Un videoclip publicat de Insider arată rachete lansate de sisteme rusești de lansare multiplă (MLRS) de pe teritoriul din apropierea Centralei Nucleare Zaporojie.

rachete rusesti lansate din apropierea centralei nucleare ZaporojieFoto: Captura video

Potrivit organizației de investigații a conflictelor Conflict Intelligence Team, imaginile arată că rachetele sunt lansate la vest de coșurile termocentralei Zaporojie, în trimp ce amplasamentul centralei nucleare propriu-zise este tot la vest, dar este „imposibil de spus cu exactitate dacă rachetele sunt cu adevărat lansate de pe amplasamentul centralei.”

Imaginile au fost filmate în noaptea dintre 2 și 3 septembrie.

Filmarea pare să confirme că Moscova folosește centrala pentru atacuri militare ofensive peste râul Nipro, așa cum a susținut anterior de Ucraina, potrivit The Guardian.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că pun în pericol centrala nucleară de la Zaporojie.

Armata ucraineană a mai susținut că forțele ruse și-au evacuat „toate echipamentele militare de la locul centralei” înainte de sosirea, joi, a misiunii AIEA, câțiva dintre ai cărei membri au rămas la centrală în continuare.

Centrala electrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a căzut în mâinile trupelor rusești în martie, la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia, iar zona pe care este amplasată centrala a fost vizată de mai multe bombardamente, stârnind temeri privind un dezastru nuclear.