de mișcări au ca scop slăbirea deliberată și chiar distrugerea Rusiei. El a oferit o varietate de justificări pentru invazia sa în Ucraina, dar o prezintă din ce în ce mai mult ca pe o bătălie existențială cu Occidentul, al cărei rezultat va remodela ordinea politică globală.

Având în vedere că Rusia își exportă în continuare imensele sale bogății în resurse naturale și cu sprijinul crucial al Chinei, Putin pariază că Rusia poate constrânge încet Ucraina, fiind în același timp capabilă să suporte mai multă durere decât un Occident pe care îl consideră decadent.

Costurile jocului în sânge și comori sunt imense

Serviciile secrete americane estimează că aproximativ 15.000 de ruși au fost uciși până în prezent în Ucraina, la fel ca în timpul ocupației Moscovei în Afganistan în 1979-1989.

Pierderile ucrainene sunt probabil puțin mai mici decât atât, consideră serviciile secrete americane, a declarat Burns. Nici Ucraina și nici Rusia nu au oferit estimări detaliate ale propriilor pierderi.

"Putin este cu adevărat un apostol al răzbunării. El este convins că destinul său... este de a restaura Rusia ca o mare putere", a spus Burns.

Doar timpul va spune dacă cel mai periculos pariu al celor 22 de ani de guvernare ai lui Putin va da roade.

-------------