Grupul de mercenari „Wagner” care susține forțele armate ruse în războiul din Ucraina a început să caute recruți în Kârgâzstan și Uzbekistan din cauza lipsei de voluntari ruși, relatează Ukraîinska Pravda.

Concurs de tir cu arcul in KârgâzstanFoto: Viktor Drachev / TASS / Profimedia Images

Descoperirea a fost făcută de centrul de jurnalism de investigație „MediaHub” care a atras atenția asupra apariției pe rețelele de socializare din Kârgâzstan a unor anunțuri ale grupului Wagner privind recrutarea de voluntari pentru războiul din Ucraina sub pretextul angajării pentru companiile private de securitate din Rusia.

Doritorilor le este promis un salariu ce începe de la 100 de mii de ruble (aprozimsativ 1.700 de euro) și posibilitatea obținerii cetățeniei ruse. Aceleași anunțuri sunt plasate și pe rețelele de socializare din Uzbekistan.

Jurnaliștii l-au sunat pe unul dintre „angajatori”, acesta oferind un loc de muncă pentru o perioadă de 4 luni sau mai mult, promițând o soldă lunară de 240 de mii de ruble (aproximativ 4.000 de euro) și cetățenia rusă în cazul îndeplinirii unor „sarcini” în zona de luptă din Ucraina.

„Angajatorul” spune că lucrează în interesul Ministerului Apărării de la Moscova și a dat loc de întâlnire localitatea Molkino din regiunea Krasnodar o cunoscută bază și un centru de recrutare a grupului Wagner.

Grupul Wagner a militat pentru decretarea mobilizării obligatorii

Jurnaliștii de la MediaHub au descoperit că oferta este deschisă inclusiv cetățenilor kârgâzi și uzbeci cu anchete penale, dar nu se acordă despăgubiri în caz de vătămare.

O anchetă separată publicată de jurnaliștii de investigație ruși la începutul lunii iulie arăta de asemenea că grupul Wagner a început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia.

Campania de recrutări pare a face parte din eforturile autorităților militare de la Moscova de a-și reface forțele epuizate în contextul în care „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie nu pare să aibă nicio perspectivă de încheiere.

Grupul Wagner a cerut încă din luna mai decretarea mobilizării generale în Rusia însă deocamdată președintele Vladimir Putin a ales să nu dispună această măsură radicală.

Urmărește ultimele evoluții din a 152-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.