Armata rusă și-a scos echipamentul militar de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, chiar înaintea unei vizite a experților Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Experți ai misiunii AIEA plecând spre centrala nucleară Zaporijia Foto: Profimedia Images

„În așteptarea sosirii misiunii de experți AIEA, forțele de ocupație ruse și-au scos toate echipamentele militare de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie. Se estimează că 100 de unități au fost mutate la uzina Atom Energomash, în timp ce restul au fost împrăștiate către cele mai apropiate așezări”, a spus Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) trebuia să ajungă la CNE Zaporojie pe 31 august, dar a reușit să ajungă acolo abia la 1 septembrie.

Joi o echipă de experţi ai ONU a ajuns la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru nuclear.

Înaintea inspecției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, au avut loc noi bombardamente în zona centralei nucleare, Rusia și Ucraina acuzându-se, din nou, reciproc pentru atacurile lansate.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a anunțat că bombardamentele ruse au forţat oprirea unuia din cele două reactoare operaţionale ale centralei, în timp ce Moscova a susținut că a zădărnicit o încercare a ucrainenilor de a pune mâna pe obiectiv, capturat de ruși încă de la începutul războiului.

Rusia a acuzat forţele ucrainene că au încercat să pună mâna pe centrală şi că au bombardat atât punctul de întâlnire a delegaţiei AIEA, cât şi centrala nucleară în sine.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, după ce a inspectat această centrala nucleară că „integritatea fizică a centralei” nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de ruși, „a fost încălcată de mai multe ori”.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, le-a declarat Grossi jurnaliștilor la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev.

Camioane militare rusești, parcate lângă un reactor

La jumătatea lunii august, pe rețelele de socializare a început să circule o înregistrare video în care se pot observa mai multe camioane militare rusești parcate într-o sală de turbine conectată la un reactor nuclear de la centrala Zaporojie.

Postul american de televiziune CNN a geolocalizat și a confirmat faptul că înregistrarea video în care apar mașinile militare ale rușilor în interiorul centralei de la Zaporojie este autentic, însă nu au putut stabili și momentul în care a fost făcută.

Potrivit CNN, cele cinci vehiculele din imagini par a fi camioane rusești, dintre care unul are simbolul Z pe el, și sunt parcate la aproximativ 130 de metri de un reactor nuclear.

Citește și: