Comisia Europeană a propus marți suspendarea integrală a Acordului UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, care în 24 februarie a invadat Ucraina. Asta înseamnă că cetățenii ruși nu vor mai avea acces privilegiat în statele Uniunii Europene și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor. Cehia, Finlanda sau Estonia, care au restricţionat deja acordarea de vize pentru ruşi, au cerut UE să interzică complet accesul acestora, însă Germania şi Comisia Europeană s-au opus.

Pasaport rusescFoto: DreamsTime

O țară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu ar trebui să poată beneficia de facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își desfășoare politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând astfel ignorarea totală a ordinii internaționale bazate pe norme, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă transmis marți.

Măsura vine drept răspuns la riscurile și amenințările sporite la adresa intereselor de securitate ale Uniunii și a securității naționale a statelor membre ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mai spune Comisia Europeană.

Suspendarea integrală a Acordul UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia înseamnă că:

  • Cetățenii ruși nu vor mai avea acces privilegiat în UE și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.
  • Statele membre vor dispune de o marjă largă de apreciere în ceea ce privește prelucrarea cererilor de viză de scurtă ședere din partea cetățenilor ruși și vor fi în măsură să asigure un control sporit în ceea ce privește resortisanții ruși care călătoresc în UE.
  • UE va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile.

De asemenea, Comisia a propus astăzi nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina.

Aceste propuneri vin în urma acordului politic la care au ajuns miniștrii afacerilor externe din UE la reuniunea din 31 august legată de eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși.

Noile condiții în care rușii vor putea călători în Uniunea Europeană

Propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor va pune capăt tuturor facilităților acordate cetățenilor ruși care solicită o viză de scurtă ședere în spațiul Schengen. În locul acestora, se vor aplica normele generale ale Codului de vize.

În practică, pentru solicitanții de viză ruși se vor aplica:

  • O taxă de viză mai mare: taxa de viză va crește de la 35 EUR la 80 EUR pentru toți solicitanții;
  • Un timp de prelucrare mai lung: termenul standard în care consulatele iau o decizie cu privire la cererile de viză se va mări de la 10 la 15 zile. Această perioadă se poate prelungi până la maximum 45 de zile în cazuri individuale, atunci când este necesară o examinare suplimentară a cererii;
  • Norme mai restrictive pentru vizele cu intrări multiple: solicitanții nu vor mai avea acces ușor la vizele valabile pentru intrări multiple în spațiul Schengen;
  • O listă mai lungă de documente justificative: solicitanții vor trebui să prezinte lista completă a documentelor justificative atunci când solicită o viză;
  • Aceștia nu vor mai beneficia de lista simplificată inclusă în Acordul de facilitare a eliberării vizelor.

Nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în regiunile ocupate din Ucraina

Comisia propune și o abordare comună în UE privind nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în regiunile străine ocupate, deoarece Rusia extinde în prezent practica eliberării de pașapoarte simple rusești la mai multe zone din Ucraina care nu sunt controlate de guvern, în special la regiunile Herson și Zaporojia.

Statele membre nu ar trebui să recunoască pașapoartele rusești eliberate în zonele ocupate ale Ucrainei drept documente valabile în scopul eliberării unei vize și al trecerii frontierelor externe ale UE.

Această propunere legislativă va asigura o abordare obligatorie, aplicabilă în toate statele membre, care să înlocuiască acțiunile voluntare întreprinse de statele membre după anexarea ilegală a Crimeei, arată Comisia Europeană.

Etapele următoare

  • Pasul următor este ca Consiliul European să examineze și să adopte propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor.
  • Odată adoptată, suspendarea va intra în vigoare în a doua zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Decizia de suspendare va fi notificată Rusiei cel târziu cu 48 de ore înainte de intrarea sa în vigoare.
  • Este de competența Parlamentului European și a Consiliului să decidă cu privire la propunerea privind nerecunoașterea documentelor de călătorie rusești eliberate în regiunile străine ocupate.
  • Măsurile vor intra în vigoare în prima zi după data publicării lor în Jurnalul Oficial al UE.

Câți ruși au vize valabile în spațiul Schengen

Facilitarea eliberării vizelor între UE și Rusia a intrat în vigoare în iunie 2007. Acest lucru ușurează eliberarea vizelor pentru cetățenii Uniunii și ai Federației Ruse pentru șederile preconizate a căror durată nu depășește 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

La 1 septembrie 2022, aproximativ 963.000 de ruși dețineau vize valabile în spațiul Schengen.

Cu ocazia reuniunii lor informale din 31 august, miniștrii afacerilor externe au convenit cu privire la calea de urmat comună și coordonată în ceea ce privește eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși, inclusiv suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Miniștrii au convenit, de asemenea, că pașapoartele eliberate de autoritățile ruse în zonele ocupate ale Ucrainei nu vor fi recunoscute. Cererile de viză vor fi prelucrate în continuare în mod individual, pe baza unei evaluări de la caz la caz.

La 25 februarie 2022, UE a suspendat deja parțial Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia în ceea ce privește demnitarii și oamenii de afaceri ruși. Propunerea de astăzi va însemna suspendarea totală a acordului, fiind suspendate toate facilitățile pentru toți solicitanții ruși.

(Foto: DreamsTime)