O nouă înregistrare video a surprins imagini rare cu luptele duse de forțele armate ucrainene în Herson, aceasta arătând cum un tanc ucrainean spulberă un vehicul de luptă al infanteriei folosit de armata rusă după ce trage asupra sa de la distanță scurtă.

Tanc ucrainean in actiune in timpul contraofensivei din HersonFoto: Captura video

În mod interesant, în imagini pot fi văzute de asemenea vehicule rezistente la mine (MRAP) primite de forțele armate ucrainene din Turcia, acestea fiind cel mai probabil folosite într-un rol de susținere a infanteriei.

Înregistrarea video a fost geolocalizată ca fiind filmată în apropierea satului Kostromka din Herson, operațiunile de aici făcând parte din atacurile în direcția orașului Nova Kahovka.

În ultima sa evaluare privind luptele din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că oficialii militari ucraineni au păstrat tăcerea în ceea ce privește progresul contraofensivei ucrainene, dar au raportat distrugerea în continuare a liniilor de comunicații terestre rusești în regiunea Herson.

„Contraofensiva ucraineană degradează în mod concret capacitățile logistice și administrative rusești în sudul Ucrainei ocupate”, mai notează ISW.

Informațiile despre evoluția situației de pe front și imaginile din timpul luptelor rămân în continuare sporadice în contextul în care președinția ucraineană a cerut încă de lunea trecută, când presa de la Kiev anunța începerea contraofensivei din sudul țării, respectarea un „blackout” mediatic cu privire la situație pentru a nu oferi informații apărătorilor ruși.

Contraofensiva din Herson, o decizie „genială” a ucrainenilor

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa între 2011 și 2012, a afirmat ieri că decizia comandamentului militar de la Kiev de a lansa o contraofensivă în Herson a fost una „genială” și că există condițiile să vedem un număr mare de prizonieri ruși în următoarele săptămâni.

Într-o amplă analiză publicată pe pagina sa de Twitter, Hertling nota că după ce ucrainenii au reușit să oprească ofensiva rusească din Donbas, lansarea propriei contraofensive în regiunea Herson a fost o decizie genială din mai multe motive, aici existând un număr mare de forțe rusești aflate cu spatele la râu și cu linii de aprovizionare limitate.

„Conducerea slabă rusească a împins multe batalioane peste Nipru fiindcă Putin voia orașele Herson, Nikolaev și, în cele din urmă, Odesa. Dar pe autostrada M14 există doar două poduri peste Nipru. Dacă distrugi acele poduri și logistica atunci trupele izolate devin o problemă pentru Rusia”, explica ofițerul american.

Generalul american a făcut și un rezumat succint al concluziilor trase după 7 zile de lupte în Herson:

  • în următoarele săptămâni ar trebui să ne așteptăm la un ritm lent al înaintării forțelor ucrainene;
  • trupele ucrainene au dat dovadă de pricepere și spirit ofensiv;
  • conducerea militară a Rusiei se află într-o dilemă (dacă să retragă mai multe trupe din Donbas pentru a le trimite în Herson).

Urmărește ultimele evoluții din a 195-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.