Prăbușit în patul său dintr-un centru de detenție din Kiev, sergentul rus Nikolai Matveiev își amintește de ambuscada care a făcut din el unul dintre primii prizonieri de război în timpul invaziei rusești în Ucraina, povestește AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se sprijină stângaci pe ceea ce i-a mai rămas din piciorul stâng parțial amputat, povestind șocul bombardamentului, durerea insuportabilă, orele petrecute târându-se prin păduri înghețate în speranța de a fi salvat.

Bărbatul brunet, în vârstă de 36 de ani, răspundea la întrebările AFP, care a primit undă verde din partea autorităților ucrainene pentru a-l intervieva într-o închisoare din Kiev, după ce a cerut acces necondiționat la soldații ruși capturați.

Nikolai Matveiev se afla pe un drum din regiunea Cernihiv, în nordul Ucrainei, la primele ore ale ofensivei rusești din 24 februarie, când unitatea sa a fost atacată, iar piciorul i-a fost mutilat de explozia unui obuz.

"Am fost rănit la picior în primele 10 sau 15 secunde de luptă. Toți ceilalți soldați din vehicul s-au grăbit să iasă, iar când situația s-a calmat, mi-au pus un garou", a declarat el pentru AFP.

"După un timp, m-am târât afară. În partea de jos, lângă roțile mașinii, m-am pregătit să lupt, în timp ce restul coloanei înainta", a continuat el.

Suferind dureri intense, Nikolai Matveiev spune că și-a pierdut cunoștința la marginea unei păduri. Când s-a trezit câteva ore mai târziu, singur, vehiculul său dispăruse, iar unitatea sa încă lupta în depărtare.

"Când s-a lăsat noaptea, artileria a început să tragă. În timpul zilei de 25 februarie, m-am târât prin pădure, apoi prin câmpuri. Apoi am ajuns la o centrală electrică", adaugă el.

La început a așteptat în speranța că unitatea sa va veni, dar nu a venit nimeni. "Am bătut la ușă, gardienii m-au târât înăuntru și mi-au dat apă de băut înainte de a-și chema superiorii", povestește sergentul rus.

"Du-te acasă"

Luat pentru interogatoriu la poliție și apoi la spital, lui Nikolai Matveiev i-a fost amputată partea inferioară a piciorului înainte de a fi transferat la 130 de kilometri sud, la Kiev.

Astăzi, în cea de-a șasea lună de război, perspectiva eliberării sale rămâne îndepărtată.

Deși ar putea fi eligibil pentru a fi repatriat în Siberia sa natală în cadrul schimburilor regulate de prizonieri între Kiev și Moscova, nu i-a venit încă rândul.

"Ar fi o bucurie incredibilă să fim schimbați", a continuat soldatul rus, înainte de a adăuga: "Toată lumea vrea să se întoarcă acasă”.

Soldatul, care pare îngrijorat, dar resemnat, se află în închisoare din 10 martie. Își împarte celula dărăpănată, proiectată pentru 16 deținuți, cu alți patru frați de arme. "Prizonieri de război", anunță o foaie de hârtie lipită pe ușă.

Paturile cu cadru de oțel și saltele foarte subțiri sunt aliniate pe pereții din fața betonului gol, cu o bancă și o masă din metal și lemn. Cu excepția unui panou de gresie albastru și a mesei verzi, totul are o nuanță palidă, decolorată.

Datorită unui televizor vechi care difuza canale ucrainene, "am început să înțelegem limba ucraineană", adaugă Dorjo Doulmaiev, 21 de ani, din Orientul Îndepărtat rus, capturat la 6 iunie în regiunea Herson din sudul Ucrainei, care speră, de asemenea, să fie schimbat.

"Din moment ce nu am venit aici pentru o vizită (turistică), la asta ne putem aștepta. Suntem hrăniți, ni se dă ceva de băut, nu suntem jigniți", a declarat Nikolai Matveiev. AFP nu a putut verifica dacă acesta vorbea liber sau sub constrângere.

Schimbul este singura speranță

În timp ce Ucraina nu a dezvăluit numărul exact de prizonieri ruși pe care îi deține, ea spune că a procesat "mii" de cazuri.

Kievul și Moscova au făcut schimb de prizonieri în mai multe rânduri, ultima și cea mai mare operațiune din iunie implicând 144 de prizonieri de ambele părți.

Rusia a anunțat o anchetă privind presupusa tortură a soldaților săi eliberați în cadrul schimbului.

Unii soldați s-au plâns că au fost tratați fără anestezie și că au fost bătuți și torturați cu electricitate, a declarat comisia de anchetă rusă.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a deplâns în iulie "rapoartele îngrozitoare" privind "tortura și relele tratamente" aplicate prizonierilor de război de ambele părți.

Există multe facilități, cum ar fi închisoarea în care este deținut Nikolai Matveiev, dar acestea nu au fost concepute inițial pentru prizonierii de război.

Ministrul adjunct al justiției, Olena Vissotska, a dat asigurări pentru AFP că autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a-i separa pe deținuții ruși de restul populației penitenciare pentru propria lor siguranță.

Ucraina a transformat o întreagă colonie penală, aflată într-o locație nedeclarată, departe de linia frontului, într-un lagăr de prizonieri de război.

Potrivit lui Vissotska, Moscova a cerut mai întâi returnarea ofițerilor și a forțelor sale speciale, o veste proastă pentru Nikolai Matveiev și colegii săi de celulă de rang inferior.

"Nu știu din ce motiv nu am fost inclus", spune acesta din urmă, cu o evidentă dezamăgire subînțeleasă.

"Numai în această celulă, 17 persoane au fost deja schimbate", dezvăluie el. "Încă mai sper că într-o zi voi putea face parte dintr-un schimb.”, spune el pentru AFP.