Germania va ieşi din iarnă „cu curaj şi bravură”, în pofida riscurilor penuriilor, a asigurat miercuri cancelarul Olaf Scholz, care a lansat un atac dur împotriva predecesoarei sale, Angela Merkel, despre care a spus că a făcut Germania prea dependentă de Rusia în sectorul energetic, relatează RFI și News.ro.

Olaf Scholz si Angela MerkelFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne aflăm într-o situaţie în care putem spune că vom ieşi din această iarnă în pofida tuturor tensiunilor, cu pregătirile pe care le-am făcut, ceea ce nimeni nu ar fi putut garanta acum trei, patru, cinci luni”, a declarat Sholz în faţa membrilor Bundestagului, care începe miercuri să examineze proiectul bugetului pe 2023.

„Suntem azi în măsură să abordăm această iarnă cu curaj şi bravură şi să facem în aşa fel încât ţara noastră să iasă” din ea, a continuat cancelarul german, care provine din Partidul Social Democrat (SPD).

Succesorul Angelei Merkel s-a declarat „convins că Germania este în măsură să se angajeze pe calea viitorului”, subliniind că „a luat decizii de mare importanţă, mai importante decât cele luate în ultimele decenii”.

Aceste decizii dau roade, dă el asigurări, citând multiple proiecte ale unor terminale de imprt de gaze naturale lichefiate (GNL). Nivelul stocării gazelor naturale „este mai mare de 85%, cu mult mai mare decât în aceeaşi perioadă anul trecut”, a subliniat fostul primar al Hamburgului, care a lăudat acorduri în domeniul gazelor naturale încheiate cu Franţa, Olanda şi Belgia.

Olaf Scholz a lansat acuzații dure la adresa creștin-democraților și a Angelei Merkel

Pe un ton dur, Olaf Scholz a atacat politica Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) şi Uniunii Social Creştine (CSU), foarte dependentă de importul de gaze naturale din Rusia.

Această uniune conservatoare, care s-a aflat la putere din 2005 în 2021, este „în întregime vinovată de faptul că Germania a luat decizii de ieşire din cărbune şi nuclear, fără să aibă vreodată forţa să se angajeze în ceva” şi nici să angajeze „dezvoltarea energiilor regenerabile”.

„Ei au dus lupte defensive împotriva fiecărei eoliene, iar fiecare luptă defensivă din aceşti ultimi ani dăunează Germaniei”, a denunţat Olaf Scholz, care a fost, cu toate acestea, ministrul de Finanţe şi vicecancelar în ultimul guverm de coaliţie al Angelei Merkel, pe care o atacă.

Olaf Scholz, a cărui cotă de popularitate este în continuu declin, îi acuză pe opozanţi de faptul că au „trişat” atunci când erau la conducere, „au ascuns adevărul, şi anume că avem nevoie de o creştere a producţiei de electricitate de 600-800 de terrawaţi până la sfârşitul deceniului”.

„Este un lucru bun că vă aflaţi în opoziţie, pentru ca noi să putem moderniza industria, pentru ca să rămânem competitivi şi să nu ne mai sustragem problemelor acestei ţări”, i-a spus Olaf Scholz preşedintelui CDU Friedrich Merz.