Aprovizionarea cu gaze a Germaniei este în prezent asigurată, dar situaţia este tensionată şi nu poate fi exclusă o înrăutăţire, spune autoritatea de reglementare a rețelelor (electricitate, gaz, telecomunicații), după ce grupul rus Gazprom a oprit livrările prin conducta Nord Stream 1, potrivit Reuters.

Aragaz - focFoto: Hotnews

”Defecțiunile la care s-a referit partea rusă nu reprezintă un motiv tehnic pentru a opri operaţiunile”, a afirmat autoritatea de reglementare în raportul său zilnic privind situaţia gazelor, scrie Neews.ro, citând Reuters.

Livrările prin punctul de intrare Sudzha au crescut uşor în comparaţie cu cantitatea de 41,3 mcm trimisă vineri de Gazprom, dar nu suficient pentru a compensa lipsa gazelor care erau aşteptate să fie pompate prin Nord Stream 1 sâmbătă.

Vineri seară, Gazprom a susținut că a detectat o scurgere de ulei la o turbină și că nu va relua furnizarea de gaz către Germania prin Nord Stream 1 până când nu va fi remediată. Compania rusească a motivat că reparațiile pot fi efectuate numai la un atelier special.

Livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Strem 1 sunt oprite din 31 august, motivul invocat fiind lucrări de întreţinere.

Vineri, autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania spunea că țara este acum mai bine pregătită pentru oprirea livrărilor de gaze rusești, dar a îndemnat cetățenii și companiile să reducă consumul.

Comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni a asigurat, sâmbătă, că Uniunea Europeană este "bine pregătită" în caz de sistare totală a livrărilor de gaz rusesc, datorită stocurilor şi măsurilor de reducere a consumului de energie.

CITEȘTE ȘI: Siemens Energy „demolează” argumentele Gazprom de a nu relua livrările de gaz către Europa prin Nord Stream / Gigantul rusesc aruncă praf în ochi cu creșterea fluxurilor prin Ucraina