Închisorile și companiile din Rusia au început să recruteze voluntari care să lupte în Ucraina, unele din eforturile de „convingere” fiind desfășurate de grupul de mercenari Wagner, relatează The Moscow Times.

Inchisoare din RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Efortul pare a face parte din eforturile autorităților militare de la Moscova de a-și reface forțele epuizate ce luptă în Ucraina în contextul în care „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie a intrat în a cincea lună.

Fotografii distribuite anterior pe platformele social media arată cum autoritățile responsabile de recrutare încearcă să atragă voluntari cu oferte pentru „bărbați adevărați” și câștiguri de până la un milion de ruble.

O anchetă publicată luni de iStories, un site independent de investigații, afirmă că grupul de mercenari Wagner a recurs acum la oferte făcute deținuților unor închisori din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, promițându-le acestora salarii ridicate și amnistie în schimbul a 6 luni de serviciu militar.

În loc de contracte scrise, deținuților li s-ar oferi promisiuni verbale că familiile lor vor fi compensate cu 5 milioane de ruble (90.500 de dolari) în cazul în care mor în Ucraina.

„Rudei mele i s-a spus: 'Este foarte greu să depistezi naziștii acolo (în Ucraina), ei sunt foarte bine antrenați. Vei fi în avangardă pentru a ajuta cu depistarea naziștilor așa că nu toată lumea se va întoarce'”, a relatat un membru al familiei unuia dintre deținuții abordați de mercenarii Wagner.

Potrivit investigației iStories, la o închisoare din Sankt Petersburg în jur de 200 de deținuți s-au arătat interesați inițial de ofertă și 40 s-au înrolat în cele din urmă.

Voluntari din închisori și mine pentru războiul din Ucraina

Campanii de recrutare asemănătoare au fost raportate la două șantiere navale ale companiei de stat United Shipbuilding Corporation și la minele deținute de Metalloinvest, una dintre companiile oligarhului Alișer Usmanov.

Atât Statele Unite cât și Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva lui Usmanov. Acesta, considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, este al șaselea cel mai bogat om din Rusia, potrivit clasamentului miliardarilor realizat de agenția Bloomberg.

Maiștrii șantierelor navale le-ar fi oferit muncitorilor contracte lunare de 300.000 de ruble (5.300 de dolari) din partea ministerului rus al Apărării însă unul dintre aceștia le-a relatat jurnaliștilor de la The Moscow Times că niciunul dintre colegii săi nu a acceptat oferta.

Un alt muncitor le-a spus jurnaliștilor că la mina și unitatea de procesare a Metalloinvest din Belgorod, un oraș aflat în apropierea graniței cu Ucraina, eforturile de recrutare durează deja de mai multe luni.

Informațiile vin în contextul în care parlamentul rus a dat marți un prim vot pentru două legi care ar oferi ample puteri guvernului de la Moscova să rechiziționeze servicii și bunuri ale companiilor private, dar și să oblige angajații acestora să muncească pentru efortul de război.

Guvernul condus de premierul Mihail Mișustin va putea obliga angajații unor companii să lucreze noaptea, în weekenduri și de sărbători, fără concediu plătit, pentru producția de bunuri necesare forțelor armate.

Grupul Wagner a cerut încă din luna mai decretarea mobilizării generale în Rusia însă deocamdată președintele Vladimir Putin a ales să nu dispună această măsură radicală.

Urmărește ultimele evoluții din a 132-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.