​Germania „va putea face față acestei ierni” și să-și asigure aprovizionarea cu energie, în ciuda opririi livrărilor de gaze rusești de care economia sa este foarte dependentă, a asigurat duminică cancelarul Olaf Scholz, relatează AFP. În acest sens, Germania a anunțat duminică un pachet de cel puțin 65 de miliarde de euro pentru a proteja clienții și întreprinderile de inflația în creștere, potrivit Reuters.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Germania „va putea face față acestei ierni” și să-și asigure aprovizionarea cu energie, în ciuda opririi livrărilor de gaze rusești de care economia sa este foarte dependentă, a asigurat duminică cancelarul Olaf Scholz, relatează AFP.

„Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere (...) Guvernul federal se pregătește pentru această eventualitate încă de la începutul anului”, a spus liderul reporterilor, subliniind că datorită diversificării surselor de aprovizionare și umplerii stocurilor de gaze, țara era în măsură să facă față unei opriri prelungite a gazoductului Nord Stream.

Dar, în timp ce proviziile sunt suficiente, guvernul ar trebui să ajute să protejeze consumatorii și întreprinderile de costurile mai mari, a spus el.

„Nimeni nu va fi lăsat singur”, a spus Scholz.

Guvernul german a anunţat duminică un pachet de sprijin în sumă de 65 miliarde de euro

Măsurile includ un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o sumă unică de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari şi studenţi pentru plata facturii la energie, o majorare a alocaţiilor pentru persoanele vârstnice sau în incapacitate de muncă, şi o creştere cu 18 euro a alocaţiei pentru copii.

O sumă de 300 de euro, tot pentru plata facturilor la energie, fusese deja convenită pentru persoanele care lucrează.

În plus, guvernul va introduce tarife mai mici pentru un anumit plafon de bază al consumului de energie, peste care tariful va creşte, potrivit Agerpres.

Criza energetică a devenit mai accentuată atunci când gigantul energetic al Rusiei, Gazprom GAZP.MM, controlat de stat, a declarat vineri că își menține închis gazoductul Nord Stream 1.

Autoritatea de reglementare a rețelelor (electricitate, gaz, telecomunicații) din Germania a spus că și ea că aprovizionarea cu gaze a Germaniei este în prezent asigurată, dar situaţia este tensionată şi nu poate fi exclusă o înrăutăţire.

”Defecțiunile la care s-a referit partea rusă nu reprezintă un motiv tehnic pentru a opri operaţiunile”, a afirmat autoritatea de reglementare în raportul său zilnic privind situaţia gazelor, scrie News.ro, citând Reuters.

Livrările prin punctul de intrare Sudzha au crescut uşor în comparaţie cu cantitatea de 41,3 mcm trimisă vineri de Gazprom, dar nu suficient pentru a compensa lipsa gazelor care erau aşteptate să fie pompate prin Nord Stream 1 sâmbătă.

Vineri seară, Gazprom a susținut că a detectat o scurgere de ulei la o turbină și că nu va relua furnizarea de gaz către Germania prin Nord Stream 1 până când nu va fi remediată. Compania rusească a motivat că reparațiile pot fi efectuate numai la un atelier special.