Iranul ia în considerare achiziționarea de avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia, a declarat duminică șeful forțelor aeriene, generalul Hamid Vahedi, citat de presa locală și AFP.

Avion rusesc SU-35 la o demonstrație aerianăFoto: DreamsTime

„Achiziționarea de Suhoi 35 din Rusia este luată în considerare de forțele aeriene iraniene", a spus generalul pentru Borna, agenția de știri afiliată ministerului sportului.

Statele Unite amenință cu sancțiuni grele împotriva oricărei țări care face comerț cu forțele iraniene, în special cu Gărzile Revoluționare, care se află pe lista neagră a „organizațiilor teroriste".

De ani de zile, Iranul și Rusia discută despre livrarea de avioane de luptă rusești Suhoi Su-30 către Teheran, proiect criticat și de Washington.

„Achiziționarea de Suhoi 30 nu se află pe ordinea de zi", a declarat Vahedi. „Sperăm să achiziționăm în viitor așa-numitele avioane de luptă Su-35 din generația 4++", a adăugat el.

Teheranul și Moscova au semnat un contract în 2007 pentru livrarea sistemului rusesc antirachetă S-300, dar în 2010 Moscova a suspendat vânzarea în temeiul unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU împotriva programului nuclear iranian.

În 2015, cu puțin timp înainte de încheierea unui acord internațional privind programul nuclear iranian, Moscova a autorizat din nou livrarea de S-300. În mai 2016, Ministerul iranian al Apărării a declarat presei că țara sa este acum „în posesia sistemului strategic S-300".

Rusia a lansat la 9 august un satelit de observație iranian care, potrivit presei americane, ar putea fi folosit de Moscova pentru a-și susține ofensiva în Ucraina, afirmație pe care Teheranul o respinge.

(foto articol © Artyomanikeev | Dreamstime.com)