„Pe măsură ce cad, obuzele fac o mișcare de rotație de 180 grade”, explică Renat Karchaa, consilierul șefului Rosatom, „sociolog” fără studii în domeniul energiei nucleare, echipei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, aflată în inspecția la centrala nucleară Zaporojie.

Renat Karchaa explica miscarea de rotatie a obuzelor inainte sa cadaFoto: Captura video

O misiune misiunii AIEA, în frunte cu directorul Rafael Grossi, a mers joi la centrala nucleară Zaporojie.

Aici, misiunea AIEA a fost întâmpinată de consilierul șefului Rosatom, Renat Karchaa, despre care experta în securitate și dezinformare Maria Avdeeva spune că nu are niciun fel de studii în energie atomică sau inginerie. Cu toate acestea, el a fost a fost filmat cum explica faptul că obuzele ucrainene „pe măsură ce cad, obuzele fac o mișcare de rotație de 180 grade” și din acest motiv par să fie lansate de ruși, nu de forțele armate ale Ucrainei.

Tass se referă la Renat Karchaa ca fiind un „expert nuclear rus” însă jurnaliștii de investigație de la Mediazona, un site rusesc independent ce funcționează în afara țării, au reconstituit o amplă biografie a lui Karchaa care arată că acesta a avut un traseu profesional care mai degrabă arată ca al unui ofițer al FSB.

Ucraina, Rusia și Europa se află în pragul unui pericol foarte grav, în timp ce bombardamentele care vizează centrala nucleară (CNP) Zaporojie continuă, a declarat joi expertul nuclear rus Renat Karchaa, scria TASS.

Mate Vigoczki, un expert în Rusia la Centrul de geopolitic al Mathias Corvinus Collegium din Ungaria, spune că în 2004 Renat Karchaa a fost implicat într-un accident mortal de mașină, iar acesta a fugit de la locul faptei.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, după ce a inspectat această centrala nucleară că „integritatea fizică a centralei” nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de ruși, „a fost încălcată de mai multe ori”.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, le-a declarat Grossi jurnaliștilor la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev.

„Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru”, însă „este ceva ce nu poate continua să se producă”, a adăugat el.

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până „duminică sau luni” pentru a studia în amănunt situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, va susține o conferință de presă vineri, în jurul orei 21, la întoarcerea sa din Ucraina, unde a condus o misiune la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul rusești.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din jurul centralei nucleare Zaporojie.