Ucraina a intrat duminică, în ziua 193 a războiului declanșat de Vladimir Putin. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că Rusia încearcă să crească şi mai mult presiunea asupra Europei, prin stoparea livrărilor de gaze pentru Europa prin conducta Nord Stream: ”În această iarnă, Rusia se pregăteşte pentru un atac decisiv în ceea ce priveşte energia asupra tuturor europenilor”.

rachete rusesti trase asupra HarkovuluiFoto: Vadim Belikov / AP / Profimedia

”În aceste zile, Rusia încearcă să crească şi mai mult presiunea asupra Europei în ceea ce priveşte energia: livrările de gaze prin conducta Nord Stream au fost oprite complet. De ce fac asta? Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european în toate ţările continentului nostru. Vrea să slăbească şi să intimideze întreaga Europă, fiecare stat. Unde Rusia nu poate face asta prin forţa armelor convenţionale, o face cu armele energetice. Încearcă să atace cu sărăcie şi haos politic unde nu poate ataca cu rachete”, a spus Zelenski, în mesajul său de sâmbătă noapte.

Sinteza ultimelor evenimente:

  • O flotă de 13 nave care transporta peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina. Ministerul a declarat că este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de când țara a închieat un acord de export cu Rusia, intermediat de ONU și Turcia pe 22 iulie.
  • Premierul ucrainean, Denîs Șmîhal, a mulțumit Germaniei pentru solidaritatea sa în fața invaziei ruse și a cerut mai multe arme. A fost întâmpinat de cancelarul german, Olaf Scholz, cu onoruri militare la Berlin.
  • Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să pregătească un nou pachet de sancțiuni, inclusiv interzicerea eliberării vizelor cetățenilor ruși.
  • Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, spune că rușii au blocat pentru a doua zi consecutiv ajutorul umanitar, întorcând camioanele și susținând că locuitorii orașului nu au nevoie de nimic
  • Forțele ruse au lovit peste noapte mai multe case în Nikolaiev, potrivit guvernatorului acesteia, Vitaliy Kim. El a spus că au fost avariate case, precum și trei spitale, două instituții de învățământ, un hotel și un muzeu.
  • Un videoclip care arată sistemele rusești cu lansare multiplă care lansează rachete ddin apropierea centralei nucleare Zaporojie, potrivit Insider.
  • Forțele ruse au „probleme de moral și disciplină”, pe lângă oboseala și pierderile mari acumulate în războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie
  • Forțele ruse au „probleme de moral și disciplină”, pe lângă oboseala și pierderile mari acumulate în războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat duminică Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze către Berlin prin comportamentul său „neprietenos” în mijlocul războiului din Ucraina

Cele mai importante informații de duminică, ziua 193 a războiului din Ucraina, LIVETEXT pe HotNews.ro:

20:14Decesele bizare ale oligarhilor ruși și criticilor lui Putin. Lunga listă a „sinuciderilor la indigo”

19:57Două persoane au fost rănite după ce rușii au bombardat două districte din Harkov, spune guvernatorul regional Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit acestuia, în urma atacurilor au fost avariate două clădiri rezidențiale și o clădire cu mai multe etaje.

19:40O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică portul Odesa, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, citat de The Guardian. Ministerul spune că este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de la încheierea acordului de export cu Rusia, ONU și Turcia, în 22 iulie.

Medvedev, acuzații la adresa Germaniei

18:07Aproximativ 2.000 de protestatari, în mare parte vorbitori de limbă rusă, au mărșăluit duminică în orașul de vest Koln pentru a cere Germaniei să nu mai susțină Ucraina și să renunțe la sancțiunile pe care le-a impus după ce Moscova și-a invadat vecinul la începutul acestui an, relatează Reuters.

17:30 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat duminică Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze către Berlin prin comportamentul său „neprietenos” în mijlocul războiului din Ucraina, relatează AFP.

17:12Armata ucraineană a intrat în Vîsokopillea în regiunea Herson, ocupată de ruși iar o imagine care circulă pe rețelele de socializare ar arăta soldați ucraineni care arborează un steag deasupra unui spital

17:02Premierul ucrainean Denys Shmyhal, aflat duminică în vizită la Berlin, s-a întâlnit cu președintele german Frank-Walter Steinmeie - căruia i-a fost blocată vizita la Kiev în aprilie din cauza legăturilor cu Rusia - precum și cu cancearul german Olaf Scholz, care l-a primit cu onoruri militare, scrie The Guardian.

Denys Shmyhal este cel mai înalt oficial ucrainean care a vizitat capitala Germaniei în ultimele luni, de când Kievul a acuzat cea mai mare economie a UE că face prea puțin.

Într-un mesaj postat pee Twitter după întâlnirea cu Steinmeier, Shmyhal a spus că au discutat despre situația militară, despre întărirea sancțiunilor pentru Rusia și despre necesitatea de a furniza arme pentru Ucraina. „Mulțumesc pentru solidaritate cu ucrainenii și pentru sprijin”, a scris el pe Twitter.

16:56Cum s-au schimbat școlile în orașele ucrainene ocupate de ruși: Elevii au intrat la ore printre soldați și detectoare de metale

16:10Rusia susține că Pentagonul intenționează să transfere programele de cercetare biologică din Ucraina către republicile fost-sovietice, statele est-europene și baltice în cel mai scurt timp posibil pentru a se apropia de granițele ruse, relatează TASS.

VIDEO Rusia lansează rachete din apropierea centralei nucleare Zaporojie

15:54Ucraina aşteaptă să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei sale, precum şi pregătirilor pentru sezonul de iarnă, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Şmigal, aflat într-o vizită în Germania, scrie Reuters.

15:36Rușii și-au plasat bazele militare în 5 școli din centrul Melitopolului ocupat, potrivit primarul orașului Ivan Fedorov.

Toate școlile erau înconjurate de militari, elevii treceau prin filtre de detectare a metalelor, iar părinții aproape că nu aveau voie, potrivit Ukrainska Pravda.

15:31Ministrul ucrainean al Mediului spune că Rusia a tras cel puțin 3.500 de rachete în Ucraina. Ruslan Strilets a declarat pe 4 septembrie că exploziile de rachete rusești contribuie la poluarea aerului, apei și pământului, distrugând flora și fauna din Ucraina. El a adăugat că 200.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei trebuie deminați. Mediul Ucrainei va simți consecințele războiului Rusiei timp de zeci de ani, a spus ministrul, potrivit Kyiv Independent.

15:15Un videoclip publicat de Insider arată rachete rusești lansate de sisteme de lansare multiplă (MLRS) de pe teritoriul din apropierea Centralei Nucleare Zaporojie

14:48 Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, spune că rușii au blocat pentru a doua zi consecutiv ajutorul umanitar, întorcând camioanele și susținând că locuitorii orașului nu au nevoie de nimic, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit primarului, ajutoarele includeau scutece pentru copii și adulți imobilizați la pat, truse de igienă pentru familiile cu copii și persoane cu dizabilități și alimente pentru cei mai vulnerabili.

14:42Visa d'or News, cel mai prestigios premiu al festivalului internaţional de fotojurnalism Visa pour l'image de la Perpignan, i-a fost decernat, sâmbătă, lui Evgenii Maloletka pentru reportajele sale la Mariupol, oraş martir din sudul Ucrainei, potrivit Le Figaro.

Fotograful ucrainean de la Associated Press, în vârstă de 35 de ani, şi compatriotul său de la AP, cameramanul Mstislav Chernov, în vârstă de 37 de ani, au fost primii jurnalişti care au intrat în Mariupol pe 23 februarie, cu o oră înainte de lansarea primei bombe, şi ultimii care au plecat pe 15 martie. Foarte emoţionat, Evgeniy Maloletka şi-a dedicat premiul „poporului ucrainean”, subliniind importanţa acestei recunoaşteri a muncii sale.

Zelenski îi cere Ursulei von der Leyen noi sancțiuni împotriva Rusiei

14:24Germania „va putea face față acestei ierni” și să-și asigure aprovizionarea cu energie, în ciuda opririi livrărilor de gaze rusești de care economia sa este foarte dependentă, a asigurat duminică cancelarul Olaf Scholz, relatează AFP.

14:19Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Twitter, duminică, un mesaj în care spune că a vorbit la telefon cu președintele Comisiei Europene, căreia i-a transmis că este nevoie de un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care să includă interzicerea eliberării vizelor pentru cetățenii ruși.

Liderul de la Kiev mai spune că discutat și despre ajutorul financiar pentru Ucraina.

13:43Petro Andriuschenko, un consilier al primarului lui Mariupol, spune că forțele ruse nu au recuperat nici acum din moloz rămășițele ucrainenilor uciși în atacurile lansate de Rusia asupra orașului în urmă cu cinci luni, scrie presa ucraineană.

12:38Forțele ruse au lansat noi atacuri, sâmbătă noapte, asupra infrastructurii civile din regiunea Nikolav, conform guvernatorului regional Vitaliy Kim. El spune că au fost bombardate mai multe clădiri rezidențiale, trei spitale, un hotel și un muzeu din regiune, scrie The Kyiv Independent.

11:57 Rusia este pregătită să exporte până la 30 de milioane de tone de cereale în semestrul doi din 2022, susține Ministerul Agriculturii de la Moscova, conform Reuters. "Astfel, vom sprijini ţările care se confruntă cu dificultăţi şi vom ajuta la stabilizarea situaţiei alimentare pe plan global", au susținut oficialii ruşi.

Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, anul acesta Rusia va recolta 130 milioane de tone de cereale, inclusiv 87 milioane de tone de grâu.

11:34Inflaţia în Europa ar trebui să se modereze în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona preţurile la petrolul şi gazele naturale ruseşti se vor dovedi eficiente, spune comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, potrivit Bloomberg.

Ce pierderi ar fi suferit Armata Rusiei de la începutul războiului - bilanțul făcut de ucraineni

10:5049.500 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața de la invazia în Ucraina, în 24 februarie, susține Armata ucraineană, în ultimul bilanț, de duminică, cu pierderile suferite de Rusia, conform The Kyiv Independent.

10:33Forțele ruse au „probleme de moral și disciplină”, pe lângă oboseala și pierderile mari acumulate în războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie, spune Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea transmisă duminică.

10:14Premierul ucrainean, Denys Shmygal, face o vizită oficială duminică în Germania, fiind primul oficial ucrainean la nivel înalt care vizitează țara în ultimele luni, semn al diminuării tensiunilor între Kiev și Berlin, scrie AFP.

Cancelarul, Olaf Scholz, a promis în repetate rânduri sprijinul ferm al Germaniei pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei. Dar în săptămânile care au urmat invaziei, Kievul a acuzt că ajutorul german este prea puțin și prea târziu. O vizită a lui Scholz la Kiev în iunie și sosirea armelor din Germania au dus de atunci la o schimbare de ton.

Scholz îl va întâmpina pe Shmygal cu onoruri militare duminică după-amiază. Shmygal își va începe ziua cu discuții de dimineață cu președintele german, Frank-Walter Steinmeier, a cărui ofertă de a călători la Kiev în aprilie a fost respinsă, stârnind o dispută.

09:35Patru civili au fost uciși, iar alți doi răniți în urma atacurilor lansate sâmbătă de forțele ruse în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko citat de The Kyiv Independent.

El a spus că armata rusă a ucis doi civili în Velyka Novosilka, unul în Siversk și unul în Vodyane. În prezent, este imposibil de estimat numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha, a afirmat guvernatorul din Donețk.

De la începutul războiului, îaproape 1.600 de ucraineni au fost transportați pentru tratament medical în țările occidentale

08:51Aprovizionarea cu gaze a Germaniei este în prezent asigurată, dar situaţia este tensionată şi nu poate fi exclusă o înrăutăţire, spune autoritatea de reglementare a rețelelor (electricitate, gaz, telecomunicații), după ce grupul rus Gazprom a oprit livrările prin conducta Nord Stream 1, potrivit Reuters.

08:28Forțele ruse continuă să bombardeze Harkov, o zonă rezidențială din districtul Kyivskyi fiind bombardată de două ori peste noapte, potrivit primarului Ihor Terekhov.

08:13Ministerul Sănătății din Ucraina a anunțat au fost transferați la spitale din străinătate 38 de ucraineni cu răni provocate de mine sau cu boli precum cancer, ei fiind trimiși pentru tratament în Franța, Finlanda, Danemarca, Olanda și Germania, confor The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Sănătății precizează că, împreună cu Comisia Europeană, de la începutul războiului, în 24 februarie, aproape 1.600 de ucraineni au fost transportați pentru tratament medical în țările occidentale.

08:08Orașul Hostomel din regiunea Kiev a fost avariat în proporție de aproape 40%, în perioada în care forțele ruse au ocupat o parte din regiune, spune șeful Administrației Militare Regionale Kiev, Oleksi Kuleba, care sâmbătă a avut o întâlnire la Hostomel pentru a discuta despre reconstrucția clădirilor și a infrastructurii deteriorate în timpul ocupării de către Rusia a unor părți din regiunea Kiev. În februarie-martie, Bucha, Irpin și Hostomel au fost grav avariate, iar sute de civili au fost masacrați de trupele ruse, scrie The Kyiv Independent.

07:43Trupe britanice au luat parte la exerciţiul "Vigilant Knife" alături de forţe armate suedeze şi finlandeze.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că acest exerciţiu comun a facilitat o consolidare a interoperabilităţii, în contextul aderării Suediei şi Finlandei la NATO.

Exerciţiul adresat posturilor de comandă a avut loc la Rovaniemi şi Rovajarvi, în nordul Finlandei, în perioada 29 august - 2 septembrie, fiind organizat în contextul războiului din Ucraina, care a trezit vigilenţa în întreaga Europă în ceea ce priveşte securitatea comună pe continent în faţa agresiunii ruse, scrie Agerpres, citând dpa.

07:40 Germania va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru a finanţa programele de asistenţă destinate persoanelor strămutate din Ucraina din cauza invaziei Rusiei, conform ministrului german al Dezvoltării, Svenja Schulze, scrie Reuters. Premierul ucrainean Denis Şmihal va face luni o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la ultima linie electrică care mai rămăsese în funcțiune și acum se bazează pe o linie de rezervă, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Gigantul rus Gazprom spune că Siemens Energy este gata să ajute la repararea echipamentelor stricate pentru gazoductul Nord Stream 1, dar susține că nu există nicăieri un loc disponibil pentru a efectua lucrările.
  • UE se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice existente, dar este pregătită să facă față provocării, a declarat comisarul economic, Paolo Gentiloni.
  • Anunțul Gazprom că conducta Nord Stream 1 nu va reporni a venit după ce miniștrii de finanțe G7 au declarat că intenționează să implementeze o plafonare a prețului petrolului rusesc pentru a reduce „capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune”.
  • Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus lui Vladimir Putin că țara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.
  • Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, spune că vrea să ia o pauză „pe termen nedeterminat” din postul său. Într-un videoclip postat pe Telegram, Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a spus că crede că „a venit timpul” să plece.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat Occidentul că joacă un „joacă șah cu moartea” în sprijinul său pentru Ucraina și a acuzat țările occidentale că încearcă să profite de pe urma conflictului pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”.
  • Suedia a anunțat că va oferi garanții de lichiditate companiilor energetice nordice și baltice în valoare de „miliarde de dolari”, într-un efort de a preveni o criză financiară declanșată de criza energetică a Europei.
  • Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit la vârsta de 91 de ani, a fost înmormântat sâmbătă, la Moscova, premierul ungar Viktor Orban fiind singurul lider european care a mers la funeraliile de la care Vladmir Putin a lipsit.