Contraofensiva ucraineană din regiunea Herson aflată în sudul țării a intrat în a treia zi, forțele blindate ale Kievului continuând să atace liniile de apărare ale armatei ruse pe mai multe axe de înaintare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea privind războiul din Ucraina pe care a publicat-o miercuri dimineața că:

  • forțele blindate ucrainene au continuat să asalteze Gruparea Forțelor Sud ale Rusiei pe mai multe axe din sudul țării încă de luni;
  • formațiunile ucrainene au împins linia frontului înapoi pe o distanță semnificativă în unele locuri, exploatând apărarea slabă a unora dintre liniile rusești;
  • în linie cu doctrina sa [militară], Rusia va încerca probabil acum să acopere aceste breșe folosind rezerve mobile desemnate anterior. Acestea vor include probabil unele unități din Gruparea de Forțe Est.

Ministerul Apărării de la Londra afirmă de asemenea că Rusia continuă să grăbească tentativele de a duce noi întăriri în Ucraina, mai multe batalioane de voluntari plecând deja de la bazele lor din Moscova pe 24 august, cel mai probabil către Ucraina.

Eficacitatea operațională a acestor unități rămâne însă necunoscută ținând cont că au avut parte de instruire limitată.

Rușii s-ar fi retras din cauza intensității atacurilor ucrainene

În bilanțul său privind pierderile suferite de forțele armate ruse, Statul Major de la Kiev afirmă miercuri dimineața că în ultimele 24 de ore trupele ucrainene au eliminat 350 de soldați ruși, 20 de tancuri, 18 blindate, 12 sisteme de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete și un sistem de apărare antiaeriană.

Deși datele nu sunt defalcate pe teatre de operațiuni, este probabil ca majoritatea pierderilor suferite de ruși să fi avut loc în regiunea Herson, unde comandamentul militar ucrainean și-a concentrat forțele în vederea contraofensivei declanșate luni.

Unul dintre cei mai cunoscuți mercenari ai grupului Wagner, cunoscut după aliasul său „Grey Zone”, afirmă miercuri pe canalul său de Telegram că unele unități rusești s-au retras de pe linia frontului, o „decizie corectă” dată fiind concentrarea de trupe ucrainene.

El pune sub semnul îndoielii orice bilanț publicat de ministerul rus al Apărării, care luni afirmase că forțele sale au distrus 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte 9 vehicule blindate de luptă și au fost doborâte 2 avioane de atac Su-25.

Ministerul Apărării de la Moscova afirmase de asemenea că trupele sale au ucis 560 de militari ucraineni și că ofensiva din Herson „eșuează”.

Comandamentul Militar Sud al forțelor armate ucrainene și autoritățile regionale afirmă miercuri că luptele continuă în regiunea Herson și că mai multe explozii au fost auzite în orașul cu același nume care este capitala regiunii.

Autoritățile ucrainene afirmă de asemenea că rușii au început să caute partizani în regiunea din sudul Ucrainei și că bombardează estul țării pentru a încerca să distragă atenția de la contraofensiva din Herson.

SUA au ajutat armata ucraineană să pregătească ofensiva din Herson

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN că în ultimele luni administrația președintelui Joe Biden a ajutat armata ucraineană să se pregătească pentru contraofensiva declanșată luni prin îndeplinirea unor cereri specifice de armament.

Potrivit oficialului american, Ucraina a cerut în urmă cu câteva luni arme adecvate pentru o contraofensivă planificată să aibă loc în sudul țării.

SUA au îndeplinit multe dintre aceste cereri, inclusiv de a furniza multe muniții, piese de artilerie și sisteme antitanc Javelin, ca parte a mai multor pachete de asistență militară acordată Ucrainei în ultimele două luni.

Deși aceste pachete au fost anunțate în mod public de către administrația de la Washington, nu era cunoscut că ele fost concepute în parte pentru a sprijini o contraofensivă ucraineană în Herson.

CNN mai notează că secretarul american al Apărării Lloyd Austin și comandantul Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, au fost în contact regulat cu omologii lor ucraineni pentru a stabili ce arme le sunt necesare ucrainenilor în funcție de obiectivele trasate pentru ofensivă.

Urmărește ultimele evoluții din a 189-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.