​Liderii europeni au încercat duminică să atenueze impactul prețurilor ridicate la energie pe continent, după ce Volodimir Zelenski a avertizat asupra unei ierni dificile, chiar dacă a spus că există progrese în contraofensiva împotriva trupelor rusești.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de luni, ziua 194 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:25Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, poate fi văzut aici

Scurtă sinteză a celor mai importante știri de până acum:

Vladimir Putin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, bazată pe conceptul „Lumea Rusă”

02:00Miza lui Putin: Generalul Iarnă va redeveni aliatul Moscovei?

Întrucât iarna este încă departe, este deja evident faptul că sprijinul Occidentului pentru Ucraina, prin sancțiunile economice împotriva regimului Putin, este indicat ca fiind răspunzător pentru criza energetică și inflaționistă care lasă clasele de mijloc și inferioare în pragul unei crize de nervi, potrivit Diario de Noticias, citat de Rador.

01:32 Vladimir Putin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, bazată pe conceptul „Lumea Rusă” - o noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenția în afara țării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă.

00:32 ​Ucraina spune că a lovit o bază a FSB în regiunea Zaporojie

Conform Direcției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, forțele rusești foloseau de asemenea una dintre clădirile bazei pentru a depozita buletinele de vot tipărite pentru un eventual referendum de alipire a regiunii Zaporojie la Rusia.

„Locul în care erau depozitate buletinele de vot pentru pseudo-referendum a fost distrus. Depozitul a fost aruncat în aer de o explozie produsă în interiorul incintei. Toate materialele tipărite au fost distruse”, a transmis Direcția de Informații ucraineană. „Sediul unității FSB ruse, care păzea depozitul cu buletine de vot, a fost de asemenea distrus”.

00:18Franța acuză Ankara că „eludează” sancţiunile impuse Rusiei

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, şi-a exprimat îngrijorarea luni, în Turcia, cu privire la "eludarea" sancţiunilor împotriva Rusiei, îndemnând cât mai multe ţări să se alăture acestora pentru a înfrânge Moscova, notează Agerpres citând AFP.

Mihail Hodorkovski îi îndeamnă pe rușii din țară să lanseze un „val de sabotaje”

00:10Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak i-a îndemnat pe locuitorii din teritoriile ocupate temporar și din Crimeea ocupată de Rusia să pregătească adăposturi antiatomice și să se aprovizioneze cu apă potabilă.

23:55Ucraina afirmă că forțele sale au respins trupele ruse în apropiere de Kramatorsk

Forțele armate ucrainene au declarat că trupele sale au respins ofensivele rusești în estul Ucrainei și au reușit să distrugă pozițiile rusești în apropiere de Kramatorsk, potrivit The Guardian.

23:10 Rusia: Două noi uzine pentru repararea vehiculelor blindate

Guvernul rus a ordonat deschiderea a două noi fabrici în țară pentru repararea de vehicule blindate, în plin conflict în Ucraina, potrivit unui decret publicat oficial luni pe un site specializat al autorităților ruse, citează AFP.

22:07Franţa şi Germania vor „o contribuţie europeană” a companiilor din energie care obţin profituri foarte mari

Franţa şi Germania vor ca Uniunea Europeană să stabilească „o contribuţie” pe care ar trebui să o plătească operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie şi care ulterior se va repartiza între ţările membre.

21:45 Mihail Hodorkovski îi îndeamnă pe rușii din țară să lanseze un „val de sabotaje”

Mihail Hodorkovski, omul de afaceri rus aflat în exil, i-a îndemnat pe rușii aflați încă în țară să lanseze un val de "sabotaj" împotriva structurilor de stat, cu scopul de a împiedica războiul lui Vladimir Putin în Ucraina și de a-i destabiliza guvernul, scrie The Guardian.

20:52 Premierul ucrainean cere UE mai multe arme şi oferă ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz

De ce rușii au nevoie ca Vladimir Putin să se comporte ca un țar

20:30De ce anunță Ramzan Kadîrov că se retrage tocmai acum? Trei scenarii

Stilul, tonul și tema ultimului mesaj nu par să aparțină deloc infamului "măcelar din Groznîi". Cu toate acestea, Kadîrov a mai evocat deja în trecut un posibil pas înapoi în fruntea Ceceniei și apoi a rămas în funcție, potrivit unei analize Inside Over.

19:20Ministrul britanic al apărării susține că Rusia nu și-a atins obiectivele strategice în Ucraina / ​Putin, comparat cu un traficant de droguri

El estimează până în prezent că peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața, iar în total, dacă includem și soldații răniți, luați prizonieri sau zecile de mii de dezertori, cifra s-ar ridica la peste 80.000.

18:03Un cercetător rus explică de ce rușii au nevoie ca Vladimir Putin să se comporte ca un țar: Nu este vorba dacă Rusia este o societate democratică sau nu

18:00Casa Albă a acuzat Rusia că folosește energia ca armă după ce a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1.

„Rusia folosește energia ca armă și alege să închidă conducta. SUA și Europa au colaborat pentru a se asigura că sunt suficiente provizii. Ca urmare a acestor eforturi, depozitul european de gaz va fi plin până în sezonul critic de încălzire din iarnă. Avem mai mult de lucru”, a spus un oficial american, citat de The Guardian.

17:52 Președintele Volodimir Zelenski îi mulțumește premierului britanic în exercițiu Boris Johnson pentru „curajul și principiile sale” ca răspuns la invaziei Rusiei, el spunând, într-un mesaj pe Twitter, că va rămâne „un mare prieten al Ucrainei”.

Amintim că Boris Johnson a fost la Kiev de două ori, de la invazia Rusiei, prima dată la începutul lunii aprilie, fiind primul lider european care a vizitat Ucraina de la declanșarea războiului.

17:06 Preşedintele Letoniei cere Bisericii ortodoxe letone să rupă legăturile cu Patriarhia Moscovei

16:57O conferință de presă comună a premierului ucrainean Denys Shmyhal și a şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, este în desfășurare acum la Bruxelles.

Ultimul reactor operațional de la Zaporojie a fost oprit și debranșat de la rețea - Energoatom

16:31​​Ultimul reactor operațional al centralei nucleare Zaporojie a fost debranșat de la rețea luni, a anunțat operatorul ucrainean de stat Energoatom. „Reactorul numărul 6 a fost oprit și debranșat de la rețea” ca urmare a unui incendiu după bombardamente, a precizat Energoatom, citat de AFP..

15:52 Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, spune că este începutul sfârșitului pentru Rusia și că Statele Unite și Occidentul trebuie să pregătească pentru acest lucru, în condițiile în care căderea URSS a luat lumea pe nepregătite

15:28 UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat cel mai înalt diplomat al blocului.

Josep Borrell a îndemnat statele membre să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialele militar.

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor. Trebuie să fie refăcute. Cel mai bun mod de refacere este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, a adăugat el. (The Guardian)

15:20 Zelenski a discutat luni cu Emmanuel Macron despre rezultatele misiunii de monitorizare a AIEA la centrala nucleară Zaporizhzhia, a afirmat președintele ucrainean pe Twitter.

„Am purtat discuții substanțiale, de peste o oră și jumătate, cu președintele francez Emmanuel Macron", a scris Zelenski.

„I-am vorbit despre situația de pe front și cursul de contracarare a agresiunii (Rusiei). Am coordonat continuarea sprijinului de apărare din partea Franței. Am făcut schimb de evaluări cu privire la rezultatele misiunii AIEA la (centrala nucleară din Zaporizhzhia)", a adăugat el.

Oficial estonian: Ucrainenii îi vor alunga pe ruși de maul drept al Niprului în două luni

14:41Doi militari sunt puși sub acuzare după ce un lansator de rachete (RPG) s-a descărcat accidental, sâmbăt, în timpul unei expoziții în Cernihiv, iar cel puțin nouă persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite, a anunțat luni Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Confom sursei citate, unul dintre militari a permis unui copil să ridice un lansator de rachete antitanc și să apese pe trăgaci, a spus Biroul de Investigații de Stat.

Ca urmare, cel puțin nouă persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite. Militarul și comandantul acestuia, care i-a ordonat să aducă arme la expoziție pentru demonstrație, au fost puși sunt acuzație și riscă până la 10 ani de închisoare.

14:33 Comisia Europeană și Ucraina au semnat luni un acord privind un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro care va fi dedicat locuințelor și educației pentru persoanele strămutate și agriculturii în această țară devastată de război.

Finanțarea, anunțată de executivul UE în marja unei reuniuni a Consiliului de asociere UE-Ucraina, la care a participat și prim-ministrul Denys Chmygal, face parte din angajamentele asumate în primăvară.

Acesta este cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-Ucraina și primul de la acordarea statutului de țară candidată la UE în luna iunie. (AFP)

14:24 Ucraina îi va putea da afară pe ruși de pe malul drept al Niprului în două luni, a spus un oficial estonian, citat de Kyiv Independent.

Kaupo Rosin, șeful comandamentului cibernetic al Estoniei, a declarat luni că armata ucraineană încearcă să exploateze slăbiciunile Rusiei în materie de logistică și management. Rosin a spus că ar putea dura luni sau ani pentru a elibera întregul teritoriu ocupat de Rusia.

„Se pare că ucrainenii au ales cele mai bune tactici în funcție de capacitățile lor", a adăugat Rosin.

Novaia Gazeta, un ultim bastion al presei independente din Rusia, a fost închisă

14:21 Creșterea de luni a prețurilor europene la gaze naturale face parte din strategia președintelui Vladimir Putin și este consecința dorită a opririi de către Rusia a fluxurilor de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german.

În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt a declarat că urmează luni dificile, dar că guvernul lucrează pentru a atenua efectul creșterii prețurilor la energie.

13:55 Rusia ar putea trimite mai mult gaz în Europa prin alte rute pentru a compensa închiderea gazoductului Nord Stream 1, dar Moscova alege să nu facă acest lucru, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Dacă ar exista o problemă tehnică care împiedică livrările prin Nord Stream 1, ar exista posibilitatea, dacă ar exista voință, de a livra gaz în Europa prin alte conducte. Este un lucru pe care nu vedem că se întâmplă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Acest comportament este o dovadă a faptului că Rusia își folosește livrările de gaze ca pe o armă, a adăugat el. (Reuters)

13:24 Novaia Gazeta, una dintre ultimele instituții de presă independente care mai publică în Rusia, a rămas luni fără licența de presă, ceea ce înseamnă că i s-a interzis să mai funcționeze

13:22Ucraina vrea ca experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA) să facă un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie, şi nu doar să traseze sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până acum, a spus, la televbiziunea națională Telemaraton, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, citat de Ukrinform.

„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă", a spus Podoliak.

Marionetele Moscovei din Herson „suspendă” planurile de referendum

12:49 Un oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat luni că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost „suspendate" din cauza situației de securitat

12:36 VIDEO Ucrainenii au făcut un „best of” cu ultimele lovituri ale dronelor Bayraktar TB2 în Herson

12:25 Kremlinul a susținut din nou luni că sancțiunile occidentale sunt de vină pentru oprirea completă a gazoductului Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania.

Peskov a afirmat că sancțiunile „provoacă haos" în ceea ce privește lucrările de întreținere a gazoductului și a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia a oprit livrările către Europa ca o mișcare politică.

12:14 Kremlinul a transmis luni că există puține speranțe de a obține ceva pozitiv din partea viitorului prim-ministru britanic, deoarece competiția pentru conducere a fost dominată de retorica antirusească.

„Nu cred că putem spera la ceva pozitiv", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

12:03 Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, luni, întrebat cum răspunde criticilor Kremlinului la adresa României privind livrările de armament pentru Ucraina, că „în acest moment pentru noi toţi cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate" cu Ucraina.

Gazul s-a scumpit luni cu 30% pe piețele europene

12:00Este de așteptat ca doi membri ai echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să rămână la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși, a transmis luni operatorul nuclear ucrainean Energoatom, citat de Reuters. Compania a mai precizat că alți patru reprezentanți ai AIEA au părăsit teritoriul centralei nucleare.

Centrala nucleară ucraineană a fost capturată de forțele ruse în luna martie, dar continuă să fie operată de ingineri ucraineni și să furnizeze energie electrică rețelei ucrainene.

11:25Prețurile europene la gaze au crescut luni cu până la 30%, după ce Rusia a anunțat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat.

11:13 Concluziile unui general american la 7 zile de la declanșarea contraofensivei din Herson: A fost o decizie genială, există condițiile să vedem un număr mare de prizonieri ruși

10:16 Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, va efectua luni o vizită în Turcia pentru a o încuraja să continue acțiunea „pozitivă" în ceea ce privește războiul din Ucraina și „să rămână consecventă cu eforturile Națiunilor Unite".

„Voi merge eu însămi la Ankara și la Istanbul în această după-amiază", a anunțat ea la postul de radio RTL.

„Turcia, care joacă un rol activ în regiune (...) joacă uneori un rol pozitiv (...) trebuie să o încurajăm în acest fel și să ne asigurăm că rămâne în concordanță cu eforturile Națiunilor Unite”, a adăugat Colonna.

Moneda euro și bursele, lovite de oprirea Nord Stream

10:02 Iranul ia în considerare achiziționarea de avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia, a declarat duminică șeful forțelor aeriene, generalul Hamid Vahedi.

09:39 Armata ucraineană estimează că trupele Moscovei au pierdut în ultima zi 300 de soldați, 19 tancuri, 29 de transportoare blindate, 10 sisteme de artilerie, 3 drone, 1 echipament special și 10 vehicule și autocisterne, iar 2 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă ținta:

09:14 Se anunță o zi „roșie” pe bursele europene: Contractele futures ale indicilor bursieri europeni au scăzut luni cu peste 3%, după ce Rusia a anunțat oprirea pe termen nedefinit a gazoductului Nord Strteam 1.

Contractele futures ale indicelui EURO STOXX 50 au coborât cu 3,2%, în timp ce contractele futures ale indicelui german DAX au căzut cu 3,4%.

09:08 Noi imagini apărute online confirmă activitatea susținută a dronelor Bayraktar TB2 ucrainene, clipurile arătând cum sunt lovite două sisteme antiaeriene Tor, un vehicul de luptă al infateriei și un camion:

Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • În ciuda eforturilor sale de a limita recentele acțiuni ofensive ucrainene, principalul obiectiv al Rusiei în Ucraina rămâne aproape sigur operațiunea ofensivă din Donbas. Principalele sale axe de avansare în Donbas rămân la Avdiivka, în apropiere de orașul Donețk, și, la 60 km spre nord, în jurul Bahmutului.
  • Deși Rusia a avut cel mai mare succes în acest sector, forțele sale au avansat totuși doar aproximativ 1 km pe săptămână spre Bahmut.
  • Obiectivul politic al operațiunii din Donbas rămâne aproape sigur să securizeze întreaga regiune Donețk, ceea ce ar permite Kremlinului să anunțe "eliberarea" Donbasului. Foarte probabil că forțele rusești au ratat în repetate rânduri termenele limită pentru atingerea acestui obiectiv.
  • Autoritățile ucrainene au afirmat că forțele rusești au acum ordin să finalizeze această misiune până la 15 septembrie 2022.
  • Este foarte puțin probabil ca aceste forțe să realizeze acest lucru, ceea ce va complica și mai mult planurile Rusiei de a organiza referendumuri privind aderarea zonelor ocupate la Federația Rusă.

Zelenski anunță recucerirea a trei localități

08:00Contraofensiva ucraineană face progrese verificabile în sud și în est, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au câștigat teritoriu peste râul Siverskyi Doneț în regiunea Donețk.

07:41 Euro a scăzut luni, aproape de minimul ultimelor două decenii, după ce închiderea pe termen nedefinit de către Rusia a Nord Stream a amplificat temerile legate de penuria de energie și de afectarea creșterii economice, în timp ce indicele dolarului american a atins un maxim al ultimilor 20 de ani.

Euro a atins 0,9903 dolari la deschiderea piețelor din Asia, iar lira sterlină a coborât la un minim al ultimilor doi ani și jumătate, de 1,1458 dolari. (Reuters)

07:24 Președintele ucrainean a salutat duminică progresele înregistrate în contraofensiva pe care Ucraina a început-o săptămâna trecută, mulțumind forțelor sale că au cucerit două așezări în sud și o a treia, împreună cu teritoriu suplimentar, în est, dar nu a dat locații precise.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente privind invazia rusă:

  • Germania va folosi veniturile din impozitele excepționale pentru a reduce prețurile de consum la gaze, petrol și cărbune, a declarat cancelarul Olaf Scholz.
  • Cumpărătorii europeni de gaze, care se confruntă deja cu prețuri record, vor avea de suferit și mai mult la deschiderea piețelor luni, după ce Rusia a declarat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat, ceea ce a stârnit temeri legate de raționalizarea energiei.
  • Miniștrii energiei din țările Uniunii Europene se vor întâlni vineri pentru a discuta măsuri urgente la nivelul blocului pentru a ține în frâu creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafoane pentru prețul gazelor și linii de credit de urgență pentru participanții la piața energiei, se arată într-un document consultat de Reuters.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze.
  • Rusia nu susține o reducere a producției de petrol în prezent și probabil că OPEC+ o să mențină producția constantă atunci când se va reuni luni, a informat Wall Street Journal, citând persoane familiarizate cu acest subiect.
  • Centrala din Zaporojie continuă să furnizeze energie electrică către rețea printr-o linie de rezervă, în ciuda pierderii conexiunii la ultima linie principală de alimentare externă, a spus sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
  • Un oficial din administrația instalată de Rusia în Zaporojie a declarat duminică la un post de radio că situația este calmă în jurul centralei nucleare, după ce a acuzat forțele ucrainene că au încercat să o atace două zile la rând. Ucraina spune că Rusia a atacat însăși centrala.
  • Inflaţia în Europa ar trebui să se liniștească în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona preţurile la petrolul şi gazele naturale ruseşti se vor dovedi eficiente, spune comisarul european pentru economie.
  • John Sullivan, numit de Trump, care a declarat anul acesta că ar fi nevoie de o „rangă" pentru a-l scoate din Moscova, a părăsit Rusia după ce și-a încheiat mandatul de ambasador al SUA, a anunțat duminică reprezentanța diplomatică americană.

--------------