Ministerul ucrainean al Apărării a cerut sâmbătă cetăţenilor dintr-o zonă cheie capturată de Rusia să dezvăluie unde sunt trupele Moscovei şi cine din populaţia locală colaborează cu autorităţile ocupante, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cererea direcției de informații a ministerului pentru apărare s-a adresat oamenilor din orașul sudc Enerhodar și din jurul său, care găzduiește o centrală nucleară importantă.

„Vă rugăm să ne comunicați de urgență locația exactă a bazelor trupelor de ocupație și adresele lor rezidențială ... și locurile de reședință ale personalului de comandă”, arată comunicatul, adăugând că sunt preferate coordonatele exacte sunt de dorit.

De asemenea, a cerut detalii „despre colaboratorii locali care au trecut de partea inamicului”, inclusiv unde locuiesc și unde lucrează, precum și informații despre „oamenii care „simpatizează” cu ocupanții”.

Rusia a capturat Enerhodar la începutul lunii martie, iar în mai șeful orașului numit de Rusia a fost rănit într-o explozie. Kremlinul l-a numit „atac terorist”.

În iunie, un oficial pro-rus din regiunea Herson de sud a fost ucis într-o explozie, a declarat agenția de presă RIA. La începutul aceleiași luni, șeful serviciului penal al regiunii a fost dus la spital după ce o bombă a explodat în apropierea mașinii sale.

Apelul direcției de informații - publicat pe Telegram - a cerut și rutele folosite de ruși pentru transportarea echipamentului militar în Enerhodar.

„Haideți să-i dăm împreună afară pe ocupanți de pe pământul nostru”, arată mesajul Direcțiri, adpugând că oamenii ar putea fie să sune pentru a da detalii, fie să le furnizeze prin intermediul aplicațiilor de mesagerie WhatsApp sau Signal.