Soldaților ruși li s-a promis că după trei luni pot părăsi războiul, în schimb când au vrut să plece au fost reținuți și acum sunt ținuți în custodie în Lugansk, relatează Ukrainska Pravda, citând ziarul de investigații The Insider.

Soldati rusi in UcrainaFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Jurnaliștii de investigație scriu că soldații ruși care refuză să continue să participe la războiul cu Ucraina sunt ținuți „în custodie” în zonele ocupate de ruși în regiunea Lugansk și sunt forțați să se întoarcă pe front, scrie Insider citându-l pe tatăl unuia dintre soldați.

Potrivit jurnaliștilor, după trei luni de război, soldaților profesioniști li s-a promis concediu și posibilitatea de a refuza să participe la lupte, dar când au decis să părăsească Ucraina, au fost reținuți și duși în orașul Brianka în regiunea Lugansk.

Acolo sunt ținuți „în arest” de mai bine de o lună.

Soldații sunt ținuți în condiții groaznice, iar martorii oculari au menționat „un fel de gropi” și „tortură”.

„Da, este mai bine să-ți dai sufletul lui Dumnezeu decât să te întorci acolo. Ei nu mai vor să fie până la gât în ​​sângele prietenilor (...). Nu am nicio informație că cineva s-a întors de acolo”, a spus părintele.

El a adăugat că fiul său a semnat contractul chiar înainte de începerea războiului, după care a venit un ordin ca soldații contractuali să fie trimiși pentru o „operație specială” timp de trei luni.

„Li s-a spus că aceasta este o operațiune specială. Ei au spus că nu vor participa la ostilități, ci vor fi la graniță, pentru că nu aveau abilități de luptă”, notează bărbatul.

Potrivit acestuia, numărul rușilor care ar refuza să mai lupte este considerabil.

Armata rusă ar refuza să îi lase să plece de teamă că și restul soldaților vor urma exemplul lor.