Miniștrii de externe din UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în Uniunea Europeană - făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată, dar nu au căzut de acord asupra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre, informează Reuters.

Pașaport rusescFoto: Vladimir Zuev / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-o conferință de presă la Praga, șeful diplomației UE, Josep Borell, a anunțat: „Am căzut de acord... pentru suspendarea în totalitate a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia (din 2007)”.

Părți ale acordului din 2007 referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali ruși și a oamenilor de afaceri au fost suspendate la sfârșitul lunii februarie, când a fost declanșată invazia rusă în Ucraina. Suspendarea extinsă a acordului elimină astfel complet tratamentul preferențial pentru ruși atunci când aceștia solicită vize UE și i-ar obliga să prezinte mai multe documente, făcând întreaga procedură mai costisitoare și de mai lungă durată.

UE a fost prea divizată pentru a se putea pune de acord în acest stadiu asupra unei interdicții generale și, de asemenea, a rămas neclar ce măsuri ar putea lua țările baltice, Polonia și Finlanda, care au frontiere terestre cu Rusia, pentru a restricționa accesul vizitatorilor ruși, notează Reuters.

Dar șeful diplomației europene Josep Borrell a argumentat că suspendarea acordului de facilitare a vizelor va avea în sine un impact real.

„Acest lucru va reduce semnificativ numărul de vize noi emise de statele membre UE (pentru ruși). Va fi mai dificil (de obținut vizele), va dura mai mult”, a spus el într-o conferință de presă susținută la finalul reuniunii de două zile a miniștrilor de externe ai UE, desfășurată la Praga.

„Am văzut mulți ruși călătorind în UE pentru relaxare și shopping, ca și cum n-ar fi niciun război”

Borrell a mai declarat că, de la mijlocul lunii iulie, a avut loc o creștere substanțială a trecerilor la frontieră dispre Rusia către statele vecine.

„Acest lucru a devenit un risc de securitate pentru aceste țări vecine”, a spus el. „În plus de asta, am văzut mulți ruși călătorind pentru relaxare și shopping, ca și cum niciun război n-ar face ravagii în Ucraina”.

Josep Borrell a subliniat de asemenea că statele membre pot lua deja o serie de măsuri pentru a restricționa intrarea cețățenilor ruși, fără a oferi însă detalii.

Ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavsky, a cărui țară susține o interdicție totală a vizelor turistice pentru ruși, a declarat că vede în suspendarea acordului de facilitare a vizelor „un pas important, primul”.

___