Patru găuri au apărut pe acoperișul unei clădiri de la centrala nucleară Zaporojie, lângă cel puțin trei transportoare blindate rusești, potrivit noilor imagini din satelit de la Maxar Technologies, relatează CNN.

Acoperisul unei cladiri de la centrala nucleara Zaporojie a fost avariatFoto: Handout / AFP / Profimedia

Liderul desemnat de Rusia pentru regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a susținut că găurile sunt rezultatul unei lovituri militare ucrainene asupra complexului. Rogov a publicat fotografii care arată una dintre găurile pe canalul său Telegram.

Potrivit lui Rogov, cel puțin o gaură este în acoperișul unei clădiri folosită pentru depozitarea combustibilului pentru reactorul instalației.

CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea fotografiilor, dar nu și afirmațiile că găurile ar fi fost rezultatul unei lovituri militare ucrainene.

Guvernul ucrainean a negat în mod repetat că ar fi efectuat lovituri militare la sau în apropierea fabricii în ultimele săptămâni.

În imaginile din satelit, pot fi văzute cel puțin trei transportoare blindate rusești așezate sub o structură mare de țevi, care alimentează toate cele șase reactoare nucleare.

Rusia a susținut în repetate rânduri că nu deține „arme grele” la centrala nucleară. Găurile din clădire sunt la aproape 500 de metri distanță de unul dintre reactoarele nucleare de la centrală.

CNN a contactat autoritățile ucrainene pentru a întreba dacă au efectuat un atac militar la centrală , dar nu a primit încă un răspuns.

Imaginea din satelit arată, de asemenea, un incendiu la nord de centrală.

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată total săptămâna trecută de la rețeaua electrică, din cauza incendiilor din apropierea centralei.

Președintele Volodimir Zelenski a spus joi seară că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear. „Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel... dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații”, a spus el în mesajul său video de seară.