Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că "va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada" precum lupului dintr-un basm rusesc, scrie Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

UPDATE: La scurt timp după ce Vladimir Putin a spus că va tăia energia către Europa dacă vor fi plafonate prețurile, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, potrivit Reuters.

Vladimir Putin a susținut că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt "stupide" și vor duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.

Grupul celor 7 a anunțat săptămâna trecută că intenționează să impună un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obține petroliere și asigurări din partea țărilor din afara G7.

Rusia va renunța la contractele sale de aprovizionare dacă Occidentul va continua cu planurile sale, a declarat miercuri Putin.

"Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre", a spus Putin.

"Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire - nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată", a mai spus liderul de la Kremlin.

Putin dă vina pe Occident pentru nefuncționarea Nord Stream 1

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, primul exportator mondial de gaze naturale și de grâu.

Europa importă în mod obișnuit aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său din Rusia.

Putin a declarat că Germania și țările occidentale sunt de vină pentru faptul că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis singure să oprească alte rute de gaz către Europa.

Europa se confruntă cu o criză a combustibililor și cu o creștere a facturilor la energie, după ce Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze prin Nord Stream 1, după ce a declarat că a descoperit o scurgere de ulei de motor în timpul lucrărilor de întreținere.

Moscova spune că va relua livrarea gazelor după recuperarea turbinei

"Nord Steam 1 este practic închis acum", a declarat Putin în timp ce a cerut Germaniei să returneze o turbină pentru stația de compresie Portovaya a gazoductului, care ar permite Rusiei să reia pomparea de gaz.

"Există o scurgere de ulei acolo - este o situație posibil explozivă, un pericol de incendiu. Turbina nu poate funcționa. Dați-ne o turbină și vom porni mâine Nord Stream 1. Dar ei nu ne dau nimic", a zis liderul de la Kremlin.

Putin a declarat că Moscova este pregătită să pornească din nou gazoductul crucial Nord Stream 1 către Germania imediat ce o turbină cheie va fi returnată în Rusia după reparații.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro