Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia și țările în curs de dezvoltare au fost "înșelate cu nerușinare" în ceea ce privește acordul de export de cereale din Ucraina încheiat sub egida ONU, promițând să încerce să revizuiască termenii acestuia pentru a limita țările care pot primi transporturi, potrivit Reuters. Liderul de la Kremlin susține că grânele nu ajung în țările sărace.

Președintele Rusiei Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP / Profimedia

Vladimir Putin a declarat la un forum economic din orașul Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, că cereale ucrainene nu au ajuns în cele mai sărace țări din lume prin acordul negociat de Turcia și ONU, așa cum era intenția inițială.

"Ceea ce vedem este o înșelăciune nerușinată... o înșelăciune din partea comunității internaționale față de partenerii noștri din Africa și alte țări care au mare nevoie de alimente. Este doar o înșelătorie", a declarat Putin.

Putin a avertizat asupra unei crize alimentare globale dacă situația nu va fi abordată și a declarat că îl va contacta pe președintele Turciei, Tayyip Erdogan, pentru a discuta modificarea acordului pentru a restricționa țările care pot primi transporturile.

"Este evident că, cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească... ceea ce poate duce la o catastrofă umanitară fără precedent", a spus Putin.

Putin acuză Occidentul că acționează ca statele coloniale

Putin a spus, fără a cita o sursă, că doar două din cele 87 de nave, care transportau 60.000 de tone de produse, au mers în țările sărace, acuzând Occidentul că acționează ca statele coloniale.

"Așa stau lucrurile - au fost cândva colonizatori și au rămas astfel în interior", a spus el despre țările europene.

"Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările Uniunii Europene", a declarat miercuri Putin la forumul economic din orașul Vladivostok.

Cele mai multe cereale ucrainene au ajuns în Turcia

Datele ONU arată că Turcia, care nu face parte din UE, a fost cea mai frecventă destinație unică pentru transporturile din Ucraina, încărcăturile ajungând de asemenea în China, India, Egipt, Yemen, Somalia și Djibouti.

Putin a declarat că Rusia va continua acordul în speranța că obiectivele sale vor fi în continuare atinse.

Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat miercuri că nu are cunoștință de niciun pas oficial făcut de Rusia pentru a modifica termenii acordului, care rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de șase luni.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro