Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că atacul Rusiei asupra portului Odesa demonstrează că Moscova este incapabilă să își țină promisiunile. Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat atacul, acuzând Rusia că subminează eforturile privind criza alimentelor. Amintim că la 12 ore de la semnarea unui acord privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră, armata rusă a atacat sâmbătă principalul port ucrainean, Odesa.

Război în UcrainaFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de duminică, ziua 151 a războiului, LIVETEXT:

07:15Un nou material LIVE cu informații despre invazia rusă a fost deschis luni dimineață aici. (articolul de față nu va mai fi actualizat)

23:00Zelenski spune că inclusiv rușii se așteaptă să piardă: „Chiar și ocupanții recunosc că vom câștiga”

22:31De ce SUA trimit atât de „cumpătat” sisteme HIMARS Ucrainei și care e reținerea trimiterii de rachete tactice ATACMS

21:29Ucraina spune că 18 medici au fost uciși, alți zeci au fost răniți și sute de unități medicale distruse de la începutul războiului

Polonia strânge bani pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

21:11 Unitatea de apărare aeriană a Brigăzii 25 Aeropurtate a Forțelor Ucrainene de Asalt Aerian ale Forțelor Armate ale Ucrainei a doborât cu succes duminică un avion de atac Su-25 cu un lansator portabil (Manpads) Igla, relatează Ukrainska Pravda.

21:03Războiul pe care președintele rus Vladimir Putin îl poartă împotriva Ucrainei este și „un război împotriva unității Europei”,a spus duminică președintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează AFP.

20:56Aproape 500.000 de copii ucraineni merg la școli în UE. 492.647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale ale UE. La 19 iulie, 3,9 milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în UE, potrivit Kyiv Independent.

20:42Soldaților ruși li s-a promis că după trei luni pot părăsi războiul, în schimb când au vrut să plece au fost reținuți și acum sunt ținuți în custodie în Lugansk, relatează Ukrainska Pravda, citând ziarul de investigații The Insider

20:05O mică filă de istorie: Povestea lui Andrei Vlasov, generalul de succes al lui Stalin care a trecut de partea nemților: Trădător sau anticomunist?

19:57Polonia strânge bani pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina. Campania, începută de un jurnalist polonez, Slawomir Sierakowski, a strâns aproape 5 milioane de dolari pentru a cumpăra o dronă pentru armata ucraineană în puțin mai puțin de o lună.

19:38În contextul în care negocierile de pace între Ucraina și Rusia sunt blocate, la televiziunea rusă șefa Russia Today, Margarita Simonian, și președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrey Kartapolov, par să nege orice posibilitate a reluării unor discuții de pace. „Acum Putin folosește mâncarea, căldura, lumina, gazul ca armă. Probabil va începe să folosească și jucăriile pentru copii în acest mod”, a spus parlamentarul rus.

Ucrainenii au ucis cu drona 15 ruși care se uitau la un film pe un tanc

19:02Lavrov dă asigurări la Cairo cu privire la reluarea exporturilor de cereale, la o zi după bombardarea Odesei de către armata rusă

18:51Polonezul Tomasz Walentek, care a luptat în Liga Internațională a Apărării Ucrainei, a fost ucis săptămâna aceasta în Donbas, potrivit presei poloneze și organizației poloneze de MMA, potrivit Kyiv Independent.

El a fost asociat cu artele marțiale și a participat la turnee de MMA de amatori.

18:36Doi americani, un cetăţean canadian şi un cetăţean suedez au fost ucişi săptămâna aceasta, când un tanc rusesc a deschis focul asupra lor în timpul unei bătălii pe linia frontului în regiunea estică Doneţk, a confirmat comandantul lor în exclusivitate pentru POLITICO.

Ruslan Miroșnicenko, comandantul luptătorilor străini, a declarat sâmbătă că americanii uciși au fost Luke „Skywalker” Lucyszyn și Bryan Young. El a spus că au fost uciși alături de Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada și Edvard Selander Patrignani din Suedia pe 18 iulie.

18:31Cel puțin două lansatoare ale sistemului antiaerian S300 operat de armata rusă ar fi fost distruse de ucraineni în regiunea Herson:

17:41Forțele ruse fac presiuni asupra afacerilor ucrainene din Hersonul ocupat să plătească taxe Rusiei, relatează Kyiv Independent.

Potrivit guvernatorului interimar al regiunii Herson, Dmytro Butrii, Rusia încearcă să forțeze afacerile locale să funcționeze drept companii rusești. Pentru asta, proprietarii au nevoie de pașapoarte rusești.

16:53Ofițerii de contrainformații din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei au distrus un tanc rusesc T-72 și au ucis 15 invadatori ruși într-un atac cu dronă în timp ce ocupanții se uitau la un film, relatează Ukrainska Pravda.

Ucraina vrea să elibereze regiunea Herson până în septembrie

16:29 Regiunea Herson, capturată de ruși, va fi „eliberată definitiv” până în luna septembrie - oficial local

16:05Potrivit Comandamentului Aerien „Vest”, forțele ruse au tras rachete din Marea Neagră spre regiunea Hmelnîțkîi a Ucrainei în dimineața zilei de 24 iulie. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 3 rachete de croazieră Kalibr.

16:01Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, artileria ucraineană a bombardat poziții ale unității speciale de poliție din cadrul Gărzii Naționale rusești OMON în apropiere de orașul Lisiceansk ocupat de Rusia, ucigând 12 persoane.

Potrivit lui Haidai, unitatea a venit în Ucraina de pe insula Sahalin, la aproximativ 7.000 de kilometri de regiunea Lugansk, relatează Kyiv Independent.

Papa Francisc spune că vrea să viziteze Ucraina

15:24Papa Francisc a declarat duminică că dorește să viziteze Ucraina, în eforturile sale de a încerca să pună capăt unui război de cinci luni, pe care l-a condamnat în mod repetat, relatează Reuters.

„Am o mare dorință de a merge la Kiev”, a spus papa intrebat despre o posibila viitoare calatorie în Ucraina. El a vorbit în avionul papal cu jurnaliştii care călătoreau cu el de la Roma în Canada.

Niciun papă nu a vizitat vreodată Moscova, iar Francisc a condamnat în repetate rânduri invadarea Ucrainei de către Rusia: luna trecută a acuzat implicit Moscova că duce un „război de agresiune crud și fără sens”.

Într-un interviu exclusiv la începutul acestei luni, pontiful a declarat pentru Reuters că speră să poată merge la Moscova și Kiev la scurt timp după călătoria sa în Canada.

14:55Unul dintre cei mai bogați oameni din Europa, miliardarul rus God Nisanov, a cerut cetățenia portugheză

14:30Imagini impresionante ale dezastrului umanitar din Ucraina

O femeie de 86 de ani, zăcând în pat, printre ruinele casei sale, undeva în Makariv, regiunea Kiev. Zona a fost supusă bombardamentelor intense ale rușilor încă din prima lună a războiului declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie. Azi, zeci de mii de ucraineni sunt într-o situație similară, după ce casele lor au fost distruse.

Dacă cei mai tineri au putut fugi din calea războiului, fie trecând granița, fie adăpostindu-se în zone mai sigure, pentru cei vulnerabili și bătrâni situația este tragică.

Fotografia a fost publicată de armata Ucrainei, pe twitter.

Cinci luni de război: Ce pierderi a suferit fiecare dintre părți

14:14 Cinci luni de război: Câte tancuri, avioane, elicoptere și drone au pierdut Rusia și Ucraina - Bilanțul celor două armate

14:02SUA se gândesc serios să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului, afirmă ambasadoarea Bridget Brink

13:17Noi imagini clare cu un atac Javelin: Cum urcă racheta înainte de a lovi în plin un blindat rusesc - VIDEO

Rusia recunoaște atacul asupra portului Odesa, spune că a lovit o navă militară și rachete Harpoon

13:09Forțele ruse au distrus o navă de război ucraineană și rachete antinavă Harpoon furnizate de SUA în atacul de la Odesa, a confirmat ministerul rus al apărării citat de agențiile rusești și Reuters. Precizarea vine după ce Maria Zaharova a revendicat atacul într-o postare pe Telegram, în condițiile în care sâmbătă Moscova nega orice implicare în atac.

„O navă de război ucraineană andocata și un depozit cu rachete antinavă Harpoon furnizate de SUA au fost distruse de rachetele navale cu rază lungă de acțiune ghidate cu precizie în portul maritim Odesa, pe teritoriul unei fabrici de reparații”, a transmis ministerul rus al apărării.

12:50VIDEO Imagini inedite: Boris Johnson se joacă de-a războiul. Premierul demisiona rs-a antrenat cu soldații ucraineni

12:45 Rușii au atacat o școală din Konstantinivka din regiunea Donețk. Imagin cu explozia care a distrus clădirea:

12:07Zaharova revendică atacul de la Odesa: Forțele rusești au lovit o navă militară ucraineană și au trimis-o spre destinația favorită a Kievului. În urmă cu o zi, Moscova nega că ar fi implicată în atac.

Ucraina se pregătește de exportul grânelor în ciuda atacului din portul Odesa

11:42În ciuda atacului rușilor asupra portului Odesa, Ucraina se pregătește totuși pentru exportul grânelor. Consilierul prezidențial pe probleme economice a declarat că, dacă blocada este ridicată, Kievul ar putea exporta 60 de milioane de tone în 8-9 luni, potrivit Reuters.

11:12 Ups! Moment comic surprins de ucraineni. Ce s-a întâmplat când un rus a pornit în trombă cu blindatul - VIDEO

11:00Cel puțin 5 răniți în atacurile cu rachete de croazieră la Nikolaev, potrivit Kyiv Independent. Bilanțul este provizoriu.

10:39Doi civili au fost uciși, iar alți doi răniți în atacurile rușilor din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenko a mai spus că două școli din regiune au fost distruse de forțele ruse în cursul nopții. Guvernatorul a mai precizat că o grădiniță și mai multe case au fost lovite de bombardamente rusești.

Noi imagini cu atacul cu rachete din portul Odesa

10:15 „Ploaie de foc” - Imagini terifiante după un atac cu muniție incendiară în Donețk - VIDEO/FOTO

10:05Noi imagini din Odesa, după atacul cu rachete rusești

09:20Coreea de Nord acuză SUA că fabrică arme biologice în Ucraina

08:38ONU ia în considerare peste 150 de sesizări privind violurile comise de ruși în timpul războiului din Ucraina, a precizat reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în conflicte, Pramila Patten, potrivit Nexta.

07:56O comisie electorală pentru așa-numitul ”referendum” din regiunea Zaporijie va fi creată de ruși. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că ocupanții au emis un ordin privind organizarea unui referendum la Melitopol. Pe 17 iulie, Fedorov a spus că forțele ruse din Melitopol mergeau din ușă în ușă pentru a efectua un recensământ programat pentru septembrie.

07:50Forțele ucrainene lansează contraofensiva la Herson, în sudul Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul raport privind evoluțiile de pe frontul din Ucraina. Cu toate acestea, ISW notează că din informațiile open-source reiese că progresul trupelor ucrainene va fi probabil ”limitat” și depășit de evenimente.

07:00 Statele Unite au condamnat sâmbătă loviturile ruse cu rachete asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, spunând că acestea "pun serios la îndoială" angajamentul Rusiei de a debloca exporturile de cereale în cadrul acordului pe care l-a semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.

"Acest atac pune serios la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei faţă de acordul de vineri şi subminează activitatea ONU, Turciei şi Ucrainei pentru a livra alimente esenţiale pe pieţele globale", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat citat de Agerpres.

​23:54 Forțele ucrainene intră treptat în regiunea Herson, care a fost capturată de Rusia la începutul războiului, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

"Ocupanții au încercat să stabilească o poziție acolo... dar cum i-a ajutat? Forțele armate ucrainene se deplasează în regiune pas cu pas", a spus el.

22:34 Rușii ar fi încercat să își întărească pozițiile din Kramatorsk, dar au suferit pierderi semnificative- Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

22:08 „Spuneți-ne unde locuiesc rușii”. Ucraina cere cetățenilor din Enerhodar să dezvăluie informații despre ocupanți și colaboratorii ruși

Sinteza principalelor informații:

  • Rusia a atacat cu rachete de croazieră principalul port al Ucrainei, Odesa, la doar 12 ore după ce Moscova a semnat un acord cu Ucraina pentru a permite monitorizarea exporturilor de cereale din porturile sudice ale Ucrainei. ”Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr”, a transmis comandamentul operațional sud al Ucrainei pe Telegram, stârnind îndoieli cu privire la viabilitatea acordului care era destinat să deblocheze 20 de milioane de tone de cereale pentru a preveni foametea în țările sărace.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că loviturile asupra Odesei au arătat că Moscova nu își poate respecta promisiunile. ”Acest lucru demonstrează un singur lucru: indiferent ce spune și promite Rusia, va găsi modalități de a nu pune în aplicare”, a spus el în timpul unei întâlniri cu parlamentarii americani, potrivit unui comunicat al președinției.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat atacul rusesc împotriva Odesei, acuzând Rusia că agravează criza globală de alimente.
  • Ministerul apărării al Ucrainei i-a îndemnat pe cetățenii din Enerhodar, o zonă cheie ocupată de Rusia, să dezvăluie unde locuiesc trupele ruse și cine din populația locală a colaborat cu autoritățile de ocupație. ”Vă rugăm să ne comunicați de urgență locația exactă a bazelor trupelor de ocupație și adresele lor rezidențiale... și locurile de reședință ale personalului de comandă”.
  • Guvernatorul regiunii Zaporojie a declarat că Rusia ține 170 de oameni captivi. Potrivit guvernatorului, Oleksandr Starukh, forțele ruse au răpit cel puțin 415 de persoane în regiunea de sud din 24 februarie și cel puțin 170 de persoane sunt încă ținute captive.
  • ICNUR spune că 3,7 milioane de refugiați ucraineni au primit statut de protecție temporară în Uniunea Europeană.
  • Germania a amânat livrarea de arme către Ucraina, relatează Kyiv Independent.
  • Premierul naționalist al Ungariei Viktor Orbán a cerut tratative de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, atacând strategia Uniunii Europene privind conflictul. Într-un discurs susținut sâmbătă în România, Orban a vorbit despre o ”rasa maghiară nemixtă”, criticând Occidentul pentru ”amestecul cu non-europeni”.