Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse, potrivit ultimului raport transmis luni de Comandamentul Sud al armatei ucrainene.

Soldat ucrainean în NikolaevFoto: Maciek Musialek/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

O purtătoare de cuvânt ucraineană a susţinut că trupele Kievului au distrus în Herson un post de comandă rus de unde trupele ruse ar fi încercat la rândul lor să lanseze una dintre operaţiunile lor contraofensive pentru a recupera teritorii pe care le ocupaseră anterior la începutul invaziei şi pe care le-au pierdut între timp, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk.

„Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră (Lugansk). Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc”, susţine guvernatorul Serghei Gaidai.

Conform evaluării serviciilor de informaţii britanice, citate de Reuters, nu sunt evoluţii majore în luptele în desfăşurare în Donbas şi Herson.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele sale au distrus în regiunea Hmelniţki din sud-vestul Ucrainei un depozit unde se aflau rachete pentru lansatoarele multiple HIMARS şi obuze pentru tunurile M777. Ucraina a susţinut la rândul ei că a reuşit să distrugă cu sistemele HIMARS circa 50 de depozite de muniţii ale trupelor ruse.

___