În armata Ucrainei sunt la acest moment aproape 40.000 de femei, dintre care 5.000 sunt în prima linie a luptei cu trupele de invazie, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev.

Luptătoare din forțele de apărare ucraineneFoto: Armata ucraineana

„38.000 de femei ucrainene în armata Ucrainei, 5.000 dintre ele sunt în prima linie apărând țara noastră ... și întreaga lume”, se spune într-o postare pe pagina oficială de Twitter Defence Ukraine.

Cea mai mare parte a lor era încadrată în armată încă dinainte de declanșarea invaziei, iar circa 1.000 s-au înscris voluntar în forțele de apărare după 24 februarie, a declarat în urmă cu circa două săptămâni ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Amintim că propaganda rusă a generat, în luna iunie, o știre falsă privind mobilizarea generală a femeilor din Ucraina, pornită de la ziarul Pravda.

Împotriva forțelor de invazie trimise de Vladimir Putin luptă și femei venite din străinătate, precum Sandra Andersen Aira, o fostă parlamentară norvegiană, ce s-a înrolat în Legiunea Internațională de voluntari.