De profesie scenaristă, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a fost reticentă să iasă din culise și să urce pe scena politicii, dar de când Rusia a invadat Ucraina, ea a început să devină un avocat pentru poporul său, relatează AFP.

Olena ZelenskaFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Spre deosebire de Volodimir Zelenski, unul dintre cei mai cunoscuți comedianți din Ucraina înainte de a fost ales președinte în 2019, soția sa, 44 de ani, a fost reticentă în a lua poziții publice față de anumite subiecte.

Ca stil, apropiată femeilor care adoptă stil clasic, această doamnă rezervată la început, a revenit în forță cu o ofensivă a șarmului internațional și s-a adresat săptămâna aceasta Congresului american pentru a cere o mai mare susținere occidentală pentru Ucraina.

„Ajutați-ne să punem capăt terorii împotriva Ucrainei”, a implorat ea în lacrimi, arătându-le parlamentarilor americani imagini ale copiilor rămași infirmi din cauza bombardamentelor rusești, la patru luni de la intervenția soțului său prin videoconferință în fața Congresului.

Zelenska a subliniat că este prima soție a unui lider străin de stat care se adresează Congresului american, care a adus ovațiile sălii.

Cu toate acestea, diplomația nu îi vine natural.

„Am fost întotdeauna o persoană care nu s-a afișat public și nu îmi place atenția suplimentară care mi-a fost dată”, a spus ea unei reviste înainte de invazie.

„În doi ani și jumătate ca primă doamnă, multe lucruri s-au schimbat pentru mine (...) Sunt conștientă că soarta mi-a oferit o șansă unică de a comunica cu oamenii”, a spus ea.

Licențiată în arhitectură, Olena Kiachko pe numele de fată, a crescut în Krîvîi Rih, în centrul Ucrainei, de unde este și soțul ei.

Cuplul s-a cunoscut când aveau 17 ani, iar prietenia lor s-a transformat în dragoste pe măsură ce și-au început cariera în industria divertismentului, el comendiant, iar ea scria glume.

S-au căsătorit în 2003, înainte de a se muta la Kiev. Au împreună doi copii - Oleksandra, acum în vârstă de 17 ani, și Kirilo, în vârstă de 9 ani.

Olena Zelenska, o „Kate Middleton în debutul ei” în familia regală

Necunoscută publicului odată cu alegerea soțului ei în 2019 și foarte fericită ca atare, Olena Zelenska a asigurat în timpul interviurilor că soțul ei nu a avertizat-o când a decis să candideze la președinție.

Ea a aflat vestea ca toți ceilalți: pe rețelele de socializare și părea să se simtă incomod în timpul evenimentelor oficiale la începutul mandatului său.

„Este o persoană a datoriei”, analizează Anna Tchaplyguina, specialist în etichetă. „Nu este Michelle Obama”, mult mai confortabilă în lumina reflectoarelor, ci mai degrabă „Kate Middleton în debutul ei” în familia regală.

„Nu a visat niciodată și nu a aspirat niciodată să devină prima doamnă și s-a trezit acolo din întâmplare – și în mijlocul unei crize planetare”, a declarat Tchappliguina pentru AFP.

Luni de zile a stat ascunsă, pentru ca apoi să ia poziție

Când s-a dus la culcare pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazie, Zelenska habar n-avea că nu va dormi lângă soțul ei timp de câteva luni.

În timp ce Volodimir Zelenski era hotărât să nu fugă de forțele ruse, soția sa s-a ascuns cu copiii, suspendându-și campaniile sale pentru promovarea unei mese școlare mai bune și promovarea limbii și culturii ucrainene în străinătate.

"Astăzi nu voi intra în panică și nu voi plânge. Voi fi calmă și încrezătoare", le-a spus ea compatrioților săi într-o postare pe Facebook în acea zi. „Copiii mei se uită la mine”.

În săptămânile care au urmat, familia a putut să-l vadă pe Volodimir Zelenski doar în timpul aparițiilor sale pe rețelele sociale și în mass-media.

Revenirea pe scenă a Olenei Zelenska a avut loc în cadrul unei întâlniri cu prima doamnă a SUA Jill Biden în vestul Ucrainei pe 8 mai.

De atunci, ucraineanca și-a umplut timpul cu întâlniri și contacte cu soțiile liderilor din Franța, Israel, Polonia și Lituania sau chiar ținând discursuri și acordând interviuri.

În Statele Unite, ea i-a emoționat pe parlamentari cu imagini cu Liza Dmitrieva, o fetiță de patru ani pe care o cunoscuse și care a fost ucisă de un atac rusesc săptămâna trecută în Vinița, în centrul Ucrainei.

Pentru Aliona Getmantchouk, directorul Centrului Noua Europe, un think tank din Kiev, abordarea personală a Olenei Zelenska a ajutat la „întărirea mesajului” despre situația în care se află țara ei.

„Ea a vorbit despre nevoi umanitare, care este un subiect obișnuit pentru prima doamnă, dar a mai arătat că, în cazul Ucrainei, mai mult ajutor militar înseamnă mai multe vieți salvate”.