Oficialii ucraineni le spun omologilor occidentali că dacă aceștia ar trimite mai multe arme sofisticate, situația s-ar schimba și ar putea să îi învingă pe invadatorii ruși mai repede. HIMARS a schimbat deja relația de putere pe câmpul de luptă, însă administrația Biden a trimis sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate cu țârâita, urmărind cum le gestionează ucrainenii și cum răspund rușii, arată o analiză Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la o lovitură recentă cu o rachetă HIMARS asupra unui depozit de muniție inamic din Izium, situat la sud-est de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, bombardamentele rusești au fost „de 10 ori mai puține” decât înainte, a declarat Bohdan Dmytruk, comandantul batalionului din Brigada 93 Mecanizată a Ucrainei.

Faptul că americanii trimit câte 4 sau chiar câte 2 astfel de sisteme nu are sens pentru luptătorii de pe teren, într-un moment crucial al războiului.

Numai în batalionul său, a spus Dmytruk, numărul morților și răniților a scăzut dramatic în comparație cu ce se întâmpla acum 3 luni. „Acum avem câte un om care suferă o comoție cerebrală în fiecare săptămână. Înainte de a avea HIMARS, aveam câte doi sau trei pe zi din cauza intensității bombardamentelor.”

Administrația Biden a anunțat vineri că va trimite alte patru HIMARS – Sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate – în Ucraina, ridicând totalul la 16. De asemenea, Marea Britanie și Germania au trimis sau au promis fiecare câte trei sisteme similare cu lansare multiplă cu rază lungă.

Dar ucrainenii și alți observatori apropiați ai conflictului spun că nevoia este mult mai mare și imediată.

Oficialii guvernamentali și militari ucraineni au spus de mai multe ori că au nevoie de zeci, sute sau chiar mii de HIMARS. „Pentru o contraofensivă eficientă, avem nevoie de cel puțin 100”, a declarat marți ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Asta ar schimba jocul.”

Furnizarea de asistență de securitate Ucrainei a devenit o operațiune masivă, care implică peste 50 de țări.

Statele Unite conduc efortul, cu cei mai mulți bani cheltuiți și cele mai multe arme trimise – în valoare de 8,2 miliarde de dolari, fiind așteptate alte miliarde – deși și alții au furnizat colectiv echipamente militare ușoare și grele în valoare de miliarde.

Periculoasa „fereastră” de câteva luni

Unii susțin că obiectivul ar trebui să fie acela de a pune Ucraina într-o poziție mai bună pentru a negocia încetarea focului pentru a împiedica Rusia să cucerească mai multe teritorii. Alții spun că scopul ajutorului oferit de aliați, acum că ucrainenii și-au arătat curajul în luptă, ar trebui să-i înarmeze pentru o contraofensivă care să îi împingă pe ruși înapoi.

„Există o fereastră de oportunitate care se îngustează destul de rapid pentru a schimba traiectoria acestui război. Dar acum, pur și simplu nu aud urgența de a face acest lucru”, a declarat Alina Polyakova, președinte și director executiv al Centrului pentru Analiza Politicii Europene. Ea a definit acea fereastră ca fiind următoarele patru până la șase luni.

Furnizarea măsurată a mai multor echipamente și mai bune după ce, și nu înainte, rușii au avansat într-un anumit spațiu de luptă - va face din ce în ce mai dificilă alungarea rușilor care au capturat un teritoriu, au spus Polyakova și alții.

De ce americanii trimit armele sofisticate treptat Ucrainei

Administrația americană și oficialii militari au spus că una dintre preocupările lor principale nu este provocarea Rusiei într-un conflict direct cu NATO, chiar dacă Ucraina subliniază că Rusia le-a invadat țara fără provocare.

Însă astfel de arme sofisticate nu ies din cutie gata de utilizare. Până acum, a spus secretarul american al apărării Lloyd Austin, 200 de ucraineni au fost instruiți în afara țării pentru utilizarea și întreținerea HIMARS.

„Nu este suficient doar să oferi un echipament”, a spus Austin. „Trebuie să avem acea piesă plus piese de schimb, plus unelte pentru a o repara.”

Cum au fost folosite sistemele HIMARS până acum

HIMARS-urile au fost folosite pentru a distruge posturile de comandă rusești, depozitele de muniții și alte centre logistice. În regiunea de sud, în Herson, o zonă ocupată de Rusia încă din primele zile de război, HIMARS a vizat Podul Antonovskiy, o rută cheie de aprovizionare care leagă Peninsula Crimeea, unde Rusia are o bază militară, de trupele lor din Herson.

HIMARS-urile au fost atât de eficiente încât ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat comandanţilor să le acorde prioritate. Moscova speră să folosească drone – probabil cumpărate din Iran, potrivit oficialilor americani – pentru a găsi și distruge sistemele HIMARS. Rusia a susținut deja că a lovit cel puțin patru dintre aceste sisteme. Informație infirmată de ucraineni.

Dar „nu am pierdut niciun HIMARS, în ciuda a ceea ce au susținut rușii”, a declarat Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, într-un interviu.

Teama SUA înainte de a trimite rachete tactice ATACMS

HIMARS poate trage și cu rachete tactice ATACMS cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri, dar Pentagonul nu le-a trimis din cauza îngrijorării că rachetele ar putea ateriza în Rusia însăși. Asta i-a frustrat pe oficialii ucraineni, care au descris-o ca fiind o decizie paternalistă.

Într-o bătălie desfășurată acum în mare parte cu artileria la distanțe în care trupele din părți opuse se văd rareori, rachetele cu rază mai lungă de acțiune ar permite, de asemenea, forțelor ucrainene să-și mute HIMARS-ul mai departe de liniile frontului, izolându-le mai bine de detectarea inamicului.

„Cu cât le primim mai devreme, cu atât vom salva mai multe vieți ale soldaților noștri și cu atât mai devreme vom începe operațiunea de contraofensivă”, a declarat Yehor Cerniev, membru al parlamentului ucrainean, într-un comunicat. „Este regretabil că trebuie să petrecem săptămâni și luni pentru a ne convinge partenerii.”

La sfârșitul lunii mai, când se lua decizia de a furniza HIMARS, președintele Biden le-a spus reporterilor că „nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”. La conferința de presă, Lloyd Austin și generalul american Mike Milley au ocolit întrebările despre dacă Pentagonul va furniza ATACMS. „Credem că cu ce lucrează [acum] le oferă o mulțime de capacități”, a spus Milley.

Americanii au spus că vor să vadă cum folosesc ucraineni și cum absorb anumite capacități în arsenalul lor înainte de a trimite armament mai avansat, chiar dacă potențialele întârzieri costă vieți.

Din perspectiva Ucrainei, acest proces de decizie este „ca într-un joc pe calculator”, a spus ministrul de Externe Dmytro Kuleba într-un interviu. „Trebuie să deblochezi următorul nivel, dar înainte de a o face, de obicei mori de câteva ori. Problema vieții reale este că nu poți muri de mai multe ori înainte de a ajunge la nivelul următor.”

O altă problemă potențială a SUA este disponibilitatea armelor în sine.

Există probabil între 1.000 și 3.000 de ATACMS în stocurile americane, a spus Chris Dougherty, expert în domeniul apărării la Center for a New American Security.

Sunt cele mai vechi rachete din inventarul armatei, conform serviciului, și sunt testate periodic pentru a asigura viabilitatea. Încă nu se produce un înlocuitor.

Citește și:

VIDEO Sistemele HIMARS au mai făcut o „victimă” / Ucrainenii au lovit un alt pod cheie pentru aprovizionarea rușilor din Herson