Forțele armate ale Ucrainei au realizat o compilație „best of” cu ultimele lovituri efectuate de dronele Bayraktar TB2 în regiunea Herson din sudul țării unde au declanșat o contraofensivă de-a lungul întregii linii a frontului lunea trecută.

Noi lovituri ale ucrainenilor cu dronele Bayraktar in HersonFoto: Captura video

Ukraine Weapons Tracker arată că imaginile par să fi surprins distrugerea a două vehicule 9A331 TLAR folosite de sistemele antiaeriene Tor-M1, precum și un vehicul care nu a putut fi identificat, acesta încercând să se ascundă de loviturile ucrainene sub un camuflaj.

Înregistrări video separate distribuite pe rețelele de socializare joia trecută au arătat că ucrainenii au aruncat în luptă și aceste drone de fabricație turcească devenite faimoase după izbucnirea războiului din Ucraina în data de 24 februarie.

Șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, a declarat sâmbătă că doar două drone Bayraktar TB2 au distrus în 3 zile echipamente militare rusești în valoare de 26,5 milioane de dolari.

Luna trecută Forbes Ucraina a calculat că valoarea totală a echipamentelor pierdute de ruși de la declanșarea „operațiunii militare speciale” s-ar ridica la 16,56 miliarde de dolari, fără a include în această sumă și valoarea rachetelor lansate de forțele rusești asupra Ucrainei.

Forbes a publicat însă bilanțul pe 24 august, înainte de declanșarea contraofensivei din Herson la începutul săptămânii trecute.

Dronele Bayraktar TB2, folosite pentru sprijinirea ofensivei din Herson

Înregistrările video cu atacurile dronelor Bayraktar TB apărute pe rețelele de socializare săptămâna trecută au arătat că aceste aeronave fără pilot produse de compania turcească Baykar sunt utilizate pentru susținerea ofensivei din Herson, în pofida informațiilor apărute înspre sfârșitul lunii iunie potrivit cărora ucrainenii au oprit operațiunile cu aceste aeronave fără pilot din cauza consolidării apărării antiaeriene rusești.

Acest lucru a fost menționat inclusiv de Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa din 22 iunie privind evoluția războiului însă mai multe fotografii apărute pe canalele de Telegram rusești pe 10 august au arătat că forțele rusești au reușit să doboare în sudul Ucrainei o dronă Bayraktar cumpărată de Kiev încă de dinaintea izbucnirii războiului.

Pe lângă că au arătat că ucrainenii încă folosesc aceste drone în acțiuni ofensive, imaginile atestă și longevitatea incredibilă a lor.

De altfel, o înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe 22 august arată că forțele armate ale Kievului au trimis la atac drona Bayraktar TB2 „Vanagas” (Șoim) primită gratuit de la Baykar după ce lituanienii au strâns prin crowdfunding suma necesară cumpărării acesteia.

O altă înregistrare video separată apărută joia trecută pe rețelele de socializare arată cum o dronă Bayraktar folosită în ofensiva din Herson a distrus un obuzier autopropulsat 2S3 Akatsiya al armatei ruse, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notând la momentul respectiv că aeronavele fără pilot sunt folosite acum după lovituri ale rachetelor antiradar HARM.

Forțele armate ucrainene au publicat în premieră mai devreme în cursul săptămânii trecute imagini video cu piloții lor lansând acest tip de rachetă, la o zi după ce presa de stat rusă afirma că Ucraina a rămas fără piloți militari.

Pe 18 august militarii ucraineni au publicat o înregistrare video care arată cum folosesc și dronele „mini-Bayraktar” cumpărate din Turcia, acestea fiind utilizate însă pentru misiuni de recunoaștere și reglare a focului, nu lovituri propriu-zise împotriva pozițiilor rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.