Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipamente militare, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar.

Premierul ucrainean Denîs ŞmîhalFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

„Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a declarat Denîs Şmîhal în faţa jurnaliştilor, luni, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

Premierul ucrainean a spus că ţara sa are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul pe care Moscova îl descrie drept „operaţiune militară specială”.

În urmă cu o săptămână, după luni de atacuri puternice ale artileriei ruse în est, Ucraina a început mult aşteptata contraofensivă, cea mai mare după ce a alungat trupele ruse departe de capitala Kiev, în martie.

Astfel, Kievul a revendicat luni cel mai mare succes al său pe câmpul de luptă, afirmând că a capturat două oraşe în sud şi unul în estul Ucrainei, în timp ce pieţele europene au redeschis în cădere liberă după ce Rusia a anunţat că îşi menţine închis principalul său gazoduct spre Germania.

„Putem înlocui în mare măsură importurile de gaze rusești”

Şmîhal a dat de înţeles că Ucraina ar putea livra gaz UE, pentru a uşura o criză energetică ce a dus preţurile la niveluri record. „Putem înlocui în mare măsură importurile ruse”, a spus Şmîhal. „Noi avem în rezervele noastre de gaz 30 de miliarde de metri cubi şi noi putem oferi o parte dintre ele partenerilor noştri europeni, pentru a înlocui Federaţia Rusă pe piaţa instabilă”, a adăugat premierul ucrainean.

La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a promis sprijinul continuu al blocului comunitar pentru Kiev, indiferent de „orice ameninţare, orice şantaj” ce ar putea veni dinspre Rusia. „Vom oferi sprijinul nostru politic, financiar, umanitar şi militar atât timp cât va fi nevoie”, a spus Borrell.

___