Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, temutul FSB, afirmă că a dejucat o tentativă a ucrainenilor de a-i convinge pe piloții ruși să se predea cu avioanele din dotare pe teritoriul Ucrainei, relatează TASS.

Avioane rusesti deasupra Pietei Rosii din MoscovaFoto: Yulia Ilina / Alamy / Profimedia Images

FSB-ul afirmă într-un comunicat remis presei că ofițerii de informații din cadrul serviciilor de informații ale armatei ucrainene „au încercat să recruteze piloți ruși pentru o recompensă bănească și garanții de obținere a cetățeniei uneia dintre țările UE, pentru a-i convinge să zboare și să aterizeze avioane pe aerodromurile controlate de către Forțele Armate ale Ucrainei”.

„FSB-ul Rusiei a perturbat operațiunea informațiilor militare ucrainene de a deturna avioanele Forțelor Aerospațiale Ruse, care a fost supravegheată de serviciile speciale NATO”, mai afirmă comunicatul remis de serviciul de presă al FSB.

Serviciul Federal de Securitate de la Moscova mai afirmă că „identificarea acestor planuri de către contrainformațiile FSB a făcut posibilă, de asemenea, lovirea unui număr de unități militare ucrainene”.

Câți bani susține FSB-ul că le-ar fi oferit Ucraina piloților ruși

„În plus, au fost identificați angajați ai serviciilor speciale ucrainene implicate în operațiune și complicii acestora (...) Forțele Aeriene Ucrainene erau gata să plătească până la 2 milioane de dolari pentru avionul deturnat”, mai afirmă FSB.

Ukroboronprom State Concern, compania națională de armament a Ucrainei, a anunțat la începutul lunii martie că le oferă piloților ruși un milion de dolari pentru fiecare avion furat de la forțele aerospațiale ruse și 500.000 de dolari pentru fiecare elicopter de luptă.

Forțele armate ucrainene afirmă în bilanțul publicat luni dimineața că au doborât 222 de avioane și 188 de elicoptere rusești în cele 152 de zile ale războiului.

Într-o analiză publicată la sfârșitul lui iunie, serviciile de informații britanice afirmau că Rusia a început să folosească militari ai grupului de mercenari Wagner pe post de piloți din cauza numărului insuficient al acestora și pierderilor înregistrate în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 152-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.