Comisia Europeană va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, a anunțat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters. Cu puțin timp înainte, președintele rus Vladimir Putin amenințase că va tăia livrările de energie dacă for fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de gaz și petrol ale Rusiei.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Propunerile Comisiei Europene pe scurt:

  • plafonarea prețului la gazele rusești
  • reducerea obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze
  • firmele din energie care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate să plătească să facă o "contrbuție de solidaritate"
  • ajutor pentru firmele care se confruntă cu lipsă de lichidități

"Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina", a declarat miercuri Ursula von der Leyen.

Importurile de gaz rusesc au scăzut drastic de la începutul războiului din Ucraina, a mai precizat șefa Comisiei Europene, potrivit AFP.

"La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%", a mai spus Ursula von der Leyen.

Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un basm rusesc, relatează Reuters.

Prin plafonarea prețului la gazul rusesc se urmărește diminuarea costurilor cu energia electrică

Unele țări din UE, care ar trebui să aprobe aceste propuneri, sunt reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, în cazul în care acest lucru le-ar costa aprovizionarea din ce în ce mai redusă pe care o primesc de la Moscova.

Potrivit lui Von der Leyen, UE dorește să plafoneze veniturile producătorilor care nu sunt alimentați cu gaz și să redirecționeze "profiturile neașteptate" ale acestora către măsuri care să sprijine gospodăriile și companiile.

Prețurile energiei electrice în Europa sunt stabilite de obicei de centralele pe gaz, iar plafonarea ar avea ca scop reducerea costului electricității generate de parcurile eoliene, centralele nucleare și generatoarele pe cărbune, care au costuri de funcționare mai mici, deoarece nu sunt expuse la creșterea prețurilor la gaz.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta vineri propunerile

Firmele din domeniul petrolului și al gazelor care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate, de asemenea, să aducă o "contribuție de solidaritate", a declarat von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Printre alte măsuri pe care Bruxellesul le va propune se numără cerința ca țările să reducă consumul de energie electrică în orele de vârf și ajutor de lichiditate pentru firmele care se confruntă cu cerințe colaterale uriașe.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro