Poliția rusă l-a reținut luni pe politicianul de opoziție Leonid Gozman, a anunțat avocatul acestuia, după ce a fost deschis un dosar penal pentru că Gozman nu ar fi informat suficient de rapid autoritățile cu privire la cetățenia sa israeliană, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„La intrarea în stația de metrou Frunzenskaia, el a fost reținut de polițiștii de la metrou", a afirmat pe Facebook avocatul lui Gozman, Mihail Biriukov.

Gozman a fost ultimul lider al micului partid politic Uniunea Forțelor de Dreapta, care a reunit reformatori ai pieței libere, precum Anatoli Chubais, care a părăsit Rusia, și Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal în 2015 în apropiere de Kremlin.

De la invazia din 24 februarie a Ucrainei, disidența politică a devenit mai periculoasă în interiorul Rusiei. Protestatarii sunt arestați în mod obișnuit, iar criticile publice la adresa războiului riscă să fie urmărite penal.

Gozman a spus public că președintele Vladimir Putin a provocat mai multe daune Rusiei prin invadarea Ucrainei decât orice alt lider rus de la Iosif Stalin încoace și că Rusia post-sovietică a murit, în esență, odată cu războiul.

Luna trecută, Gozman a fost inclus oficial pe lista oficială a ceea ce Rusia numește „agenți străini" - persoane care primesc bani de la străini sau care se află sub influența străinilor.

El a fost plasat pe o listă federală de persoane căutate, a informat Ministerul de Interne. Nu a fost imediat clar de ce.

În ultima sa postare publică pe Telegram, Gozman a spus: „Pentru cei care vor și pot protesta - fiți atenți, amintiți-vă că ceea ce era aproape gratuit ieri - o amendă mică - poate costa libertatea astăzi. Doar dacă înțelegeți cu ce va trebui să plătiți - mergeți înainte și să vă ajute Dumnezeu. Toți ceilalți - nu renunțați."