Rusia a pus sub acuzare 92 de membri ai înaltului comandament militar al Ucrainei pentru crime împotriva umanităţii, potrivit lui Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, relatează News.ro citând CNN.

Militari ucraineni, după o luptă cu soldatii ruși la vest de KievFoto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

În total, Moscova a deschis peste 1.300 de dosare penale împotriva leadershipului militar şi politic al Ucrainei, a declarat Bastrîkin într-un interviu pentru site-ul de ştiri guvernamental Rossiiskaia Gazeta, publicat luni. Oficialul rus nu a numit pe niciunul dintre cei acuzaţi.

„În cursul anchetei preliminare, peste 220 de persoane au fost identificate ca fiind implicate în crime împotriva păcii şi securităţii umanităţii care nu au termen de prescripţie, inclusiv reprezentanţi ai Înaltului Comandament al Forţelor Armate ale Ucrainei, precum şi comandanţii unităţilor militare care au tras în civili”, a declarat Aleksandr Bastrîkin pentru Rossiiskaia Gazeta.

„În total, 92 de comandanţi şi subordonaţii acestora au fost acuzaţi. 96 de persoane au fost trecute pe lista persoanelor căutate, în special 51 de comandanţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei”, a mai spus el.

Şeful Comitetului de Investigaţie a sugerat crearea unui tribunal internaţional separat pentru crimele din Ucraina.

„Ţinând cont de poziţia «Occidentului colectiv», care sponsorizează în mod deschis naţionalismul ucrainean şi sprijină regimul de la Kiev, crearea unui astfel de tribunal sub auspiciile ONU în perspectiva actuală este extrem de îndoielnică”, a adăugat oficialul rus.

„Înfiinţarea curţii şi statutul acesteia ar putea fi oficializate printr-un acord între Rusia, ţările membre ale acestor organizaţii, republicile populare Doneţk şi Lugansk”, consideră el.

Afirmaţiile lui Bastrîkin vin în contextul în care Ucraina investighează peste 20.000 de crime de război, potrivit fostului procuror general ucrainean Irina Venediktova.

Venediktova a declarat anterior că Ucraina a identificat peste 600 de suspecţi de crime de război ruşi şi a început urmărirea penală a aproximativ 80 dintre suspecţi. Doi soldaţi ruşi au fost deja condamnaţi în conformitate cu legislaţia penală ucraineană.

CNN precizează că nu a putut verifica din surse independente afirmaţiile făcute de Bastrîkin.

___