Rusia susține că Pentagonul intenționează să transfere programele de cercetare biologică din Ucraina către republicile fost-sovietice, statele est-europene și baltice în cel mai scurt timp posibil pentru a se apropia de granițele ruse, relatează TASS.

Generalul Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice ale RusieiFoto: Mikhail Pochuyev / TASS / Profimedia Images

Declarația a fost făcută de generalul locotenent Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice, care anterior a declarat că laboratoarele de biocercetare din Ucraina au făcut experimente cu agenți patogeni care cauzează ciuma, antrax și bruceloza.

„Pentagonul este gata să mute în scurt timp programele neterminate în Ucraina în alte state fost-sovietice, precum și în state est-europene, precum Bulgaria, Cehia și statele baltice. Lărgirea rețelei de biolaboratoare, care poate fi folosită pentru dezvoltarea și depozitarea componentelor armelor biologice, reprezintă o amenințare la adresa securității militare a Federației Ruse. Spre deosebire de armele nucleare pe care Statele Unite le desfășoară pe teritoriile aliaților NATO, această politică a alianței în domeniul biologic face posibilă închiderea granițelor noastre în mod necontrolat”, a spus el.

SUA au respins deja că ar avea laboratoare de cercetare biologică în Ucraina.

Ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills a calificat afirmațiile Rusiei cu privire la presupusa implicare a SUA într-un program de arme biologice „categoric false și ridicole”.

Adjunctul șefului ONU pentru dezarmare, Thomas Markram, a reiterat în mai ceea ce a spus șeful său la ședințele consiliului de securitate ONU cu privire la acuzații similare ale Rusiei: Națiunile Unite nu au cunoștință de niciun program de arme biologice în Ucraina.

h2. Armata de troli și propagandă rusă

Rețeaua de socializare Twitter, mai ales înainte de a fi blocată de Rusia, a fost locul unde zeci și sute de mii de postări pro-Kremlin și pro-Putin au fost răspândite de o armată de troli.

O analiză realizată în martie de Constantin Barbu, programator și fost jurnalist HotNews.ro, arăta că sute de mii de postări care susțineau teoriile conspirației ce ajută Kremlinul sau care îl fac pe Putin erou erau ventilate pe rețeaua de socializare Twitter, de o armată de troli

În perioada 3-20 martie peste 158.000 de postări pe Twitter au fost depistate conținând diverse variante de cuvinte cheie precum, "bioweapons", "biolabs", "biowarfare" etc. (trad. „bioarme”, „biolaboratoare”, „bioluptă/biorăzboi” etc).

Teoria potrivit cărora Ucraina ar dezvolta arme biologice a început să fie răspândită în rândul adepților mișcării conspiraționiste QAnon imediat după ce Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie.

Revista Foreign Policy notează că adepți ai QAnon și canale pro-rusești de pe platformele social media au început să susțină că Rusia a declanșat atacuri aeriene împotriva Ucrainei pentru a o împedica să dezvolte arme biologice.