Președintele Volodimir Zelenski a numit noi șefi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunile Herson și Cernihiv, relatează Kyiv Independent.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Yevhen Netujîlov, șeful filialei din regiunea Cernihiv a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a fost înlocuit de Oleksii Liakh. În regiunea Herson, din care cea mai mare parte rămâne sub ocupație, Artem Borisevici a fost numit în locul lui Serghei Krivoruciko.

Serghei Krivoruciko a fost concediat pentru eșecul de a proteja regiunea de trupele ruse la începutul invaziei ruse pe scară largă din februarie în același timp cu fostul general SBU Andrei Naumov, care i-a ajutat pe ruși să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara atunci că doi generali ucraineni au fost destituiți din funcție pentru că s-au dovedit a fi trădători.

"Astăzi s-a luat o altă decizie cu privire la anti-eroi - acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii, dar treptat toți vor fi pedepsiți. De aceea Andrei Naumov, fost șef al departamentului principal de securitate internă la Serviciul de Securitate al Ucrainei și Serghei Krivoruciko, fost șef al direcției SBU din regiunea Herson, nu mai sunt generali”, a spus Zelenski.

Reamintim că Volodimir Zelenski i-a înlocuit pe Ivan Bakanov din funcția de șef al serviciului de spionaj și pe Irina Venediktova din funcția de procuror general, pe motiv că oficiali din instituţiile conduse de ei lucrau acum împotriva Ucrainei.

Citește și:

Cât de credibili sunt oamenii din jurul lui Zelenski? Două decizii surprinzătoare care relansează întrebări mai vechi