Posibila închidere a agenției evreiești de la Moscova care se ocupă de imigrația evreilor ruși în Israel ar fi un „eveniment grav” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări, a spus premierul israelian Yair Lapid, relatează AFP.

Yair LapidFoto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

Dorința Moscovei de a închide agenția para-guvernamentală responsabilă de imigrația evreilor ruși în Israel, invocând încălcări ale legii, a fost puternic denunțată în Israel, care o consideră o măsură punitivă ca reacție la pozițiile noului guvern israelian împotriva ofensivei rusești în Ucraina.

Oficialii ruși își justifică decizia de a închide agenția evreiască de „respectarea legii ruse”.

Promițând că va „acționa prin canale diplomatice” pentru a permite organizației să-și continue activitatea, Lapid a anunțat duminică că o delegație israeliană va fi trimisă „de îndată ce se va primi aprobarea Rusiei pentru discuții”.

Va „depune toate eforturile” pentru a avansa dialogul pe această temă, a spus Lapid, adăugând că „relațiile cu Rusia au fost importante pentru Israel”.

Creată în 1929, Agenția Evreiască se ocupă în special de organizarea emigrării în Israel a persoanelor de origine evreiască.

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Israelul a adoptat inițial o atitudine prudentă, premierul de atunci Naftali Bennett argumentând pentru legături privilegiate cu ambele țări. Yaïr Lapid, pe atunci șef al diplomației, a condamnat ferm „o încălcare gravă a ordinii internaționale”.

„Este clar pentru toți cei implicați în relațiile ruso-israeliene că decizia (privind Agenția Evreiască) este politică, datorită poziției Israelului și a lui Lapid cu privire la războiul din Ucraina”, potrivit cotidianului Yediot Aharonoth.

De atunci, Yair Lapid, odată cu preluarea mandatului, și-a reînnoit criticile față de Rusia, rămânând în același timp precaut pentru a păstra legăturile cu Moscova, considerată crucială pentru păstrarea capacității Israelului de a efectua atacuri aeriene în Siria, unde Moscova este prezentă în sprijinul regimului. Israelul vizează în special grupuri apropiate de Iran, inamicul său numărul unu.