Mass-media rusă a publicat imagini video cu momentul lansării rachetelor Kalibr folosite pentru a lovi orașul-port Odesa săptămâna trecută de către navele rusești de război din Marea Neagră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înregistrarea video obținută probabil de la ministerul rus al Apărării a fost distribuită inițial pe canalul său de Telegram de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale Rusiei, aceasta notând că este vorba de „imagini cu lansări de rachete către ținte militare ucrainene din portul Odesa”.

Unii internauți au încetinit înregistrarea pentru a surprinde mai bine lansarea de rachete Kalibr. Analistul militar Rob Lee a notat pe pagina sa de Twitter că acestea par să fi fost lansate de pe o corvetă de rachete din clasa Buyan-M ce au intrat în serviciul Marinei Ruse în ultimul deceniu.

Începând cu 2010 toate navele de luptă rusești au fost modificate pentru a folosi sistemul de lansare verticală 3S14 ce poate fi văzut și în înregistrarea video cu atacul lansat de forțele rusești asupra Odesei sâmbăta aceasta.

Mai multe înregistrări video publicate de ucraineni au surprins momentul exact când rachetele rusești lovesc portul din Odesa, cel mai mare al Ucrainei.

Rusia a revendicat atacul cu rachete asupra Odesei

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat că forțele rusești „au lovit o navă militară ucraineană din portul Odesa cu rachete de înaltă precizie”.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară din portul Odesa, trimițând o navă militară ucraineană spre destinația favorită a regimului de la Kiev cu o lovitură de înaltă precizie”, a afirmat ea într-o notă ironică.

Declarațiile sale au venit după ce ministrul turc al Apărării Hulusai Akar a afirmat sâmbătă că partea rusă a transmis Turciei că nu a avut nicio legătură cu atacul asupra Odesei.

„În discuția noastră cu Rusia, rușii ne-au spus că nu au absolut nicio legătură cu acest atac și că examinează problema foarte atent și în detaliu”, a declarat Hulusai Akar într-un comunicat remis presei.

Turcia a intermediat discuțiile privind deblocarea exporturilor de cereale prin porturilor ucrainene, Ucraina și Rusia semnând un acord în acest sens vineri.

Forțele rusești au atacat Odesa la o zi după încheierea acordului intermediat internațional

Rusia și Ucraina, ambele printre primii exportatori mondiali de alimente, și-au trimis miniștrii apărării și ai infrastructurii la Istanbul pentru ceremonia de semnare, la care au participat și Antonio Guterres, secretarul general al ONU, și președintele turc Tayyip Erdogan.

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că „a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin faptul că a bombardat portul Odesa, afirmând că Moscova trebuie să-şi asume „întreaga responsabilitate” a eşecului acordului privind exporturile de cereale semnat cu o zi înainte la Istanbul.

„A fost nevoie de mai puţin de 24 de ore pentru ca Federaţia Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile şi promisiunile făcute ONU şi Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”, mai afirmă un comunicat remis presei de ambasada ucraineană la Ankara.

ONU a condamnat fără echivoc atacul asupra orașului-port Odesa, un purtător de cuvânt al lui Antonio Guterres explicând sâmbătă după-masa că:

„Aceste produse sunt extrem de necesare pentru a aborda criza alimentară globală și pentru a ușura suferința a milioane de oameni aflați în nevoie pe întreg globul”.

Urmărește ultimele evoluții din a 152-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.