Ambasadorul rus la ONU a regretat marți, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu indică responsabilitatea Ucrainei, pe care Moscova o acuză că a bombardat centrala nucleară din Zaporojie, potrivit AFP.

Centrala nucleară de la Zaporojie, vedere din satelitFoto: Handout / AFP / Profimedia

"Regretăm că în raportul dumneavoastră (...) sursa acestor bombardamente nu este numită direct", a declarat Vassili Nebenzia, afirmând că raportul prezentat de la distanță de șeful AIEA în fața Consiliului este o "confirmare" a faptului că "singura amenințare" la adresa sitului provine din "bombardamente și sabotaje ale forțelor armate ucrainene".

Cu câteva minute mai devreme, șeful AIEA, Rafael Grossi, a denunțat, prin intermediul unei înregistrări video, faptul că integritatea fizică a centralei "continuă să fie încălcată", calificând drept "inacceptabilă" țintirea ei și cerând crearea unei "zone sigure".

"Ne jucăm cu focul", a spus el.

Dar, după misiunea de acum câteva zile la uzină, raportul agenției publicat marți nu a acuzat niciuna dintre țări pentru "daunele semnificative" aduse clădirilor uzinei.

Deloc surprinzător, occidentalii au arătat cu degetul spre Rusia, care ocupă locul.

"În ciuda dansului de step al Rusiei astăzi aici pentru a evita să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale, Rusia nu are dreptul să expună lumea la riscuri inutile și la o catastrofă nucleară", a declarat ambasadorul SUA pentru afaceri politice speciale, Jeffrey DeLaurentis.