Președintele rus Vladimir Putin a asistat marți la exercițiile militare de amploare la care au participat mai multe țări aliate, inclusiv China, în Orientul Îndepărtat rusesc, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă rusești, citate de Reuters.

Gherasimov, Putin și ȘoiguFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Putin a sosit pe terenul de antrenament militar Sergheevici, unul dintre locurile de desfășurare a exercițiilor, denumite Vostok-2022 (Orient-2022), a precizat Peskov.

Manevrele urmează să se desfășoare până la 7 septembrie și au loc într-un moment în care Moscova desfășoară o ofensivă masivă împotriva Ucrainei din februarie.

"O întâlnire cu ușile închise cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major rus, Valeri Gerasimov, este în curs de desfășurare", a declarat dimineață purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că Putin va putea observa faza finală a exercițiilor după întâlnire.

Exercițiile Vostok-2022 au început joia trecută cu manevre ale avioanelor de vânătoare, mișcări ale unităților antiaeriene și simulări de deminare în Marea Japoniei, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Potrivit Moscovei, în timpul acestor exerciții urmează să fie mobilizați peste 50.000 de militari, peste 5.000 de piese de armament și echipamente militare, inclusiv 140 de avioane și 60 de nave de război și de sprijin.

Participă militari din mai multe țări vecine sau aliate cu Rusia, cum ar fi Belarus, Siria, India și China.