În cea de-a 189-a zi de război, tensiunile escaladează, luptele fiind concentrate în zona Herson. Contraofensiva Ucrainei prin care vrea să preia Hersonul va fi o „operațiune lentă de macinare a inamicului”, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 189 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:42Rusia avertizează UE cu privire la „consecințele” suspendarii acordului de vize

„Încălcarea, eludarea sau retragerea de către UE din acordul de facilitare a vizelor încheiat cu Rusia nu va rămâne fără consecințe. Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau ceva la care UE nu se așteaptă”, a declarat pentru RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko. „Dacă Bruxelles-ul decide să se împuște din nou în picior, e alegerea lor atunci”, a mai spus el.

01:15Rusia menține în Marea Neagră trei nave înarmate cu 20 de rachete Kalibr

00:46 ​Ministerul Apărării din Ucraina le cere locuitorilor din Crimeea să furnizeze informații despre bazele și mișcările forțelor ruse

23:54Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, le cere creştinilor să se delimiteze de Biserica Rusă, care s-a poziţionat de partea invaziei Kremlinului în Ucraina

22:50Două avioane cu muniţii de artilerie destinate Ucrainei au decolat din Spania

Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, ce fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota, livrarea urmând să fie efectuată cu sprijinul unei ţări aliate neprecizate, relatează agenţia spaniolă EFE, citând un anunţ al Ministerului Apărării de la Madrid.

22:20Baerbock: Opinia publică nu va determina Germania să ridice sancțiunile

În cadrul conferinței Forum 2000 de la Praga, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a dat asigurări Ucrainei că Berlinul nu va ridica sancțiunile, chiar dacă protestele împotriva creșterii prețurilor la energie se vor intensifica.

"Vă susținem și vă vom susține atâta timp cât va fi nevoie, indiferent de ceea ce crede electoratul german", a declarat Baerbock, potrivit Kyiv Independent.

20:35 SUA vor anunţa „în zilele următoare” noi ajutoare militare pentru Ucraina

20:15 SBU: Oligarhul Medvedciuk și fostul consilier al lui Putin, Surkov, implicați în complotul rusesc de lovitură de stat

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), două persoane anonime au fost acuzate că au pregătit o lovitură de stat în 2019 în strânsă cooperare cu oligarhul Viktor Medvedciuk, legat de Kremlin, cu organizația sa Alegerea Civică și cu Vladislav Surkov, pe atunci consilier prezidențial rus, potrivit Kyiv Independent.

19:55Zelenski cere UE să interzică presa de stat rusă

Președintele Volodimir Zelenski a făcut această remarcă prin video în timpul Forumului 2000 de la Praga. "Nici un singur propagandist rus nu ar trebui să rămână pe teritoriul UE. Nici un singur canal de televiziune de stat rusesc nu ar trebui să fie lăsat să continue să lucreze pe teritoriul UE", a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

19:32Decizia UE de a restricționa vizele de călătorie pentru ruși este un pas „în direcția bună”, spune ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, conform The Guardian.

Finlanda și alți membri ai blocului european care au graniță terestră cu Rusia, inclusiv statele baltice și Polonia, au cerut interzicerea vizelor turistice pentru ruși în Uniunea Europeană.

"Măsura este în direcția bună, dar încă o dată am văzut că până acum s-a vorbit mult și s-a făcut puțin. Când Rusia invadează Ucraina și primim refugiați din Ucraina și încercăm să ajutăm Ucraina în toate felurile, acesta nu este un moment pentru vacanță și turism de lux pentru ruși", a afirmat ministrul de Externe al Finlandei, după ceminiștrii de externe din UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în Uniunea Europeană - făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată, dar nu au căzut de acord asupra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre.

19:00Ministerul german al Economiei a cerut serviciilor germane de informații să investigheze doi înalți oficiali ai ministerului în legătură cu acuzații de spionaj în favoarea Rusiei, scrie Die Zeit, conform Reuters și The Guardian.

Avertismentul Germaniei: Forţa militară a Rusiei nu trebuie subestimată. Rusia e capabilă să extindă conflictul la nivel regional

18:21Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă asta și nu ar trebui subestimată, a avertizat şeful Statului Major General al Germaniei, general Eberhard Zorn, într-un interviu pentru Reuters.

18:04Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, care fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota, livrarea urmând să fie făcută cu sprijinul unei ţări aliate, scrie EFE, citând un anunţ al Ministerului spaniol al Apărării.

Aceste două avioane sunt primele din cele cinci sau şase transporturi prin care Spania va trimite Ucrainei 75 de paleţi de muniţii, ajutor cerut de Kiev ''cu cea mai înaltă prioritate'', armata ucraineană având nevoie de mari cantităţi de muniţii în războiul declanșat de Rusia.

În plus, răspunzând cererii Kievului de a-i furniza urgent materiale şi uniforme militare adaptate condiţiilor de iarnă, din Spania au plecat deja primele şase camioane cu astfel de transporturi. Alte patru camioane, dintr-un total de 25, vor pleca luni, livrările fiind eşalonate în aşa fel încât autorităţile ucrainene să nu-şi satureze capacităţile de stocare şi distribuţie.

De asemenea, tot în urma solicitării venite din partea Kievului la reuniunea de la Praga a miniştrilor europeni ai apărării, Spania va trimite Ucrainei până pe 6 septembrie un ajutor constând în materiale sanitare.

17:44 Miniștrii de externe din UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în Uniunea Europeană - făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată, dar nu au căzut de acord aspra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre, informează Reuters.

16:14 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat miercuri că vizita pe care o echipă a agenției o face la centrala nucleară Zaporojie este o „misiune tehnică” ce are ca scop prevenirea unui accident nuclear, conform Reuters.

Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns în orașul Zaporojie

16:11Polonia, Estonia, Letonia și Lituania iau în considerare să interzică accesul turiștilor ruși în țările lor în cazul în care Uniunea Europeană nu adoptă o interdicţie valabilă pentru întreg blocul comunitar. Într-o declarație comună obținută de AFP, cele patru țări, care se învecinează cu Rusia, spun că suspendarea unui acord de facilitare a vizelor din 2007 dintre UE și Rusia este „un prim pas necesar”.

Demersul, susținut de multe state ale Uniunii Europene, ar face vizele UE mai costisitoare pentru turiștii ruși și ar ridica un termen limită pentru termenele de eliberare a vizelor. "Dar trebuie să limităm drastic numărul de vize eliberate, mai ales vize turistice, pentru a reduce fluxul de cetățeni ruși în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen. Măsura ar trebui să conțină excepții „pentru dizidenți, precum și pentru cazuri umanitare”, spun semnatarii.

16:03 Suedia va dona Ucrainei muniție pentru artilerie în valoare de aproximativ 500 de milioane de coroane (40 de milioane de lire sterline), a anunțat guvernul suedez, citat de The Guardian.

Anunțul vine după ce ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut Suediei să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie Archer, sisteme de apărare aeriană RBS-70 și mai multe obuze de artilerie.

15:24Silozuri de cereale din al doilea cel mai mare port al Ucrainei, Nikolaev, au luat foc în urma bombardamentelor lansate de ruși asupra orașului, a anunțat serviciul ucrainean de urgență, citat de The Guardian.

"Ca urmare a bombardării Nikolaevului, silozurile de cereale din districtul Korabelny au luat foc. Intervențiile la incendiu continuă", a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei, care a publicat fotografii ce arată găuri în acoperișurile metalice ale cel puțin două silozuri și pompieri care turnau apă pe instalațiile avariate.

15:15Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns miercuri după-amiază în orașul Zaporojie, înaintea vizitei pe care o va face la centrala nucleară, aflată sub controlul forțelor ruse, scrie The Guardian.

Echipa, formată din 14 persoane și condusă de șeful AIEA, Rafael Grossi, a ajuns la Zaporojie într-un convoi, dat fiind pericolul tranzitării zonelor aflate sub controlul trupelor rusești. Înainte de a pleca spre Zaporojie, miercuri dimineață, Grossi le-a spus jurnaliștilor că echipa plănuiește să petreacă „câteva zile” la centrala nucleară.

Trei morți după ce soldați ruși beți au deschis focul asupra ofițerilor FSB din Herson

14:30Unitățile militare ruse închid recruți în camere fierbinți, fără apă, până când aceștia sunt de acord să se înscrie pentru a lupta în Ucraina, a informat The Guardian, citând surse media din Rusia. Publicația rusă Ridus a raportat că un centru local de recrutare militară din regiunea Tver a primit plângeri conform cărora recruții sunt constrânși prin presiunea psihologică să semneze contracte militare, fiind citată mama unui recrut din regiunea Tver

14:00 Soldați ruși beți au deschis focul asupra ofițerilor FSB din Herson: 3 morți și doi răniți într-un incident demn de filmele western

13:50Forțele ucrainene înregistrează succese în luptele din regiunea Herson ocupată de ruși, potrivit unui oficial ucrainean. Yuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului regional din Hersonu a declarat că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka, dar nu a oferit detalii despre presupusul succes al trupelor ucrainene.

Comentariile sale au venit imediat după ce ministerul rus al apărării a susținut că încercările Ucrainei de a organiza o contraofensivă în sudul țării au eșuat. În briefing-ul zilnic, ministerul rus al apărării a spus că forțele ucrainene au suferit pierderi mari de echipamente și oameni. De asemenea, rușii ar fi doborât trei elicoptere ucrainene și patru avioane de luptă în ultimele două zile.

12:50VIDEO Armata ucraineană a început să folosească o muniție „neortodoxă” împotriva invadatorilor ruși

12:15Inspectorii nucleari ONU care au pornit în această dimineață de la Kiev spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea începe vizita joi dimineața.

11:23 Mai multe imagini despre un incendiu al unui depozit de combustibil ( din apropierea orașului Dzhankoy, în Crimeea) circulă pe rețelele de social media, autoritățile nu au confirmat oficial .

11:00Contraofensiva ucraineană din regiunea Herson aflată în sudul țării a intrat în a treia zi, forțele blindate ale Kievului continuând să atace liniile de apărare ale armatei ruse pe mai multe axe de înaintare

Trei nave rusești se plimbă prin Marea Neagră, având la bord 20 de rachete Kalibr

10:49Trei nave rusești se plimbă prin Marea Neagră, având la bord 20 de rachete Kalibr, a transmis miercuri serviciul de presă al Forțelor Navale ale Forțelor Armate Ucrainene.

10:29Recomandările misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care a mers miercuri la Centrala Nucleară Zaporijia (ZAEP) vor fi puse în aplicare atunci când centrala va fi readusă sub controlul Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, potrivit Ukrinform

09:59Gazprom a suspendat „în totalitate” livrările de gaz către Europa prin Nord Stream, invocând lucrări de întreținere

09:30De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, 230 de copii ucraineni sunt considerați dispăruți, notează agenția ucraineană de știri Ukrinform.

Un senator rus vrea schimbarea denumirii „operațiune specială” în „operațiune antiteroristă”,

08:42Un senator rus vrea schimbarea denumirii „operațiune specială” în „operațiune antiteroristă”, scrie Pravda.ru Ucraina a devenit „un focar al terorismului internațional” și, prin urmare , operațiunea specială de la Nezalejnaia trebuie să-și schimbe statutul, a declarat deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea Mihail Sheremet . Potrivit parlamentarului, statutul unei operațiuni antiteroriste este mai potrivit. "Cred că ar trebui schimbată natura operațiunii militare speciale din Ucraina. Aceasta nu mai este doar o operațiune specială, ci o operațiune antiteroristă", a explicat Sheremet într-un interviu acordat RIA Novosti.

08:00Forțele de ocupație ruse au efectuat 4 bombardamente în districtul Nikopol, cu artilerie grea. O femeie de 57 de ani a fost rănită. Obuzele au avariat 12 clădiri, mai multe magazine și mai multe farmacii, un colegiu, o școală de sport pentru copii și tineret și un complex cultural și sportiv , potrivit Ukrinform.

07:30 Miercuri dimineața mai multe explozii au izbucnit în orașul rus Belgorod, a scris pe contul său de Telegram Guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov

07:00 Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu senatorul american Robert Portman, copreşedinte al Grupului de sprijin pentru Ucraina din Senat, şi cu senatorul american Amy Klobuchar, membru al Grupului de sprijin pentru Ucraina, a transmis preşedinţia ucraineană, potrivit news.roa. Oficialii americani s-au aflat în vizită în Ucraina. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat convingerea că Statele Unite ale Americii vor continua să susţină Ucraina şi a subliniat necesitatea de a consolida politica de sancţiuni împotriva Rusiei.

06:50Potrivit presei ucrainene, explozii puternice se aud încă din zorii zilei în Herson

06:24Misiunea AIEA a părăsit Kievul spre centrala nucleară Zaporijia

23:33 Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani, au relatat marți agențiile de presă ruse, citând oficiali ai spitalului, relatează Reuters și AFP.

23:20O vizită planificată a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este proiectată să dureze o zi, a declarat marți șeful administrației locale instalate de Rusia pentru Interfax, scrie Reuters.

Evgheni Balitsky, care luni a declarat că nu se așteaptă la mare lucru de la vizita AIEA, a declarat agenției că inspectorii „trebuie să vadă activitatea centralei într-o singură zi”.

22:55 Szijjarto: 'Dacă războiul nu se încheie curând în Ucraina, consecinţele vor fi imprevizibile'

Europa se va confrunta cu "riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE marţi la Praga, transmite agenţia MTI.

Ultimele 24 de ore de război, pe scurt:

  • Contraofensiva Ucrainei prin care vrea să preia Hersonul va fi o „operațiune lentă de macinare a inamicului”, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici. „Desigur, mulți ar dori o ofensivă la scară largă cu știri despre capturarea de către armata noastră a unei așezări într-o oră”, a scris el. „Dar noi nu luptăm așa... Fondurile sunt limitate.
  • Fostul șef al Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, MI6, a salutat contraatacurile Ucrainei de la Herson, spunând că este un moment cheie al războiului. Sir Alex Younger a declarat pentru BBC că reacția Kievului confirmă că cele două forțe „au atins un fel de echilibru, ceea ce este o situație neașteptată și sincer binevenită”.
  • Ucraina folosește momeli din lemn care imită sistemele avansate de rachete americane pentru a păcăli Rusia să-și irosească rachetele pe ele, potrivit The Washington Post. Falsele sisteme de rachetă au atras cel puțin 10 rachete de croazieră rusești Kalibr
  • Agenția culturală a ONU a declarat că sprijină cererea Ucrainei de a înscrie orașul -port Odesa pe lista patrimoniului mondial UNESCO a ariilor protejate. Agenția ONU a mai spus că dorește să adauge Odesa, Kiev și Lviv pe lista patrimoniului mondial „în pericol”. Oficialii ucraineni au declarat că forțele Moscovei se apropie de Odesa, iar analiștii cred că Rusia ar putea viza în curând orașul pentru a bloca complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.
  • Parlamentul Ucrainei a aprobat marți mai multe legi și ratificări pentru a aduce țara mai aproape de Uniunea Europeană, a spus Volodymyr Zelenskiy. „Ne îndreptăm pas cu pas către aderarea deplină la UE”, a adăugat el.
  • Zelenski s-a întâlnit săptămâna aceasta cu șeful echipei de experți care va inspecta centrala nucleară Zaporizhzhia, aflată în proprietatea Rusiei, în sudul Ucrainei. „Este o misiune importantă și facem tot ce putem pentru ca aceasta să fie în siguranță și să funcționeze la capacitate maximă”, a spus el în timpul unei întâlniri cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, marți. Șeful administrației locale instalate de Rusia, Evgheni Balitsky, a spus că nu se aștepta la mare lucru de la vizita AIEA și a declarat agenției de știri Interfax că inspectorii „trebuie să-și încheie inspecția în 24 de ore”.
  • Ucraina acuză Rusia că a bombardat în mod deliberat coridoarele prin care trec inspectorii AIEA. Consilierul prezidențial Andriy Yermak a declarat că Rusia vrea să forțeze echipa ONU să treacă prin Crimeea și părți din regiunile Lugansk și Donețk ocupate temporar de forțele Moscovei. „Rusia încearcă să perturbe vizita misiunii AIEA la centrala nucleară, simulând operațiuni de luptă în Energodar și bombardând zona din apropierea centralei nucleare”, a spus el.
  • Cel puțin cinci persoane au fost ucise și 12 rănite în bombardamentele rusești de la Harkov, a spus Zelenski. „Doar un singur bombardament rusesc de la Harkov a luat viața a cinci persoane astăzi, alte 12 au fost